KENTSEL DÖNÜþÜM KONUT ALMAYI ZORLAþTIRIYOR

KENTSEL DÖNÜþÜM KONUT ALMAYI ZORLAþTIRIYOR

Kentsel dönüþüm, son dönemlerde Ýstanbul baþta olmak üzere tüm Türkiye'nin gündeminde.

Özelikle Ýstanbul'un çehresini deðiþtirecek bu projenin 2017'de ivme kazanarak yoluna hýzla devam etmesi bekleniyor. Konut alýmýnda yeni talepler oluþturacak proje ise milyonlarca ailenin kendine ait bir konut sahibi olmasý gerçeðini gözler önüne sererken Birevim, sunduðunu ödeme seçenekleriyle ve oluþturduðu faizsiz ev alma yöntemleriyle vatandaþlarýn ev sahibi olmalarýna destek oluyor.
Ülkemizde konut kredisi kullanmadan ev sahibi olmak ise neredeyse imkansýz hale geldi. Konut kredisi faizleri çok yüksek olduðundan düþük ve orta gelir grubunda bulunan aileler, konut sahibi olmakta zorluk yaþýyor ve genellikle bu ihtiyacýný gideremiyor.

Dar gelirli vatandaþýn ev sahibi olmasýndaki engel 'bireysel motivasyon'
Ýnsanlar, bütçesine göre konut almak istiyor ve bunun için 10 yýl, 20 yýl gibi bir sürede birikime yönelerek gayrimenkul almak için çaba gösteriyor. Türkiye genelinde hane halkýnýn tüketim amaçlý yaptýðý harcamalar içinde en yüksek payý yüzde 26 ile konut ve kira harcamalarýnýn almasý sebebiyle para biriktirmek de neredeyse imkansýz hale gelebiliyor. Kentsel dönüþüm sonucunda hali hazýrda üretilen konutlarýn aðýrlýklý olarak yüksek gelir gruplarýna hitap ettiðini belirten Birevim Yönetim Kurulu Baþkaný Murat Çiftçi, dar gelirli vatandaþlar için kentsel dönüþümden sonra þartlarýn daha da zorlaþacaðýný söyledi.

Bireysel olarak tek baþýna birikim yapmanýn motivasyon açýsýndan zor olduðunu ifade eden Çiftçi, "Günümüzde banka kredisi veya baþka finansman araçlarý kullanarak ev sahibi olmak çok zor. Mevcut finansman araçlarý malesef çoðunlukla üst gelir grubunun kredi kullanmasýna imkan tanýmaktadýr. Her 100 aileden ancak 25-30 kiþi banka vb finansman araçlarýný kullanarak ancak ev sahibi olabilirken, dar ve orta gelirli ailelerimiz baþta kredibilite sorunlarýndan dolayý hizmet alamama, peþinat zorunluluðu, yüksek maliyet ve dolayýsýyla yüksek taksitler nedeniyle ev sahibi olamayan milyonlarca ailemiz var."

"Mevcut ev alma yöntemlerine kýyasla alýnan evin daha ucuza mal edilmesini saðladýk"
Birevim ana profilinde dar ve orta gelir grubunda bulunan aileler olduðuna iþaret eden Çiftçi, aileleri bir þekilde tasarrufa yönlendirerek ev sahibi olmalarýna yardýmcý olduklarýný söyledi. Birevim Yönetim Kurulu Baþkaný Murat Çiftçi, "Ülke olarak 'bizim tasarruf yapmaktan baþka çaremiz yok'. Bu nedenle biz öncelikle, birey ne kadarlýk gayrimenkul almak istiyor, bunu tespit ediyoruz. Bütçesine uygun bir ödeme planý oluþturuyoruz. Bu farkýndalýkla ve Birevim yöntemleriyle, tasarrufa dayalý ev sahibi olma yöntemleriyle milyonlarca insanýn duygularýna tercüman oluyoruz. Faizsiz ve hiç fark ödemeden ev almak isteyen binlerce insanýn bir araya gelmesi için farklý sistemler oluþturduk. Ev almak isteyenler lehine pek çok yeniliði hayata geçirdik. Evinizin borcunun olmasý gerekenden daha kýsa sürede bitmesi için düzenlemeler yaptýk. Konut deðerine endeksli yepyeni bir ev alma yöntemini hayata geçirerek satýn alacaðýnýz evin enflasyon etkisiyle yüksek fiyat hareketlerinden olumsuz olarak etkilenmemesini saðladýk. Aslýnda yeni düzenlemelerle bankalar faiz indirimlerine gitti. Fakat ülkenin alým gücü belli. Yüzde 70'lik bir kýsým bireysel birikimleriyle, gayrimenkul sahibi olamýyor. Bu nedenle Birevim olarak, taksitli ev alma yöntemlerinde 120 ay taksit seçeneði 160 aya çýkartarak, ev sahibi olmak isteyenlerin gönlüne bir nebze su serptik" dedi.

Yorumlar

Top