GELECEðÝN YAPILARI VE þEHÝRLERÝ ÝSTANBUL'DA KONUþULACAK

GELECEðÝN YAPILARI VE þEHÝRLERÝ ÝSTANBUL'DA KONUþULACAK

SBE16 ÝSTANBUL Konferansý, Türkiye'de ilk kez, Türkiye ÝMSAD organizasyonuyla 13-15 Ekim 2016 tarihleri arasýnda Swissotel The Bosphorus Ýstanbul'da gerçekleþtirilecek.

Dünyanýn 50'den fazla ülkesinde 2000 yýlýndan bu yana yapýlan Sürdürülebilir Yapýlý Çevre Konferanslar Serisi (The Sustainable Built Environment Conference Series) yapý malzemesi üreticilerini, bilim insanlarýný, uygulayýcýlarý, mimarlarý, mühendisleri, müteahhitleri, akademisyenleri, sanayicileri, devlet kurumlarýný ve sivil toplum kuruluþlarýný bir araya getirmeyi hedefleyen çok büyük bir konferans serisi olarak 13 ?û 15 Ekim 2016 tarihleri arasýnda ilk kez Türkiye'de hayata geçirilecek.

Türkiye ÝMSAD'ýn organizasyonuyla gerçekleþtirilecek konferansýn ana temasý "Akýllý Metropoller ?û Sürdürülebilir ve Akýllý Binalar ile Akýllý þehirler için Entegre Çözümler" (Smart Metropols - Integrated Solutions for Sustainable and Smart Buildings & Cities) olacak. Konferansta sürdürülebilir bir gelecek için AR-GE ve inovasyonun önemine dikkat çekilecek ve sanayi - üniversite iþbirliðinin en güzel örnekleri kamuoyu ile paylaþýlacak. SBE16 ÝSTANBUL Konferansý, ayný zamanda sektörde sanayi, kamu, üniversite ve STK'larýn iþbirliði ile hayata geçirilen sektördeki ilk konferans olma özelliðini de taþýyor.

Türkiye'nin iklim deðiþikliði kapsamýndaki ulusal vizyonu konuþulacak

Konuyla ilgili açýklamada bulunan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, "Türkiye ÝMSAD olarak, her platformda sürdürülebilirliðe verdiðimiz önemi vurguluyor, çalýþmalarýmýzla söylemlerimizi destekliyoruz. Dünyada ilk kez bir sivil toplum kuruluþu tarafýndan Küresel Raporlama Giriþimi G4 ilkelerine uygun olarak hazýrlanan 1. Sürdürülebilirlik Raporumuzu kamuoyuyla paylaþtýk. Konferans esnasýnda 2. Sürdürülebilirlik Raporumuzun da lansmanýný yapacaðýz. Sektörde sürdürülebilirlik kavramlarýyla ilgili ortak bir anlayýþ ve söylem getirmek amacýyla 2015 yýlýnda "Sürdürülebilir Ýnþaat Malzemeleri Terimler Sözlüðü"nü hazýrladýk.

Sektörün son 7 yýldýr en büyük buluþma platformlarýndan biri olan Ýnþaatta Kalite Zirvelerimizde her sene mutlaka sürdürülebilirliðe vurgu yapan oturumlar, sunumlar düzenledik. Geçtiðimiz yýl düzenlediðimiz 7. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvemizde Türkiye ÝMSAD Üyeleri olarak Sürdürülebilirlik Parametrelerimizi açýklayarak 'Sürdürülebilirlik Sözü' verdik. 'Deðiþen Dünya Geliþen Malzeme' temasýyla ise bu yýl gerçekleþtireceðimiz konferansýmýzda ele alýnacak konular için ilk adýmý attýk. 'Akýllý Metropoller ?û Sürdürülebilir ve Akýllý Binalar ile Akýllý þehirler için Entegre Çözümler' temasýyla hayata geçireceðimiz bu konferansta da Türkiye'nin iklim deðiþikliði kapsamýndaki ulusal vizyonu masaya yatýrýlacak, yarýnýn yapýlarý ve þehirleri konuþulacak. Sürdürülebilir bir gelecek için fikirler, çözümler, yöntemler ve teknikler tartýþýlacak ve sonuçlar paylaþýlacak" dedi.

400 partner kuruma 15 Temmuz mektubu
Son dönemde ülkemizde yaþanan üzücü terör olaylarý ve son olarak 15 Temmuz 2016 gecesi milli irade ve demokrasimizi hedef alarak giriþilen menfur darbe kalkýþmasý nedeniyle, ülkemize yabancýlarýn gelmekten çekindiðini belirten Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, SBE16 Ýstanbul konferansý 400'den fazla yabancý partnerine ve kuruma Türkiye'deki normalleþme süreci hakkýnda bilgi veren bir mektup gönderdiklerini ve konferansa pek çok ülkeden konuþmacý ve dinleyicinin katýlýmýný saðladýklarýna dikkat çekti.

Geleceðin yaþamý çalýþtayla þekillenecek
Sürdürülebilir Yapýlý Çevre ile ilgili sanayinin, kamunun ve üniversitelerin odaklanmasýna gerek duyulan konularýn belirlenmesi amacýyla konferans çerçevesinde akýllý ve sürdürülebilir þehirleþmeyle ilgili tüm taraflarýn dahil olduðu bir çalýþtay da düzenlenecek. Davetlerin devam ettiði çalýþtayda ilgili bakanlýklar, sivil toplum kuruluþlarý, üniversiteler ve sanayiciler yer alacak.  þehir, bina ve malzeme olmak üzere üç ana baþlýk altýnda gerçekleþtirilecek olan SBE16 Ýstanbul Konferansý'nda akýllý þehir, akýllý bina, akýllý malzeme, akýllý ulaþým, ekolojik hassasiyet, kalifiye iþçi, ithalat ve ihracat, kentsel doku, kaynak verimliliði, performans göstergeleri ile sosyal, kültürel ve finansal yaklaþýmlar gibi pek çok konu masaya yatýrýlacak.

Japonya'dan Ýngiltere'ye 30 davetli konuþmacý
SBE16 ISTANBUL Konferansý'nda Singapur, Japonya, Ýsveç, Norveç, Ýngiltere, Belçika ve Kanada baþta olmak üzere pek çok ülkeden ve Türkiye'den 28 davetli konuþmacý yer alacak. Konuþmacýlar arasýnda Ecoplatform Baþkaný Sven Olof Ryding, Japon Mimar Prof. Kazuo Iwamura, Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü Baþkaný Gökhan Yýldýrým, Avrupa Bina Performans Enstitüsü Baþkaný Oliver Rapf, REC Türkiye Baþkaný Rifat Ünal Sayman, Schneider Electric Akýllý þehirler Global Direktörü Gordon Falconer ve University College London (UCL) Enerji Enstitüsü Direktörü Robert Lowe gibi pek çok deðerli isim yer alýyor.  

Üç günlük konferans panel oturumlarý, bildiri sunumlarý, yuvarlak masa toplantýlarý ve çeþitli etkinliklerden oluþacak. Destekçileri arasýnda Ekonomi Bakanlýðý, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlýðý, Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn yaný sýra Yaþar Üniversitesi (YÜ), Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ), Özyeðin Üniversitesi, Yýldýz Teknik Üniversitesi (YTÜ) gibi üniversitelerle birlikte Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði (ÇEDBÝK), Enerji Verimliliði ve Yönetimi Derneði (EYODER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý Derneði (GYODER), Türkiye Serbest Mimarlar Derneði (TürkSMD), Ýstanbul Serbest Mimarlar Derneði (ÝstanbulSMD), Türk Müþavir Mühendis ve Mimarlar Birliði (TürkMMMB), Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) ve Ýþ Dünyasý ve Sürdürülebilir Kalkýnma Derneði (SKD Türkiye) gibi kurumlar da bulunuyor.

Ýklim deðiþikliðine karþý inþaat sektörünün tüm aktörlerine görev düþüyor!
Hükümetler arasý iklim deðiþikliði raporunda 2050 yýlýna kadar Akdeniz bölgesinde ortalama sýcaklýklarýn 1˚C ila 2˚C, Türkiye'de ise 2,5??C ila 4??C artacaðý öngörülüyor. Türkiye, iklim deðiþikliði kapsamýndaki ulusal vizyonu çerçevesinde; iklim deðiþikliði politikalarýný kalkýnma politikalarýyla entegre etmiþ, enerji verimliliðini yaygýnlaþtýrmýþ, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn kullanýmýný arttýrmýþ, iklim deðiþikliðiyle mücadeleye aktif katýlým saðlayan ve yüksek yaþam kalitesiyle refahý tüm vatandaþlarýna düþük karbon yoðunluðu ile sunabilen bir ülke olmayý hedefliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanan "Enerji Kaynaklarýnýn ve Enerjinin Kullanýmýnda Verimliliðin Artýrýlmasýna Dair Yönetmelik" 28097 sayýlý ve 27 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayýmlandý. Yönetmelikte; "Kamu kesimine ait bina ve iþletmelerin enerji kullanýmý 2010 yýlýna göre, 2023 yýlýnda en az yüzde yirmi oranýnda düþürülür" hükmü yer alýyor. Türkiye'nin belirlediði bu hedefleri tutturmasýnda inþaat sektörünün tüm aktörlerine de görev düþüyor.

16 yýldýr tüm dünya Sürdürülebilir Yapýlý Çevre Konferanslar Serisi ile geleceðe hazýrlanýyor
Dünyanýn 50'den fazla ülkesinde 2000 yýlýndan bu yana yapýlmakta olan Sürdürülebilir Yapýlý Çevre Konferanslar Serisi (The Sustainable Built Environment Conference Series), CIB Uluslararasý Bina Araþtýrma Ve Ýnovasyon Konseyi, FIDIC ?û Uluslararasý Müþavir Mühendisler Federasyonu, iiSBE ?û Uluslararasý Sürdürülebilir Yapýlý Çevre Ýnisiyatifi ve UNEP ?û Birleþmiþ Milletler Çevre Programý Teknoloji, Endüstri ve Ekonomi Bölümü Sürdürülebilir Bina ve Ýklim Ýnisiyatifi gibi uluslararasý büyük oluþumlarýn inisiyatifinde organize ediliyor. 3 yýllýk döngü ile gerçekleþtirilen SEB Konferanslarý çerçevesinde ilk yýl hazýrlýk yapýlýrken, ikinci yýl bölgesel ve ulusal konferanslar ve son yýl global konferans düzenleniyor. Bu yýl ise Türkiye ile birlikte 21 farklý ülkede 21 konferans düzenleniyor. Bu tarihe kadar bir kýsým konferans sona ererken, geri kalanlar yýlsonuna kadar tamamlanacak. Global Konferans ise 2017'de Hong Kong'da düzenlenecek. Uzmanlardan oluþan bir kurul tarafýndan bölgesel ve ulusal konferanslarýn içinden en iyi bildiriler seçilecek ve Global Konferansta sunulacak.

Yorumlar

Top