KENTSEL DÖNÜþÜMÜN BÝLÝNMEYENLERÝ KONUþULACAK

KENTSEL DÖNÜþÜMÜN BÝLÝNMEYENLERÝ KONUþULACAK

Kentsel Dönüþüm hakkýnda hiç konuþulmayanlar, Türkiye Müteahhitler Birliði, Urban Land Institute (ULI) Türkiye ve Yapý-Endüstri Merkezi (YEM) tarafýndan 8-9 Kasým'da Ýstanbul ve Ankara'da düzenlenecek 'Kentsel Dönüþümün Bilinmeyenleri' konferanslarýnda ele alýnacak.

1999 yýlýnda yaþanan Marmara depreminin ardýndan; Ýstanbul gibi büyük kentler geniþ çapta kentsel dönüþüm sürecine girdi. Çevre ve þehircilik Bakanlýðý sadece Ýstanbul'da 1.100 hektarlýk alaný, kentsel yenileme alaný olarak belirledi.  Bu da; içerisinde yaklaþýk 150.000 kiþinin yaþadýðý, 50.000 haneye ve 20.000 binaya karþýlýk geliyor. Oysa, deprem uzmanlarý gerçekleþme oraný her yýl yüzde 2 olan olasý bir depremde, 30.000'e yakýn binanýn zarar göreceðini öngörüyorlar.

Kentsel dönüþüm konusunun uzunca bir süredir Türkiye'nin gayrimenkul sektörünün gündeminde önemli bir yer tuttuðuna dikkat çeken ULI Türkiye Baþkaný Ayþe Erktin, "Kentsel dönüþümde atýlan adýmlar, yapýlan onca toplantý, konferans ve çýkarýlan mevzuata karþýn, konu ile ilgili kafa karýþýklýðý halen devam ediyor. Bu karýþýklýðý biraz olsun gidermek üzere Türkiye Müteahhitler Birliði, ULI Türkiye ve Yapý-Endüstri Merkezi bir araya gelerek, 8 Kasým'da Ýstanbul'da Yapý-Endüstri Merkezi'nde, 9 Kasým'da da Ankara'da Türkiye Müteahhitler Birliði'nde "Kentsel Dönüþümün Bilinmeyenleri" konferanslarý düzenliyoruz. Kentsel dönüþümde yoðunluk, sosyal etki, saðlýklý yaþam gibi baþlýklarý hiç tartýþmadýk. Amacýmýz bugüne dek konuþulmamýþ konularý kamuoyunun gündemine taþýmak." dedi.  

Konferansýn odaklanacaðý ana konular, 'yoðunluk ve planlama'; 'sürdürülebilirlik ve saðlýklý þehirler' ile 'dönüþümün sosyal etkileri' olarak belirlendi. Grosvenor Sürdürülebilirlik Direktörü Kate Brown*, Kentsel Strateji kurucu ortaðý Faruk Göksu, ULI Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý ve Saðlýklý Kentler Giriþimi Lideri Rachel MacCleery ve ULI Direktörlerinden Sara Hammerschmidt ise anahtar konuþmacýlar olarak davet edildi.

 'Yoðunluk-Planlama' ana temalý konuþma Türkiye'de kitlesel göç alan ve deprem riski altýnda bulunan Ýstanbul gibi büyük kentlerde 'kontrollü yoðunluðun saðlanmasýnýn' önündeki sürdürülebilir kent planlamasý, yoðunluk ve trafik, sanayi ve hava kirliliði ve yönetim kalitesi gibi engelleri ele alacak. "Planlanmýþ yoðunluk" için, kentin ekonomik ve kültürel açýdan gerekli noktalarýnda yoðunluðun bilinçli þekilde artýrýlmasý, belli noktalarda da yoðunluðun özellikle düþük tutularak planlý yeþil ve sosyal alanlarýn yer almasý için yapýlabilecekleri anlatacak.

'Sürdürülebilirlik ve Saðlýklý þehirler' üzerine yoðunlaþacak olan ULI Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý ve Saðlýklý Kentler Giriþimi Lideri Rachel MacCleery ve Sara Hammerschmidt, insanlarýn; fiziksel, zihinsel ve sosyal refahýný desteklemek için tasarlanmýþ, inþa edilmiþ ve programlanmýþ sürdürülebilir ve saðlýklý ortamlarý gündeme taþýyacak.

Kentsel Strateji kurucu ortaðý Faruk Göksu ise çoðu zaman göz ardý edilen kentsel dönüþüm projelerinin sosyal etkilerini masaya yatýracak. Göksu, müstakil evlerden çok katlý konutlara taþýnýrken, mekansal faktörler ile bireyler arasý iliþkiler, topluluklar arasý iliþkiler ve birey-topluluk iliþkilerinde sosyal deðiþimlere dikkat çekecek.

Konferans, ülkemizin en büyük kentsel dönüþüm projelerinin baþýndaki isimlerden GOPAþ Genel Müdürü Zeyyat Gümüþ, SAMPAþ Genel Müdürü Selçuk Ilýkcan ve gayrimenkul alanýnda önde gelen kuruluþlarýn yöneticilerinden oluþan bir konuþmacý grubunun bilgi ve deneyimlerini aktaracaklarý "Kentsel dönüþümde ne konuþulmadý?" baþlýklý panelle sona erecek.
 

Yorumlar

Top