ENERJÝ SORUNUNA ÇÖZÜM ÇATIDA YATIYOR

ENERJÝ SORUNUNA ÇÖZÜM ÇATIDA YATIYOR

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, günümüzde çatýlarýn enerji üretiminde en önemli alanlar haline geldiðini ve endüstriyel tesislerde güneþ enerjili çatý uygulamalarýnýn arttýðýný belirtti.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, dünyanýn en önemli gündem maddesi olan enerjide Türkiye'nin güneþ gibi çok deðerli doðal bir kaynaða sahip olduðunu belirterek, güneþ enerjili çatý sistemlerinin enerji sorununa çözüm oluþturacaðýný söyledi.

Türkiye'de toplam 1 milyar metrekare çatý alaný bulunduðunu hatýrlatan Yavuz  "Endüstriyel çatý alaný ise 135 milyon metrekare seviyesinde bulunuyor. Tüm çatýlarýn %13'ü olan 135 milyon metrekare çatý alanýna Güneþ Enerji Sistemi kurulursa toplam kurulu güç 13500 MW olacaktýr. Bu durumda yýlda ortalama 19305 Gwh Elektrik enerjisi üretmek mümkündür. Bu kapasite, 2015 yýlýnda yaklaþýk 260 bin Gwh enerji tüketen Türkiye'nin yýllýk tüketiminin 13'te birini karþýlar" dedi.

Dünya enerji sorununa çözümü çatýda arýyor
Güneþ enerji sistemli çatýlarýn özellikle geliþmiþ ülkelerde hýzla yaygýnlaþtýðýný belirten Yavuz, Türkiye'nin bu alanda çok kýsýtlý üretim gücüne sahip olmasýna raðmen büyük bir potansiyelinin bulunduðunu vurgulayarak þöyle konuþtu:  "Almanya, 2020 yýlýnda bütün enerjisinin yüzde 20'sini güneþ enerjisi ve yenilebilir enerji kaynaklarýndan saðlamayý hedefliyor. Bu hedef doðrultusunda da ciddi adýmlar atýyor. Türkiye henüz bu yolun çok baþýnda ancak doðal avantajlara sahip olmasý iþini kolaylaþtýrýyor."

25 yýl verim, 5 yýlda amorti
Yavuz, endüstriyel yapýlarýn çatýlarýnda kurulan güneþ enerjili çatý sistemleriyle, tesisin enerji ihtiyacýnýn oldukça ekonomik bir þekilde karþýlandýðýný ve bunun gittikçe yaygýnlaþtýðýný dile getirerek, "Trafo, enerji iletim hattý gibi yatýrým maliyetlerine gerek kalmýyor. 20-25 yýl verim ömrü olan sistem, 5-6 yýl içinde kendini amorti ediyor. Hem tesis, hem de ülke ekonomisi için çok büyük tasarruf saðlýyor. Türkiye'de binlerce boþ çatý var ve Türkiye'nin enerji kaynaðý bu çatýlarda atýl þekilde bekliyor" diye konuþtu.

"Güneþ ülkesinin çevreci ve bedava enerji kaynaðý"
Yavuz sözlerini þöyle tamamladý: "Türkiye'nin kendi enerji ihtiyacýný karþýlayacak alternatifler oluþturmasý gerekiyor. Unutmayalým ki, güneþ bedava ve çevreci bir enerji kaynaðý, üstelik Türkiye bir güneþ ülkesi. Bu potansiyeli iyi kullanmalýyýz. Bugün Avrupa'da çeþitli ülkelerde endüstriyel ve ticari yapýlarý bitkilendirilmiþ teras çatýlar ya da fotovoltaik güneþ panelleri ile kaplama zorunluluðu geldi. Burada hedeflenen, çatýlarý verimli bir hale dönüþtürmektir. Bizim çatýlarýmýz halihazýrda bomboþ duruyor."

Yorumlar

Top