KUVEYTLÝ YÖNÜNÜ TÜRKÝYE'YE ÇEVÝRDÝ

KUVEYTLÝ YÖNÜNÜ TÜRKÝYE'YE ÇEVÝRDÝ

Kuveyt ve diðer CSS ülkeleri uluslararasý gayrimenkul piyasasýnda Türkiye'nin rakiplerinden biri olan Mýsýr merkezli Projelerin, Körfez yatýrýmcýsýna kaybettirmesi yatýrým ibrelerini Türkiye'ye çevirdi.

Kuveyt ve diðer CSS ülkeleri uluslararasý gayrimenkul piyasasýnda Türkiye'nin rakiplerinden biri olan Mýsýr merkezli Projelerin, Körfez yatýrýmcýsýna kaybettirmesi ve Avrupa'da Araplara karþý baþlayan ýrkçý tutum ve Bosna'da arsa yatýrýmýndan dolayý planlanan yatýrým öngörüsüne ulaþmamasý nedeniyle yatýrým yapýlýr ibresinin Türkiye'ye dönmesi için bir þansýmýz daha olduðu görülmekte.

Körfez ülkelerinin Türkiye'ye dönük ilgisi son yýllarda bazý müteahhitlerin yaptýðý suistimaller ve CSS ülkelerinde ki yerel acentelerin Türk projelerini yüzde elli acente karý ile Arap müþterilere satmasý ve Türkiye iç ve dýþ politikasýnda yaþanan büyük deðiþiklikler nedeniyle azalmýþtý.

Kuveyt'te ve diðer CSS ülkelerinde birçok fuara katýlan ve en son EREF 2016 Fuarý'na katýlan Projebeyaz þirketinin Yönetim Kurulu Baþkaný Murat Uzun, bu durumu bizzat yerinde gördüklerini söyledi. Uzun, "Fuarlar da Arap müþterilerinin gayrimenkul ile ilgili sorularýnýn yaný sýra sýkça karþýlaþtýðýmýz soru Türkiye'de yaþanan olaylar konusunda. Görüþmelerin ilk 20 dakikasý bu konu üzerinde geçiyor. Bize düþen ilk görev ise Türkiye'yi anlatmak oluyor. Yatýrým yapmak isteyen olsun, bireysel gayrimenkul satýn almak isteyen olsun büyük bir merakla birlikte tedirginliðini hissettiriyor ama her þeye raðmen insanlarýn Türkiye'de gayrimenkul almak istediði fuarýn genel havasýndan da hissediliyor" dedi.

Kuveyt'te ve diðer CSS Ülkelerinde düzenlenen fuarýn yüzde 60'ýnýn Türk firmalarýndan oluþmasýnýn da bu ilginin göstergesi olduðunu belirten Uzun, "Bunun üç önemli nedeni var. Birincisi, Kuveyt'li yatýrýmcýnýn Mýsýr projelerine artýk küsmesi. Konuþtuðumuz birçok müþteri, Mýsýr'a giden yatýrýmýn tek taraflý olduðunu ve yatýrýmcýya kazandýrmadýðýný söylüyor.
Ýkinci önemli etken, Avrupa ülkelerinde Arap ülkelerinin vatandaþlarýna karþý baþlayan ýrkçý yaklaþýmla baþlayan tacizler. Bu nedenle Avrupa'da ev alan ve orada yaþayan Araplar kendini rahat hissetmiyor.

Son neden de, daha önceleri en çok yatýrým yaptýklarý ülkelerden olan Bosna'daki projelere ilgilerini kaybetmeleri?à Eskiden Bosna'da arsa alarak yatýrým yapýyorlardý. Ama yatýrým yapýlan arsalarýn deðer kaybettirmesi ve arsanýn tasarrufu konusunda herhangi bir þey yapamamalarý onlar için büyük bir sýkýntý oluþturdu" diye konuþtu.

Aslýnda doðru bilinen yanlýþ ''Araplar Türkiye'de Yatýrým yapýyor'' hayýr, Araplar Türkiye'de kendi alternatif yaþamlarý için gayrimenkul yatýrýmý yapýyor. Alternatif yaþam yatýrýmý için Türkiye harici baþka ülkelerde aradýklarýný bulamamalarý Türkiye'nin her ne olursa olsun Alternatif yaþam yatýrýmlarý için tek ülke olduðunu göstermektedir.

Bu durumda bize düþen yani biz Türk gayrimenkul sektörünün bireyleri olarak bu durumu lehimize çevirmek için elimizden geleni yapmamýz gerekiyor. CSS ülkelerinde lehimize dönen durumu geçmiþteki hatalarýmýzý tekrarlamadan ve bunlardan ders alarak iyi kullanmamýz gerekmektedir.

Uzun, bütün bu geliþmelerin Körfez yatýrýmcýsýný Türkiye tekrar yönelttiðini vurgulayarak, "Her yönüyle Türkiye'de gayrimenkul yatýrýmý yapmanýn baþarýlý olduðunu kendileri de biliyor fakat bu ilginin ticariye dönüþümünün gerçekleþmesi için olaylarýn yatýþmasýný beklemenin gerektiðini söylüyorlar" dedi.

Yorumlar

Top