BÝTÜDER: GEÇMÝþ HATALARDAN DERS ÇIKARILMALI

BÝTÜDER: GEÇMÝþ HATALARDAN DERS ÇIKARILMALI

BÝTÜDER, herkesi depremle mücadelede ortak hareket etmeye çaðýrýyor. 17 Aðustos depreminde binalarýn yýkýlmasýnýn en önemli nedeni korozyondan (paslanmadan) korunmanýn tek yolunun su yalýtýmý olduðunu belirten BÝTÜDER Yönetim Kurulu Baþkaný Burhan Karahan, tüm karar vericileri su yalýtýmý uygulamalarý konusunda daha bilinçli olmaya davet ediyor.

Doðal afetler arasýnda en fazla yýkýma, can ve mal kaybýna depremler yol açýyor. Türkiye yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuþaðýnda ve nüfus yoðunluðunun yaklaþýk yüzde 95'i deprem kuþaðý olan bölgelerde yaþýyor. Yapýlan araþtýrmalar, depremler sonucunda meydana gelen yýkýmlarýn büyük bölümünün su yalýtýmý eksikliðinden kaynaklanan korozyon (paslanma)  yüzünden meydana geldiðini gösteriyor.

Kentsel Dönüþüm kapsamýnda riskli ve çürük yapýlarýn yenilenmesi sürecinde geçmiþ hatalardan ders almak önem taþýyor. Binalarýn, yeni yasal düzenlemeler dikkate alýnarak inþa edilmesi ile çok daha dayanýklý yapýlar elde edilmesi mümkün olacak. Su yalýtýmý uygulamasýnýn Türkiye'de tüm binalar için zorunlu olmasý adýna çalýþmalar yapan Bitümlü Su Yalýtýmý Üreticileri Derneði (BÝTÜDER) can ve mal güvenliði için mutlaka tüm binalara su yalýtýmý yaptýrýlmasý gerektiði konusunda uyarýyor.

"Zaman kaybetmeden depreme karþý önlem alýnmalý"

Ayný acýlarý yeniden yaþamamak için Marmara depreminde yaþanan felaketlerin büyüklüðüne dikkat çektiklerini belirten BÝTÜDER Yönetim Kurulu Baþkaný Burhan Karahan, "17 Aðustos Depremi'nin ardýndan Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafýndan 55 bin 651 konut ve iþyerinde yapýlan araþtýrmaya göre binalarýn yüzde 79'unun hasarlý bulunduðu ortaya çýktý. Ýncelenen bu binalarýn yüzde 64'ünde su yalýtýmý olmadýðý için taþýyýcý sistemlerin korozyon nedeniyle paslandýðý yani çürüdüðü gözlemlendi. Aslýnda bu rakamlar çok ciddi bir tehdide karþý bizleri uyarýyor. Türkiye'deki mevcut binalarýn yüzde 85'nin su yalýtýmý olmadýðý düþünüldüðünde, ülkemizdeki yaþanacak depremlerde binalarýn birçoðunun korozyon nedeniyle yýkýlmasý kaçýnýlmaz" dedi.

Depremi önlemenin mümkün olmadýðýna ancak güvenli binalar inþa edilebileceðine dikkat çeken Burhan Karahan, "Bir binanýn güvenliði ve dayanýmý için su yalýtýmýnýn önemini her fýrsatta vurguluyoruz. Son dönemlerde çeþitli bölgelerimizde yaþanan depremler bize yeniden ülkemizin deprem riskini hatýrlattý. Artýk zaman kaybetmeden depreme karþý gerekli önlemleri almak gerekiyor. Geçtiðimiz yýl tüm kamu binalarýnda su yalýtýmý bir genelge ile zorunlu hale geldi. Su yalýtýmý uygulamasý sadece kamu binalarý için deðil, tüm binalar için zorunlu olmalý. Bu konuda da bu yýlsonuna kadar güzel geliþmelerin yaþanmasýný bekliyoruz" diye konuþtu.

Yorumlar

Top