ÝZODER: DEPREME HAZIRLIKLI DEðÝLÝZ

ÝZODER: DEPREME HAZIRLIKLI DEðÝLÝZ

Deprem gerçeði ve yalýtým konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için faaliyetlerini aralýksýz olarak sürdüren ÝZODER'in Yönetim Kurulu Baþkaný Ferdi Erdoðan, 17 Aðustos 1999 Depremi'nin üzerinden 15 yýl geçmesine raðmen Türkiye'nin hala depreme hazýrlýklý olmadýðýný belirterek, "Ülke genelindeki 19 milyon konutta halen su yalýtýmý yok. 6.5 milyon konut ise deprem açýsýndan riskli bina statüsünde" dedi.

Yalýtým konusunda kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen ÝZODER (Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði); tüm Marmara Bölgesi'ni etkileyen '17 Aðustos 1999 Depremi'nin üzerinden 15 yýl geçmesine raðmen, Türkiye'nin depreme hala hazýr olmadýðýný açýkladý. Ülkemizin yaþadýðý en büyük felaketlerden biri olan, 20 bine yakýn kiþinin can verdiði, 24 bin kiþinin yaralandýðý, 334 bin konutun hasar gördüðü ve 100 binin üzerinde insanýn evsiz kaldýðý Gölcük merkezli 17 Aðustos 1999 Depremi'nin 15'inci yýldönümü dolayýsýyla bir açýklama yapan ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkaný Ferdi Erdoðan, "Ülke olarak depremle yaþamayý öðrenmeli, güvenli ve kaliteli yapýlaþma bilinciyle hareket etmeliyiz. Biz herkesin bu bilince sahip olmasý gerektiðine inanan bir sivil toplum örgütü olarak, yapýyý oluþturan ana elemanlarý (demir ve beton), binayý ömrü boyunca koruyacak olan su yalýtýmýnýn hayati önemini, her kesime anlatmaya devam edeceðiz" diye konuþtu.

Türkiye genelindeki 19 milyon konuttan 6.5 milyonunun deprem açýsýndan riskli bina statüsünde olduðunu belirten Ferdi Erdoðan, "Toplumda çok bilinmese de depremlerin yol açtýðý büyük yýkýmlarýn en önemli nedenlerinden biri korozyondur. Herhangi bir yoldan binaya sýzan su, oksijen ve beton içerisinde farklý kimyasal içeriðe sahip maddeler ile kimyasal tepkimeye girerek paslanmaya, yani korozyona neden oluyor. Korozyon sonucunda binanýn taþýyýcý sistemi öyle zayýflýyor ki, su yalýtýmýna sahip olmayan bir bina, yapýmýndan sonraki 10 yýl içinde taþýma kapasitesinin yarýsýndan fazlasýný kaybediyor. Binanýn taþýyýcý sistemini zayýflatan korozyonu engellemenin tek yolu ise su yalýtýmýdýr" dedi.

Avrupa'da su yalýtýmlý bina oraný daha yüksek
Türkiye topraklarýnýn yüzde 92'si ve nüfus yoðunluðunun yüzde 95'inin deprem kuþaðýnda bulunduðunu belirten Ferdi Erdoðan, "Deprem tehlikesi altýnda olmayan Avrupa'da bile su yalýtýmýna yönelik yaptýrýmlar var ve tüm yalýtým uygulamalarý, denetim ve sigorta þirketleri tarafýndan çok ciddi bir þekilde denetleniyor. Çünkü korozyon nedeniyle binalarýn depreme karþý dayanýksýz hale geldiðinin bilincindeler. Biz de, hem canýmýzý korumak, hem de saðlýklý, yaþanabilir yapýlar inþa etmek istiyorsak, su yalýtýmýnýn olmazsa olmaz bir unsur olduðunu anlamalýyýz" diye konuþtu.

Hasarlý binalarýn yüzde 64'ünde korozyon tespit edildi
Korozyonun, binalarýn taþýyýcý sistemlerini zayýflattýðýný gösteren en somut örneðin, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nin yaptýðý araþtýrma olduðunu kaydeden Ferdi Erdoðan, "17 Aðustos 1999 Depremi'nin ardýndan yapýlan bu araþtýrmaya göre son derece çarpýcý rakamlar ortaya çýkýyor. Yapýlan incelemeler sonucu, yüzde 79'u hasarlý bulunan 55 bin 651 konut ve iþyerinin yüzde 64'ünde korozyon tespit edildi. Oysa asgaride 80-100 yýl gibi bir süre için tasarlanmasý ve ömrünü bu sürede tamamlamasý gereken binalar, bu süre içinde korozyon etkisine karþý korunmuþ olmalý. Ancak beton kalitesinin yaný sýra bina dayanýmý için gerekli olan su yalýtýmý çoðunlukla ihmal edildiði için ülkemizde 30 yýllýk binalar ömrünü tamamlamýþ olarak görülüyor. Bunun için de konuya iliþkin mevzuat çalýþmalarýna hýz verilerek eksikliklerin giderilmesi bu çerçevede büyük önem taþýmaktadýr" þeklinde konuþtu.

Su yalýtýmýnýn maliyeti sanýldýðý gibi fazla deðil

Ferdi Erdoðan, ülkemizde su yalýtým uygulamalarýnýn göstermelik ve en ucuz þekilde yapýldýðýný göz önünde bulunduran ÝZODER'in, binalarýn depreme dayanýklý olmasý için çok önemli olan su yalýtýmýnýn kalitesini ve sürekliliðini de, yasal düzenleme ve denetimlerle saðlamak için çalýþtýðýný söyledi. Su yalýtýmýnýn maliyetinin sanýldýðý kadar yüksek olmadýðýný belirten Ferdi Erdoðan, þunlarý söyledi: "Bugün yeni inþa edilen bir binanýn ortalama metrekare maliyeti yaklaþýk 2000 TL. Su yalýtýmýnýn maliyeti ise bunun sadece yüzde 2-3'ü, yani sadece 60 TL. Mevcut binalarda elbette bu maliyet biraz daha artýyor. Arazi yapýsý, binanýn zemini gibi baþka faktörler de devreye giriyor. Ancak yine de inþaatýn geneline göre yüksek maliyetler söz konusu deðil. Su yalýtýmý yapýlmamýþ, dolayýsýyla korozyona uðramýþ binalarýn depremden olumsuz etkilenmesi sonucu ortaya çýkan sonuçlar ise ne yazýk ki hem can güvenliði hem de mal güvenliði açýsýndan çok ciddi sonuçlar ortaya koymaktadýr."

ÝZODER, kapsamlý bir mevzuat çýkarýlmasý için çalýþýyor

Depremlerden en az hasarla çýkabilmek için toplumun her kesimine büyük sorumluluklar düþtüðünü vurgulayan Ferdi Erdoðan, "Depremlerde can güvenliðini saðlamak için alýnacak bireysel tedbirlerin baþýnda su yalýtýmý yaptýrmak geliyor. Yapý Kanunu'nda su yalýtýmýnýn zorunlu hale getirilmesi çok önemli ancak yine eksik bir adýmdýr. Çünkü zorunlu tutulan su yalýtýmý uygulamalarý için henüz net bir mevzuat çýkarýlamadý. Kapsamlý bir Su Yalýtýmý Yönetmeliði henüz olmadýðý için binalarda su yalýtýmý denetimi yapýlsa bile, yalýtýmýn sadece varlýðý gözlemlenebilir, doðru projelendirme, malzeme seçimi ve doðru uygulamanýn yapýlýp yapýlmadýðý denetlenemez. ÝZODER olarak mevzuatýn çýkarýlmasý için sürdürdüðümüz çalýþmalarýmýzýn son aþamasýndayýz. ÝZODER tarafýndan hazýrlanan Su Yalýtýmý Yönetmeliði taslaðý, Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'na sunuldu. Bakanlýðýn inceleme çalýþmalarýndan sonra hýzla yönetmeliðe son þeklini vererek ülkemizin Su Yalýtýmý Yönetmeliði'ne en kýsa sürede kavuþmasýný bekliyoruz. Su yalýtým proje ve uygulamalarýnýn denetlenmesini saðlayacak bu mevzuatla birlikte, ülkemizde önemli bir eksiklik giderilmiþ olacak" diye konuþtu.  

Kentsel Dönüþüm su yalýtýmý için bir fýrsat

Ferdi Erdoðan, önümüzdeki 20 yýlda riskli bulunan ve yýkýlmasý gereken, çok sayýda konut ve iþyerinin Kentsel Dönüþüm seferberliði kapsamýnda elden geçirileceðini ifade ederek, bu sürecin bilinçli yalýtým ve güvenli binalar için önemli bir fýrsat olduðunu vurguladý. Ferdi Erdoðan, "Yýkýlýp yeniden yapýlacak binalarýnýn su yalýtýmlarý, kaliteli malzeme ve uzman uygulamalar ile gerçekleþtirilirse, her deprem sonrasýnda yaþadýðýmýz düþündürücü tablolarý engelleyebiliriz" dedi.

ÝZODER, üretici firmalara ÝKOS belgesi veriyor

ÝZODER'in, yalýtým konusunda kamuoyunu bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürürken,  haksýz rekabeti önlemek, yalýtým sektörünün büyüme ve geliþmesinin saðlýklý ve sürdürülebilir koþullar içinde devamýný saðlamak amacý ile yeni bir proje baþlattýðýný kaydeden Ferdi Erdoðan, "ÝZODER Kalite Onay Sertifikasý (ÝKOS) adýný verdiðimiz bu proje ile ÝZODER üye profilinin tamamýnýn standart ve yönetmeliklere uyumlu üretim yapan ve piyasaya uygun rekabet koþullarýnda ürün arz eden firmalardan oluþmasýný saðlayacaðýz. Bu çerçevede ilk çalýþma ýsý yalýtým malzemeleri ile baþlatýlmýþ olup kýsa süre içerisinde su yalýtým ürünleri de kapsama alýnarak doðru ürün ve buna baðlý doðru uygulamalara doðru ciddi bir çalýþmanýn yapýlmasý saðlanacak" diye konuþtu.

ÝZODER'in sürdürdüðü 'Personel Belgelendirme Çalýþmalarý'na da deðinen Ferdi Erdoðan, sözlerini þöyle tamamladý: "Uygulama kalitesini etkileyen önemli iki unsurdan biri olan kaliteli ürün ile ilgili çalýþmalar devam ederken, diðer unsur olan uygulayýcý ustalarýn belgelendirilmeleri çalýþmalarýný da  bu dönemde baþlattýk. MYK tarafýndan verilen yetki ile TEBAR Aþ., ülkemizdeki ýsý, su, ses ve yangýn yalýtýmý konularýnda hizmet veren uygulama ustalarýnýn belgelendirme faaliyetlerine baþladý. Biliçli tasarýmcý, projelendirme, doðru malzeme ve belgellendirilmiþ ustalar ile binalar üzerindeki su yalýtýmsýzlýk nedeni ile ortaya çýkan tüm olumsuzluklarýn önüne geçmek mümkün olacaktýr."

Yorumlar

Top