KENTSEL DÖNÜþÜM þÝMDÝ BAþLIYOR

KENTSEL DÖNÜþÜM þÝMDÝ BAþLIYOR

Yüzölçümünün yaklaþýk yüzde 92'si deprem kuþaðýnda bulunan Türkiye'de, 18 milyonu aþan yapý stoðunun yüzde 67'si ruhsatsýz ve kaçak, yüzde 60'ý ise 20 yaþýn üzerindeki güvensiz konutlardan oluþuyor.

Bu ürküten tabloya bir çözüm olarak 2012 yýlýnda baþlatýlan kentsel dönüþümde yenilenmesi hedeflenen 6,5 milyon binaya karþýn, 4 senede kentsel dönüþüm sürecine girebilmiþ bina sayýsý ne yazýk ki sadece 120 binde kaldý. Bugüne kadar süreç yavaþ iþlemiþ olsa da Kentsel Dönüþüm Yasasý'nýn yenilenen yönetmeliði ile artýk birçok þey deðiþecek. Türkiye'nin acil olarak ihtiyaç duyduðu güvenli ve nitelikli binalarýn anahtarý kentsel dönüþümün kapýsýnda ve bu kapý artýk ardýna kadar açýk?à Ancak yine de her þey insanýmýzda bitiyor. Deprem gerçeðini fýrsat yarýþýna çevirmeye çalýþmak yerine çözümcül bir yaklaþýmla ilerlenirse tüm beklentiler gerçeðe dönüþebilir.

Ýtalya'da yaþanan depremin ardýndan, Marmara'da beklenen büyük deprem ve olasý tehlikeler bir kez daha hararetli bir þekilde tartýþýlmaya baþlandý. Uzmanlar Ýstanbul'un 7'nin üzerinde olmasý beklenen bir depremde çok büyük bir yýkýma uðrayacaðýný tekrar vurgulayarak alýnan önlemlerin yetersizliðine dikkat çekti. Adým adým yaklaþan bu olumsuz tablo ile endiþelerin arttýðý bugünlerde, 6306 Sayýlý Kentsel Dönüþüm Yasasý'nýn uygulama yönetmeliðinde yapýlan deðiþiklik, yaþanan aksaklýklar yüzünden tam olarak hedefine ulaþamayan kentsel dönüþüm sürecini hýzlandýracak olmasý nedeniyle inþaat sektöründe ve kamuoyunda büyük yanký uyandýrdý. "Yüzölçümünün yaklaþýk yüzde 92'si deprem kuþaðýnda bulunan Türkiye'de güvenli ve nitelikli binalarýn anahtarý kentsel dönüþümün kapýsýnda" diyen Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baþkaný Tamer Son, yönetmelik deðiþikliðini yorumladý.

Türkiye'de kentsel dönüþüm sürecinin 2012 yýlýnda baþladýðýný ve resmi rakamlara göre ilk etapta yaklaþýk 6,5 milyon binanýn yenilenmesinin hedeflendiðini hatýrlatan Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baþkaný Tamer Son, Ýstanbul Kentsel Dönüþüm Derneði'nin açýklamalarýna göre 4 senede sadece 120 bin binanýn kentsel dönüþüm sistemine girdiðine dikkat çekti. Bugüne kadar süreci týkayan pek çok nedenden ötürü kentsel dönüþümün yavaþ ilerlediðini belirten Tamer Son, 6306 Sayýlý Kentsel Dönüþüm Yasasý'nýn uygulama yönetmeliðinde yapýlan radikal deðiþiklikler ile yatýrýmcýlarýn ve konutunu yenilemek isteyen mülk sahiplerinin önündeki engellerin ortadan kalktýðýný söyledi.

"Süreç þimdi daha gerçekçi ve uygulanabilir hale getiriliyor"
Bugüne kadar kapsamlý projeler yerine çoðunlukla bina bazýnda yenileme olarak ilerleyen kentsel dönüþümde artýk kurallarýn deðiþtiðini vurgulayan Tamer Son, sözlerini þöyle sürdürdü; "Devletin çok doðru ve bütüncül bir anlayýþla baþlattýðý kentsel dönüþüm sürecinin uygulamasýnda zaman içerisinde eksiklikler olduðu görüldü. Yapýlan son deðiþikliklerle bu süreç þimdi daha gerçekçi ve uygulanabilir hale getiriliyor. Yeni yönetmelikle, yapý stoðunun yüzde 65'i depreme dayanýksýz ve ruhsatsýz olan bölgeler 'riskli alan' olarak belirlenecek. Bu sayede tek tek bina ile uðraþma dönemi bitti ve olmasý gerektiði gibi ada ve bölge bazlý dönüþümlerin önü açýlmýþ oldu. Riskli alan ilanlarýnýn en az 15 bin metrekare olmasý zorunluluðun kaldýrýlmasý da daha büyük alanlar için kapsamlý projeler geliþtirilebilmesinin önünü açacak. Türkiye'deki yaklaþýk 18 milyonu aþan yapý stoðunun yüzde 67'sinin ruhsatsýz ve kaçak, yüzde 60'ýnýn ise 20 yaþýn üzerindeki konutlardan oluþtuðunu düþündüðümüzde yeni yönetmeliðin ne kadar önemli olduðunu daha iyi anlayabiliriz. Ülkemiz için yolu, altyapýsý, yeþil alaný ve sosyal imkanlarý ile planlý, saðlýklý ve sürdürülebilir þehirler ancak kentsel dönüþümle saðlanabilir. þehir planlamasýný bütüncül ve sistematik bir anlayýþla yapmak, gelecek nesillere kaliteli yaþam imkaný tanýmak ve olasý felaketlerde kayýplarý en aza indirgemek için kentsel dönüþüm fýrsatýný iyi deðerlendirmek gerekiyor. 2012 yýlýnda baþlatýlan bu süreç aslýnda 1999 depremi sonrasý kaybedilen onca zamaný bir nebze de olsa telafi edecek gibi görünüyor. Ancak yine de her þey insanýmýzda bitiyor. Deprem gerçeðini fýrsat yarýþýna çevirmeye çalýþmak yerine çözümcül bir yaklaþýmla ilerlenirse tüm bunlar gerçeðe dönüþebilir."

"Müteahhitler kentsel dönüþüme girmek konusunda daha hevesli olacak"
Deðiþen yönetmelikle hýzlý ve saðlýklý bir kentsel dönüþüm dönemine girildiðinin altýný çizen Tamer Son, þu açýklamalarda bulundu; "Kentsel dönüþümde yaþanan en büyük sorunlardan biri de 3'te 2 çoðunluða ulaþýlmasýna raðmen binanýn yýkýlamamasý nedeniyle sürecin bir çýkmaza dönüþmesiydi. Yeni yönetmelik sayesinde 3'te 2 çoðunluk ile yýkým þartý aranmadan karar alýnabilecek. Çünkü karara katýlmayan 3'te 1 arsa payýnýn açýk artýrma ile satýlmasý için binanýn yýkýlmýþ olmasý þartý da kaldýrýldý. Ayrýca artýk karara uymayýp binayý terk etmeyenlerin 60 günden az olmayan tahliye süreci sonunda doðalgaz, elektrik, su hizmetleri de durdurulacak. Tahliye süreci dolduðunda maliklerin anlaþmasý da beklenmeyerek kolluk kuvvetleri desteðiyle mülki amirler tarafýndan yýkým saðlanacak. Tüm bu düzenlemelerle artýk, evlerini boþaltmayanlar nedeniyle hem kat maliklerini hem de müteahhitleri zor durumda býrakan bu durum önlenmiþ olacak. Aylar boyunca yýkýlamayan binalar daha hýzlý yýkýlýp hemen yenileme sürecine girilebileceði gibi inþaata baþlayamadýðý her ay için kira yardýmý yapmaya devam eden müteahhitlerin maðduriyeti de giderilecek. Bu sayede müteahhitler kentsel dönüþüm projelerine dahil olmak konusunda daha hevesli olacak. Ayrýca vergisel avantajlarýn verdiði imkanlar daha çok firmanýn bu sürece dahil olacaðýný gösteriyor.

Hak sahiplerinin vefat ettiði mülklerde mirasçýlarý bulmak için bazen bir seneyi bile bulabilen vakit kaybý yaþanýyor, mirasçý bulunamadýðýnda ise süreç týkanýyordu. Yeni yönetmelikle riskli yapýlarda tapuda kayýtlý malik ölmüþse mirasçýlýk belgesi çýkarmaya, kayyum atamaya veya yine tapuda son kayýtlý malik adýna iþlem yapmaya bakanlýðýn yetkili olmasý süreci hýzlandýracak bir baþka önemli husus."

Kentsel dönüþüm, sürdürülebilirlik ve inovasyon üçgeni?à
Ýnþaat teknolojisinin hýzla geliþtiði günümüzde artýk projelerde üretimin yaný sýra kullaným ve dönüþüm süreçlerinin de dikkate alýnmaya baþlandýðýna iþaret eden Tamer Son, "Sektörde kalite standartlarýnýn yükselmesinin yolu; kentsel dönüþüm, sürdürülebilirlik ve inovasyon üçgeninde ilerlenmesinden geçiyor" dedi. Tamer Son, kentsel dönüþümün ancak bakýþ açýsýnýn odaðýna maliyetten öte kaliteyi ve sürdürülebilirliði yerleþtiren bir yaklaþýmla baþarýlý olabileceðini ve yaþanabilir þehirler kurulabileceðini vurguladý.  

"Kentsel dönüþüme milli dava gözüyle bakýlmalý"
Tüketicilerin kentsel dönüþüm sürecinde binalarýný yeniletirken ya da konut seçerken hem statik hem de estetik deðerleri sorgulamalarý gerektiðini ifade eden Tamer Son, "Unutulmamalý ki zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapým faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aþamasýnda alýnacak mühendislik hizmeti yapýlarýn güvenli olmasýnýn en önemli teminatý. Bu nedenle mühendislik ve mimarlýk hizmetlerine gereken önemi veren inþaat firmalarýný tercih etmek çok önemli. Güvenlik ve saðlamlýk sadece zeminin ya da betonun özellikleri olarak da algýlanmamalý. Yapýyý oluþturan tüm unsurlar bir bütün olarak deðerlendirilmeli ve her detayda ayný saðlamlýk ve estetik kaygýsý taþýnmalý. Ayrýca konut odaklý projeler yerine yaþam odaklý projeler yaygýnlaþmalý. Ýçinde yaþamaktan ya da çalýþmaktan keyif alýnabilecek, hayatý kolaylaþtýran, bireylere bir deðer sunan, en ince detayýna kadar bütüncül bir yaklaþýmla planlanmýþ, kentin kimliðine ve ihtiyaçlarýna uygun, kaliteli projelerin sayýsý arttýkça kentlerimiz çok daha yaþanabilir ve gelecek nesillere gönül rahatlýðý ile emanet edebileceðimiz yaþam alanlarý olacak. Kentsel dönüþüm ülkemiz, ekonomimiz ve insanýmýz için zorunlu bir süreç. Geçmiþten gelen çarpýk kentleþme sorununun çözülmesi, gecekondularýn ve sosyal donatýlardan yoksun yaþam alanlarýnýn yeniden yaratýlmasý, kentlerin kültürümüze ve mimarimize uygun, çaðdaþ yapýlara kavuþmasý için bu fýrsat çok iyi deðerlendirilmeli ve bu konuya milli bir dava gözüyle bakýlmalý" diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top