ÝSTANBUL'A 1.3 MÝLYAR DOLARLIK YENÝ OTEL GELÝYOR

ÝSTANBUL'A 1.3 MÝLYAR DOLARLIK YENÝ OTEL GELÝYOR

Türkiye Otelciler Birliði'nin (TÜROB) aþýrý otel arzýna dikkat çektiði araþtýrma çarpýcý sonuçlar ortaya koydu. 186 bin yatak kapasitesi bulunan ve inþaat maliyeti 4.5 milyar dolar olan Ýstanbul otellerine, turizmdeki sýkýntýlara raðmen olaðanüstü bir hýzla yenileri ekleniyor.

Ýstanbul'da talebin çok üzerinde artýþ gösteren otel yatýrýmlarý konaklama sektöründe fazla kapasite oluþmasýna ve otel odalarýnýn atýl kalmasýna neden oluyor. Özellikle son 3 yýlda kentteki 'aþýrý' denilebilecek düzeyde seyreden otel yatýrýmlarý talep pastasýnýn verimli deðerlendirilememesine, dolayýsýyla konaklama sektörünün özellikle yeni yatýrýmlarda maliyetlerini çýkaramamasýna yolaçýyor. Ortaya çýkan doluluk rakamlarý da bu durumu teyid ediyor. Sektörün bu yýlki kadar sýkýntý yaþamadýðý 2015 yýlýnda bile her 100 yataktan 65'i boþ kaldý. Bu boþluðun baþta gelen nedeni olarak çift haneli turist artýþýnýn devam edeceði beklentisiyle talebin çok üzerinde gerçekleþen otel yatýrýmlarý olarak gösterilirken, fazla kapasite otelleri atýl býrakýyor. Bu yýl ilave sýkýntýlarýn da sektörü olumsuz etkilemesiyle boþ yatak sayýsý daha da arttý. Türkiye Otelciler Birliði'nin (TÜROB) Ýstanbul konaklama kapasitesine iliþkin araþtýrmasý bu konuda çarpýcý sonuçlar ortaya koydu.

47 bin yeni yatak yolda

Araþtýrmaya göre, Ýstanbul'da 106 bin 34'ü Kültür ve Turizm Bakanlýðý'ndan belgeli, 80 bin 268'i de bakanlýk belgesine sahip olmayan toplam 186 bin 302 yatak bulunuyor. Ekonomi Bakanlýðý Yatýrým Teþvik verileri dikkate alýnarak hesaplandýðýnda, mevcut 186 bin 302 yataðýn inþaat maliyet deðeri 4.5 milyar dolar olarak ölçülüyor. Bu hesaplamada, Ekonomi Bakanlýðý 2015 yýl sonu 'Yatýrým Teþvik Raporu' yatak baþý maliyet deðeri olan 70.4 bin TL baz alýnarak yapýldý. Yatýrým safhasýnda bulunan ve her geçen gün devreye giren tesislerdeki 47 bin 685 yatak da eklendiðinde, Ýstanbul'un konaklamada toplam yatak kapasitesi 233 bin 987'ye ve inþaat maliyeti 5.8 milyar dolara ulaþacak.

1 yýllýk 'boþ'luk kaybý 3 milyar dolar

Kültür ve Turizm Bakanlýðý'nýn 2015 yýlý verilerine göre, Ýstanbul'u ziyaret eden yerli ve yabancý ziyaretçilerin ortalama kalýþ süresi 2.4 gün. Yüzde 100 doluluk dikkate alýnarak hesaplandýðýnda Ýstanbul'da bir yýlda 28 milyon 333 bin kiþiyi aðýrlayabilecek yatak kapasitesi mevcut. 2015 yýlýnda Ýstanbul'da, Bakanlýk belgeli ve diðer konaklama tesislerinde toplam 10 milyon 117 bin yerli ve yabancý ziyaretçi konakladý. Dolayýsýyla þehrin toplam yatak arzýnýn yaklaþýk yüzde 65'i boþ kaldý. Sadece yabancý turistler baz alýndýðýnda, 2015'te kente gelen 12 milyon 414 bin yabancý turistin ise sadece 6.4 milyonu Bakanlýk belgeli ve diðer konaklama tesislerinde konakladý. Bu sonuçla, þehre geldiði belirtilen yabancý turistlerin yüzde 48'inin konaklama kaydýnýn olmadýðý ortaya çýkarken, kayýt dýþý faaliyet gösteren günübirlik evlerde kaldýklarý ya da þehirde kalmadan farklý noktalara seyahat ettikleri tahmin ediliyor.  
Araþtýrmaya göre, boþ kapasitenin sadece oteller açýsýndan yarattýðý bir yýllýk mali kayýp 3 milyar dolar düzeyinde. Ulaþýmdan yeme-içme sektörüne, alýþveriþten eðlenceye kadar diðer sektörler de gözönüne alýndýðýnda kayýp çok daha yüksek rakamlara ulaþýyor.

Bayýndýr: Sektör için tehdit haline geldi

Araþtýrma sonuçlarýný deðerlendiren TÜROB Baþkaný Timur Bayýndýr, otel yatýrýmlarýnýn daðýlýmýndaki dengesizliðin, kýrýlgan yapýdaki sektörü olumsuz yönde etkilediðini belirterek, Ýstanbul ve Antalya yatak arzýnýn sektörü tehdit eder boyuta ulaþtýðýný savundu. Ýstanbul, Antalya ve Muðla'da yoðunlaþan otel arzýnýn sektördeki karlýlýðý düþürürken, oluþturduðu fiyat eksenli rekabetle de kaliteyi olumsuz yönde etkilediðine iþaret eden Bayýndýr, þunlarý söyledi: "Ýhtiyaçlar çerçevesinde uygulanacak doðru teþvikler sayesinde, yatýrýmlar ihtiyaç duyulan bölgelere doðru yönlendirilirken, mevcutlarýn da karlý ve saðlýklý bir þekilde iþletilmesi saðlanabilir. Ýstanbul'u sektörel kümelenmeler ve demografik daðýlýmdaki farklýlýklar nedeniyle bütüncül þekilde ele alabilmek mümkün deðil. Bu nedenle kentte uygulanacak bir teþvik sistemi, bölgelerin ve ilçelerin ihtiyaçlarý göz önünde bulundurularak planlanmalý."

Yatýrým Ýzleme Kurulu önerisi

Ekonomi Bakanlýðý ile Kültür ve Turizm Bakanlýðý'nýn sektör temsilcilerinin de içinde yer aldýðý 'Turizm Yatýrým Ýzleme Kurulu'nu hayata geçirmesi gerektiðini dile getiren Bayýndýr, þunlarý söyledi: "Bu kurulun, arz-talep dengesine uygun olarak, milli kaynaklarýn daha verimli kullanýlmasý için önemli bir görevi üstleneceðini düþünüyoruz. Dengeli bir yatýrým perspektifi geliþtirebilmek için, ihtiyaç duyulan yatak kapasitesinin niteliðini de doðru analiz etmek gerekiyor. Ýstanbul'da 4 ve 5 yýldýz ekseninde sýkýþan otel stoku, pazarýn ihtiyaçlarýnýn tamamýna cevap vermemenin yanýnda mevcut ürünlerin fiyatlandýrýlmasýnda da ciddi sorunlara neden oluyor. Kentin ihtiyacýnýn yüksek kapasiteli 5 yýldýzlý otellerden ziyade, nitelikli 2, 3 ve 4 yýldýzlý oteller olduðu görülüyor. Kültür-sanat, eðlence, spor ve gastronomi gibi birçok alanda turizmi destekleyecek yatýrýmlarýn da teþvik kapsamýna alýnmasý gerekiyor."

Rakamlarla Ýstanbul'da konaklama sektörü

- Ýstanbul'daki 2.353 konaklama tesisinin yüzde 23'ü Bakanlýk belgeli, yüzde 77'si ise belediye belgeli ve diðer.
- Ýstanbul'da 74'ü Avrupa, 18'si Anadolu yakasýnda olmak üzere toplam 92 adet 5 yýldýzlý otel bulunuyor. 5 yýldýzlý oteller þiþli ve Beþiktaþ'ta yoðunlaþýyor.
- 4 yýldýzlý otel yoðunluðu Fatih ve Beyoðlu'nda. 42 adet 4 yýldýzlý otelin yer aldýðý Fatih ilçesini 39 otel ile Beyoðlu takip ediyor.
- 3 yýldýzlý oteller Tarihi Yarýmada'da yoðunlaþýyor. 56 otelle en fazla 3 yýldýzlý otele sahip olan Fatih'i 15 otel ile Beyoðlu ve 12 otelle þiþli takip ediyor.
- Ýstanbul'da en fazla 2 yýldýzlý otel yine Tarihi Yarýmada sýnýrlarý içerisinde yer alýyor. Fatih ilçesi sýnýrlarýnda bulunan 2 yýldýzlý otel sayýsý, kentin toplam 2 yýldýzlý otel kapasitesinin yüzde 64'üne denk geliyor. 2 yýldýzlý otel yatýrýmlarýna ilgi yok denecek kadar az.
- 21 butik otelin 19'u Avrupa, 2'si Anadolu yakasýnda.. 8 butik otelin yer aldýðý Fatih'i 6 otel ile Beyoðlu takip ediyor. Yatýrýmda olan 10  butik otelden 5'i Beyoðlu'nda, 4'ü þiþli'de 1'i de Büyükçekmece'de.
- Özel belgeli oteller aðýrlýklý olarak Tarihi Yarýmada ve Beyoðlu sýnýrlarý içinde yer alýyor.
-1 yýldýzlý otel genel kapasite içinde yok denecek kadar az. 1 yýldýz ve pansiyon kategorisinde kayýt altýnda olan bir yatýrým bulunmuyor.
- Ýstanbul'da 3 tane de apart otel, 4 pansiyon, 2 hostel var. Ýstanbul'un tek moteli ise Silivri'de.



            
 

Yorumlar

Top