YENÝ NESÝL KLÝNÝK TASARIMLARI

YENÝ NESÝL KLÝNÝK TASARIMLARI

Mimari, iç mimari ve kentsel tasarým alanlarýnda pek çok ödüllü projeye imza atan Mimar Ýpek Baycan ve Mimar þule Ertürk Gaucher liderliðindeki Slash Architects, Türkiye'nin farklý bölgelerinde, hastaya güven veren ve kucaklayan, eðlenceli ve merak uyandýran bir kurguyla rahatlatan saðlýk mekanlarý tasarlýyor.

Uzun yýllar apartman dairelerinin konut için planlanmýþ odalarýnda sýkýþýp kalan, hasta psikolojisi, estetik ve mekansal kaygýlardan uzak diþ kliniklerini hastayý rahatlatan, güven veren, eðlenceli ve merak uyandýran mekanlara dönüþtüren Mimar Ýpek Baycan ve Mimar þule Ertürk Gaucher, tasarladýklarý diþ kliniklerinde hastalarýn saðlýk birimine gelme korkusunu "iyileþmek için gelinen yer" algýsýyla deðiþtirmeyi baþarýyorlar.

Mimari, iç mimari ve kentsel tasarým alanlarýnda pek çok ödüllü projeye imza atan Mimar Ýpek Baycan ve Mimar þule Ertürk Gaucher liderliðindeki Slash Architects, Türkiye'nin farklý bölgelerinde, hastaya güven veren ve kucaklayan, eðlenceli ve merak uyandýran bir kurguyla rahatlatan saðlýk mekanlarý tasarlýyor.

Tasarladýklarý diþ kliniklerinde saðlýk birimine gelmekle ilgili endiþeleri "iyileþmek için gelinen yer" algýsýyla deðiþtirmeyi baþaran iki ortak, bu bakýþ açýsýyla hastalara mekana geliþ amaçlarýný unutturarak kendilerini daha rahat hissetmelerini saðlýyor. Bu etkiyi bazen kamusal alanlardaki eðlenceli bir aktiviteyle, bazen de kullandýklarý iç bahçe gibi mekansal unsurlarla saðlamaya çalýþan Slash Architects, hastalarda güven duygusunu pekiþtirmek için birçok yapýsal bileþenin kombinasyonundan faydalanýyor.

Yakýn geçmiþe kadar Türkiye'de muayenehane ve klinik algýsýnýn, doktorun bilinirliði ve tanýnýrlýðý üzerinden devam ettiðini ve iç mekan tasarýmýnýn bir ihtiyaç olarak kabul görmediðini aktaran þule Ertürk Gaucher, uzun yýllar apartman dairelerinin hiçbir deðiþiklik yapýlmadan klinik olarak kullanýldýðýný ve konuttan bozma odalarýn teknik ihtiyaçlarýn ötesinde farklý bir mekansal arayýþla biçimlendirilmediðini aktarýyor. Gaucher'e göre günümüzde bu algý giderek farklýlaþýyor. Hem doktorlar, hem de hastalar tasarlanmýþ mekanlarýn estetik ve fonksiyonel avantajlarýnýn artýk daha çok farkýnda ve bunu talep ediyorlar: "Herkes eskiye göre daha çok geziyor, yurtdýþýna gidiyor, herkesin zevk ve beklentisi eskiye oranla daha yüksek. Saðlýk sektöründeki mekanlarýn tasarým veya yaratýcýlýk olmadan da yapýlabileceði kanýsý artýk geçmiþte kaldý diyebiliriz."

Baycan ve Gaucher saðlýk mekanlarýný tasarlarken yalnýzca hasta odaklý düþünmüyor, vakitlerinin büyük bölümünü hastane ortamýnda geçiren personel ve doktorlarýn da konforunu önemsiyorlar. Kliniklerin çalýþma sistemlerini anlamaya öncelik vererek, hem kullanýcý alýþkanlýklarýný ve beklentilerini karþýlayan, hem de pratik ve ergonomik çözümler üretiyorlar.
Klinikler içindeki sosyal alanlarýn kolay algýlanabilir ve eriþilebilir konumda olmasý gerektiðini ifade eden Mimar þule Ertürk Gaucher, mekandaki yönelimler kolay algýlanýr ve ulaþýlmak istenilen alanlar görünür kýlýnýrsa hastalarýn da kendilerini daha güvende hissettiklerini vurguluyor ve ekliyor: "Tasarýmlarýmýzda mümkün olduðunca bekleme ve giriþ bölümleriyle görsel ve fonksiyonel anlamda baðlantýlý dolaþým hatlarý tasarlýyoruz. Buna ek olarak yönlendirici birçok eleman da kullanýyoruz. Bu yönlendirmeler bazen grafiklerle, bazen kamusal alanda farklýlaþan aydýnlatmalarla, bazen de döþemedeki malzeme deðiþimleriyle saðlanýyor."

Artýk Kliniklerde Beklemek Bile Daha Aktif, Daha Eðlenceli...

Klinik projelerinde yönetmeliðe göre belirli standartlarýn bulunduðunu, ancak bu gerekliliklerin getirdiði kýsýtlamalarla birlikte ortaya çýkan mekansal üretimin de yaþamsal deðeri olduðunu vurgulayan Slash Architects ortaklarý; dinamik, keþfedilesi, sürprizli, bekleme kurgusunu yeniden yaratan, aktif ve pasif dinlenme alanlarýný bünyesinde barýndýran mekanlar üretmeye gayret ediyor.

Gelen hastalar için bekleme mekanlarýnýn yaþattýðý deneyimi çok önemseyen ve iç mekan kurgusunu da bunun üzerinden devam ettiren mimarlar, bekleme ve hassasiyet altýnda, kiþiler üzerindeki kaygý durumunu en iyi þekilde yönetecek, konforlu, sürprizli, rahatlatýcý, steril ama cana yakýn bir ortam kurgulamayý öncelikli olarak ele alýyor.

Kliniklerdeki kaçýnýlmaz 'bekleme' eylemi üzerine pek çok araþtýrma yapan, bunun için aktif ve pasif bekleme çözümleri üreten Ýpek Baycan ve þule Ertürk Gaucher, farklý oturum alternatifleri bulunan, çaðýmýzýn dijital ihtiyaçlarýna cevap verebilecek, karþýlaþmalara ve tanýþmalara ortam saðlayabilecek, kitchenette gibi mekanlarla zenginleþtirilmiþ tasarýmlarla, 'bekleme' eylemini daha konforlu ve eðlenceli bir hale getiriyorlar. Informatif ekranlar, herkesin kullanabileceði notepadler ve þarj noktalarýyla, hastalarýn beklerken zamanlarýný daha iyi deðerlendirmelerini ve hasta olma fikrinden uzaklaþmalarýný saðlamaya çalýþýyorlar.
"Örneðin, Gaziantep'te tasarladýðýmýz Gülüþ Akademisi'nde kolonlarýn istila ettiði duvarý net bir koridor elde etmek için þiþirdik ve bu duvarý çeþitli niþler oluþturarak, bu niþlere de farklý kullanýmlar ve görevler atayarak, sirkülasyon hattý boyunca eðlenceli bir mekan haline getirdik..." diyen Ýpek Baycan, saðlýk mekanlarýnda deðiþtirdiklerine inandýklarý baþka bir algýnýn da sterilizasyon odalarýnýn konumlandýrýlýþý olduðunu vurguluyor: "Sýradan polikliniklerde görünmeyen, ölü noktalarda konumlandýrýlmýþ sterilizasyon odalarýnýn yerine, pratik ve ergonomik çözümlerle bu iþlemlerin uygulanma sýrasýna göre þekillenen; tüm gerekli materyallerin, dolaplarýn pratik noktalarda yer aldýðý, hassasiyetle tasarlanmýþ fonksiyonel birer öðe olarak ele alýnmýþ, yeni bir sterilizasyon yaklaþýmý geliþtirdik. Örneðin Ýstanbul, Fulya'daki Özel Batý Ortodonti Estetik Aðýz ve Diþ Saðlýðý Merkezi'nin iç mekan tasarýmýnda istasyon tipinde tasarlanmýþ bu sterilizasyon birimini görünür bir yerde konumlandýrýp vitrinleþtirdik. Böylece sterilizasyon iþleminin þeffaf bir biçimde ziyaretçiler tarafýndan deneyimlenmesini saðladýk. Bu tip yaklaþýmlarýn kullanýcýlarýn ve ziyaretçilerin mekanýn sterilliðine ve hassasiyetine karþý güvenini arttýrdýðýna inanýyoruz.''

Slash Architects ortaklarýnýn saðlýk mekanlarýna getirdiði bir diðer yenilik de vitrin oluþturma ve klinik kimliðini cepheye yansýtma fikri... Tam da bu düþünceyle UNIQ Ýstanbul için tasarlanmýþ Smile Shop Diþ Polikliniði'nde ön muayene odasýný vitrinleþtirerek alýþveriþ merkezinin karmaþýk atmosferinde kliniðin varlýðýna dikkat çekmeyi baþarmýþlar. Bu konudaki yaklaþýmlarýný "Projeleri ele alýrken tüm iþletimsel ve mekansal konsepti birlikte kurgulamak da Slash Architects olarak katmaya çalýþtýðýmýz deðerlerden biri"diyerek vurgulayan þule Ertürk Gaucher sözlerine þöyle devam ediyor: "Mekan tasarýmýnýn kurumsal kimlik çalýþmalarý ve iþletme stratejisiyle yakýndan ilgili olduðuna inanýyoruz. Kendine piyasada yer edinmek isteyen hekimlerin hedeflerini ve beklentilerini iyi anlamak, çalýþma strateji ve senaryolarýný iyi deðerlendirmek, baþka bir deyiþle tüm bu oluþumu bütüncül bir þekilde ele alarak mekana yansýtmak bizim için çok önemli. Hekimlerin yaklaþýmlarýný mekana grafik elemanlarla, görsel çalýþmalarla, çeþitli mottolarla entegre ediyor; kliniðin kimliðini ön plana çýkarma konusunda onlara yol arkadaþlýðý yapýyoruz."

Ýpek Baycan ve þule Ertürk Gaucher'e göre geleceðin saðlýk mekanlarý ise dijital dünyanýn etkilerinin daha çok görüldüðü, hizmetlerin çeþitlendirildiði ve sunulan imkanlarýn arttýrýldýðý mekanlar olarak karþýmýza çýkacak: "Diþ hekimliði sektöründeki ilerlemeler ön plana çýkacak, kullanýlan teknolojik cihazlarýn görünürlüðü de mimari mekanlarýn þekillenmesine vesile olacak. Diþ hekimliði açýsýndan gittikçe önem kazanan diþ estetiði temasý sayesinde estetiðin ön planda olduðu kliniklerin çoðalacaðýný düþünüyoruz."

Yorumlar

Top