ÇOK KATLI BÝNALAR ÝÇÝN YANGIN GÜVENLÝðÝ UYARISI

ÇOK KATLI BÝNALAR ÝÇÝN YANGIN GÜVENLÝðÝ UYARISI

Türkiye ÝMSAD Adana'daki yangýn faciasýndan dersler çýkarýlmasýný isteyerek çok katlý binalardan ev alacaklarý uyardý: "Yangýn güvenliði konusunda danýþmanlýk hizmeti alýn."

ADANA'da bir yurt binasýnda meydana gelen yangýn nedeniyle yaþanan facia binalarýn yangýna karþý güvenliðini yeniden gündeme getirdi. Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yapýsal Yangýn Güvenliði Çalýþma Grubu Adana'daki yurt yangýnýyla ilgili, bilimsel çalýþma yapýlmasýný ve ortaya çýkan hatalardan ders alýnmasý gerektiðini açýkladý. Açýklamada kamu vicdanýný teskin etmek için birilerini suçlamak yerine, daha uzun soluklu çalýþmalarla sistemsel hatalarýn bulunup çýkarýlmasý istendi.

Türkiye ÝMSAD Yapýsal Yangýn Güvenliði Çalýþma Grubu açýklamasýnda, "Her büyük yangýndan sonra hemen birkaç suçlu arýyoruz, buluyoruz. Ancak kýsa süre sonra her þey unutuluyor ve ileride ayný hatalar tekrarlanýp duruyor. Halbuki alýnan önlemlerin sürekliliði ve sürdürülebilirliði saðlanmalýdýr. Son olayla ilgili kamuoyuna yansýmýþ hatalarý sýnýflandýracak olursak bunlarý; yönetmeliklere uymama, tasarým hatasý, malzeme hatasý ve iþletme hatasý gibi baþlýklar altýnda özetleyebiliriz" dedi.

Yönetmeliklere uymama alýþkanlýðý

Türkiye ÝMSAD Yapýsal Yangýn Güvenliði Çalýþma Grubu tarafýndan yapýlan açýklamaya göre, toplumda kurallara uymama alýþkanlýðý var. Örneðin; yangýn ruhsatý alýnacaðý zaman, maliyeti düþürmek için gerçekte yarar saðlamayacak göstermelik önlemlerle ruhsat almak üzere giriþimlerde bulunuluyor. Bu durumda maliyet TL bazýnda düþüyor, ancak insan hayatý bazýnda aðýr bedeller ödenebiliyor.

Pasif ve aktif yangýn önlemleri

Binalarda pasif ve aktif yangýn güvenliði önlemleri, mimari ve statik projeler ile elektrik ve mekanik proje safhasýnda hayati rol oynuyor. Burada pasif yangýn önlemleri derken iki temel öge kastediliyor. Birincisi, yapýsal olarak binanýn taþýyýcý sistemleri yangýna dayanýklý ve yangýn riskinin en aza indirilmesine yardýmcý olacak þekilde projelendirilmeli; ikincisi ise, yangýn anýnda binadaki insanlarýn en uygun þekilde tahliye edilmelerine ve yangýna müdahale edeceklerin kolayca müdahale etmesine olanak saðlayacak þekilde tasarým yapýlmalý. Aktif yangýn önlemleri ise esas olarak bir yangýný en kýsa zamanda tespit ve ihbar edecek donanýmlar ile yangýnýn en kýsa zamanda söndürülmesine olanak saðlayacak sistemleri içermektedir.
Tasarým safhasýnda, yangýn güvenliði tasarýmý hayati önem taþýdýðý göz önüne alýnarak mutlaka pasif ve aktif yangýn önlemleri konusunda yetkin yangýn güvenliði danýþmanlarýndan destek alýnmalý. Türkiye'de yangýn mühendisliði olmadýðýna dikkat çeken Türkiye ÝMSAD Yapýsal Yangýn Çalýþma Grubu bu konuda da çalýþmalar yürütüyor.

Sertifikalý malzeme seçilmeli

Yukarýda belirtilen projelerin iþlevsel olarak hayata geçirilebilmesi için, inþa edilecek binanýn kullaným amacýna, tehlike sýnýfýna ve bina yüksekliðine uygun yangýn güvenlik tedbirlerinin alýnmasý, yangýna karþý tepki ve yangýn dayaným testleri yapýlmýþ sertifikalý malzeme seçimi son derece önemli.

Doðru uygulama ve denetim þart

Ýnþaat safhasýnda pasif ve aktif yangýn güvenlik sistemlerinin imalat ve montajlarý yetkin kiþi ve kurumlar tarafýndan yapýlmalý. Bunun için meslek standartlarýnýn geliþtirilmesine ve yetkin kiþi ve kuruluþlarýn belgelendirilmesine ihtiyaç bulunuyor. Bu amaçla, proje, imalat ve montaj safhalarýnda yetkin kiþi ve kuruluþlar tarafýndan kontrollerinin saðlanmasý ve yapým sürecinin tasarýma uygun olarak gerçekleþtirilmesi þart.

Bina sakinlerine yangýn eðitimi verilmeli

Binadaki yangýn merdivenlerinin kuralýna uygun yapýlmýþ olsa dahi sonradan kuraldýþý kullanýmý veya tadilatlar yapýlmasý durumunda iþlevini yitirecektir. Bu nedenle binanýn kullaným amacýna uygun ve yangýn güvenliðini tehdit etmeyecek þekilde kullanýlmasýnýn denetlenmesi saðlanmalý.
Ayrýca bina kullanýmý safhasýnda da yangýn kaçýþ yollarýnýn doðru kullanýmý dahil temel yangýn güvenlik konularýnda binadaki kullanýcýlarýn eðitimi, acil durumlarda ne yapacaklarý ve nasýl davranacaklarý konusunda bilinçlendirilmeli.

Yorumlar

Top