KENTSEL DÖNÜþÜMDE EMLAK KONUTA TARÝHÝ GÖREV

KENTSEL DÖNÜþÜMDE EMLAK KONUTA TARÝHÝ GÖREV

Ýnþaat Sektörüde GYODER, ÝNDER ve AYÝDER gibi sivil toplum kuruluþlarýnda yöneticilik görevi üstelenen,Kentsel Dönüþüm ve Hukuk Platformu Baþkaný Prof. Dr. Gürsel Öngören Gayrimenkul ve Ýnþaat Sektörünü deðerlendirdi.

Gayrimenkul ve Ýnþaat Sektörü yan üreticileri ile birlikte ülke ekonomisinin yüzde onu oranýnda bir büyüklüðe sahip. Çarpan etkisi nedeniyle iç piyasada ekonominin motoru Ýnþaat Sektörü. Ýnþaat Sektörü ülkemizi hem çaðdaþ þehirlere kavuþturuyor, altyapýsýný yapýyor, iþsizliði önlemede önemli katký saðlýyor, konut alan vatandaþlarla tasarrufu teþvik ederken, ülke ekonomisini durgunluða karþý canlandýrýyor.

Kamu ihaleleriyle köprü, yol, baraj yapan; boþ arazilerde projelerle geliþtiren veya binasýný yenileyen arsa sahipleri için yapý yapan inþaat þirketlerinin birçoðu, yeterli sermaye birikimine ulaþarak gayrimenkul yatýrýmcýlarý haline geldi. Ayrýca körfez bölgesinden ve yurt dýþýndan pek çok yabancý yatýrýmcýyý kendilerine ortak aldýlar.

Son yýllarda geliþen kentsel dönüþüm kapsamýnda eski fabrika alanlarýnýn konut, ticaret veya turizm alanýna dönüþmesi ile gayrimenkul ve inþaat þirketleri, bu arsalarda kapsamlý projeler oluþturarak þehrin görünümünü deðiþtirmeye ve geliþmiþ þehirler oluþturmaya baþladý. Hükümet, kamu kuruluþlarý ve yerel yönetimlerle ortak çalýþmalarýn ürünü olan büyük inþaat projeleri ayný zamanda halkýn birikimlerinin de deðerlendirildiði yatýrým ve tasarruf araçlarý. Diðer yandan ülkemizde deprem güvenliði sebebiyle eskiyen yapý stoðunun yenilenmesi de inþaat þirketleri ve müteahhitler tarafýndan üstlenilen ulusal bir görev. Ancak, iç ve dýþ etkenler ile ekonominin daraldýðý dönemlerde Ýnþaat Sektörü ve Kentsel Dönüþüm her zamankinden daha deðerli. Ýnþaat Sektörü yeni iþlere ve kentsel dönüþüme hazýr. Bu fýrsat kaçýrýlmadan verimli olarak deðerlendirilmeli. Her yýl bir milyon yeni konuta ihtiyaç duyulan ülkemizde yüzde ellilik üretimi oluþturan kentsel dönüþüm  fýrsatý kaçýrýlmamalý.

Kentsel dönüþümde hedef þaþtý, dönüþebilen sadece yüzde beþ

Prof. Dr. Gürsel Öngören konuya dair verdiði demeçte þunlarý kaydetti;  "Kentsel dönüþüme Sayýn Erdoðan Bayraktar ile hýzlý baþlayan Hükümet, 20 yýlda konut stoðunun 1/3'ü olan 7 milyon binayý dönüþtürecek ve semtleri, mahalleleri, içinde parklar, spor salonlarý, kreþler, yaþlý yurtlarý, dispanserler, okullar, ibadet yerleri olan çaðdaþ alanlarla bezeyecekti. Her yýl iþin %5'ini yapma hesabýyla 2012-2016 arasý þu anda %20'sinin tamamlanmasý gereken kentsel dönüþümde, 4 yýlda sadece %5 tamamlayabildik. Bürokratik süreçler ve sektörün çözüme kavuþturulamayan sorunlarý sebebiyle, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn "kentsel dönüþüm yapýlmalý " þeklindeki açýk siyasi iradesine raðmen dönüþümün önü týkanmýþ durumda.

Ýlk dönemde 150 adet riskli alan ilan edildi, sonraki üç yýlda sadece 30 alan riskli alan olarak ilan edildi. Riskli alanlarda ilçe belediyeleri, maalesef deneyim eksikliði ve kamu yönetimi bakýþý sebebiyle ilerleyemiyorlar. Binlerce, onbinlerce dönüm riskli alan üzerinde belediyeler; özel sektörle proje geliþtirmeyi baþaramýyorlar, bu demotivasyonla iþi tanýdýk bir iki inþaat þirketine verip, inþaat þirketleri ile vatandaþlarý baþ baþa býrakmayý daha kolay buluyorlar. Belediyelerin kendi bölgesinde oturan vatandaþlarla uzlaþamamalarý da iþin acý yaný".


Kentsel dönüþümde anahtar Emlak Konut'un elinde

Deðerli semtlerde bina bazýnda yenilenme dýþýnda; þehirlerin yüzünü parklar, spor salonlarý, kreþler, yaþlý yurtlarý, dispanserler, okullar, ibadet yerleri ile modern kentlere devþirecek olan riskli alandaki kentsel dönüþüm týkanmýþ durumda.

Bu týkanýklýðý açacak anahtar, kamunun boþ arazilerinde yaptýðý gibi kentsel dönüþümde de riskli alan organizasyonunu üstlenmesi gereken Emlak Konut'un elinde.

Emlak Konut'un üstlenmesi gereken göreve dair Öngören;  "Riskli alanlarda hak sahibi olan, orada yaþayan vatandaþlarla Ýnþaat Sektörü arasýnda gayrimenkul geliþtiriciliðini üstlenerek kentsel dönüþümün lokomotifi olmalý. Kamu arazilerini geliþtiren Emlak Konut riskli alanlarýn her birine yeteri kadar proje yöneticisi atayarak, ilçelerin imar planlarýný da yenileyerek riskli alanlarda hangi projelerin yapýlacaðýna belediyeler ile birlikte 2023 Türkiye'si vizyonuyla karar vermeli.  Konut, turizm, ofis, ticari gibi fonksiyonlar doðrultusunda bu alanlarda projeler geliþtirilmelidir. Projelerin içine; mahallelerde eksik olan, tamamlanýnca o mahalle ve semt halkýný yepyeni bir sosyal yapýya, komþuluk iliþkilerine ve mutlu bir yaþama taþýyacak yeþil alanlarý, parklarý, spor salonlarýný, kreþleri, yaþlý yurtlarýný, dispanserleri, kültür merkezlerini, okullarý, ibadet yerlerini yerleþtirilmelidir.
Dünyanýn ve ülkemizin en geliþmiþ mimari bürolarý ve þehir plancýlarýna projeler ve kentsel tasarýmlar yaptýrýlmalýdýr. Her biri 50-60 dönümlük alanlar için orada oturan vatandaþlarýn ihtiyacý olan konut ve iþyerlerini, bu projelerde bina bina önceden belirleyerek, ayýrmalý ve proje maketleri ile halkýn katýlýmý toplantýlarý yapýlmalý, vatandaþa yeni evinin hangi bina hangi kat ve nasýl bir planla teslim edileceði anlatýlarak sözleþmelerin imzalanmasý saðlanmalýdýr" dedi.

Ýnþaat þirketleri hýzlý dönüþüm için Emlak Konut'u bekliyor
Ýnþaat þirketleri; vatandaþa, devletin arkasýnda olduðu Emlak Konutun güvence vereceði projelerin inþaatýný yapmaya hazýr. Emlak Konut bu süreçte isterse proje aþamasýnda Ýnþaat Sektörünü yanýna alabilir ve birlikte yürür veya kendisi projeleri hazýrlayýp vatandaþla anlaþmalarý yaptýktan sonra, yapým iþlerini para karþýlýðý veya kat karþýlýðý Ýnþaat Sektörüne ihale edebilir. Emlak konut bu vizyonla yeni mahalleler,

semtler, þehirler kurmalý. Böylece kentsel dönüþümle, ülkemizi yenileme ve çaðdaþlaþtýrma fýrsatýný yeniden yakalayýp, halkýmýza hem çaðdaþ mahallelerde ve hem de depreme dayanýklý konutlarda oturma olanaðý saðlanacak.

Emlak Konut ve gayrimenkul sektörünün ortak akýlla yapýlandýracaklarý yeni projelerin önü  bu arada yapýlan Kanun ve Yönetmelik deðiþikliði ile kentsel dönüþüm açýsýndan açýldý. Diðer yandan sektörün bir baþka ortaðý olan Belediyelerin ise, bu yeni modelde sadece altyapýlar yapma kýsmýný Ýller Bankasý ile birlikte yürütmeleri de vizyonun farklý bir bakýþ açýsý kazanmasýna vesile olacaktýr.

Yorumlar

Top