"KENTSEL DÖNÜþÜM EKONOMÝYÝ OLUMLU ETKÝLEYECEK"

EBSO Meclis Üyesi ve Batý Anadolu Grubu Ýcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, Ege Bölgesi Sanayi Odasý (EBSO) þubat ayý olaðan meclis toplantýsýnda gerçekleþtirdiði sunumda kentsel dönüþümün önemine ve iþleyiþte dikkat edilmesi gereken konulara deðinirken Türkiye'de ve Ýzmir'de kentsel dönüþümün geldiði noktaya dikkat çekti.

31.05.2012 tarihinde yürürlüðe giren Kentsel Dönüþüm Kanunu'nun afet riski altýndaki alanlar ile riskli yapýlarýn bulunduðu arazilerde iyileþtirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esaslarý içerdiðini ifade eden Ünal, kentsel dönüþüm uygulama süreci ve kanun kapsamýnda gerçekleþtirilen finansal destekler hakkýnda da bilgi verdi.

Hedef 6,5 milyon birim konutun dönüþtürülmesi
Kentsel dönüþümün tarihinde dünyada öne çýkan örnekler arasýnda Japonya'nýn Hiroþima/Danbara ve Fransa'nýn Paris/La Defense bölgesindeki projelerin yer aldýðýný belirten Ünal, sözlerine þöyle devam etti: "Ülkemizde kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn '99 depremi sonrasý yýkýlma riski bulunan konutlarýn inþasý ve eski yapýlarýn iþlevinin günümüz þartlarýna uygun hale getirilmesi olarak ikiye ayrýldýðýný söyleyebiliriz.

Örneðin Haliç teki Silahtaraða Elektrik Santralý'nýn günümüzde "Santral Ýstanbul" olarak Bilgi Üniversitesi Kampüsü'ne ve Ýzmir'deki Havagazý Fabrikasý'nýn kültür merkezine dönüþümü öne çýkan kentsel dönüþüm projeleri arasýndadýr. Diðer taraftan Baðdat Caddesi'nde ki 40 yýllýk bir apartmanýn yýkýlýp yerine aynýsýnýn veya birkaç kat fazlasýnýn inþa edilmesi gerçek anlamda kentsel dönüþüm deðildir."    

Feyyaz Ünal, 2013-2023 yýllarýný kapsayan 10 yýllýk süreçte Türkiye genelinde 6,5 milyon birim konutun dönüþtürülmesinin hedeflendiðine iþaret etti ve ekledi: "Ýlk aþamada 2013 yýlýnda 253.000 birimin dönüþümü saðlandý. 2014 yýlýnda ise yaklaþýk 130.000 birimin risk tespiti yapýldý ve bu binalarýn 12.384'ü yýkýldý. Yalnýzca Ýzmir'de ise 918,16 hektar alanda toplam birim sayýsý da 35.836 bina 'riskli' ilan edildi. Kentsel dönüþümde ilk ve en kapsamlý projenin yürütüldüðü Kadýköy ilçesindeki Fikirtepe'de 1.350.000 metrekarelik alanda hayata geçirilen kentsel dönüþüm projesi tamamlandýðýnda bölgede 35.000 konut ve 2.500 ticari alan yer alacak."  

Ýzmir'de kentsel dönüþüm kapsamýnda gerçekleþtirilen projeler ve detaylarý hakkýnda da bilgi veren Ünal: "Ýzmir iklimi ve coðrafyasýyla yaþamak için diðer büyük þehirlere göre daha çok tercih edilen bir þehir. Ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olan Ýzmir'in yetiþmiþ insan gücünü kente çekebilmek için, özellikle de yaþlý bina sayýsýnýn oldukça fazla olmasý nedeniyle, kentsel dönüþüm alanýnda hýzlanmasý gerekiyor.

Mevcut durumu ise bir avantaj olarak deðerlendirmek daha doðru olacaktýr. Çünkü kentsel dönüþümde amaç binayý yýkýp yerine aynýsýný yapmak deðil parsel birleþtirerek ve kat iznini artýrarak yeþil alanlarýn geniþlediði, hava sirkülasyonunun iyileþtiði ve otopark sorununun ortadan kalktýðý yeni bir þehir inþa etmektir. Ýstanbul'daki kentsel dönüþüm örnekleri de Ýzmir için kentsel dönüþümle ilgili yapýlan yanlýþlarý görebilmemiz bakýmýndan faydalý olmaktadýr" dedi.

Ýnþaat sektörü canlanacak
Feyyaz Ünal kentsel dönüþümün avantajlarýna dikkat çektiði konuþmasýnda dönüþümle birlikte inþaat sektörünün canlanacaðýný bunun ekonominin genelini olumlu etkileyeceðini ayrýca daha nitelikli, çevre duyarlýlýðýna sahip ve enerji verimliliði yüksek yapýlarý inþa etme fýrsatý sunacaðýný vurguladý.

Kentsel dönüþüm kapsamýndaki projelerde bölgenin tarihi ve kültürel yapýsýnýn korunmasýnýn, doðal hava akýþýna izin verilmesinin ve kent siluetinin estetik olmasýnýn özen gösterilmesi gereken öncelikli konular olduðuna deðinen Ünal sözlerine þöyle devam etti: "Sürecin hýzlanmasý için yeni konut, otopark, yol ve yeþil alan gibi eksikliklerinin giderilmesine yönelik kat izni artýþý ve parsel birleþtirmenin teþviklerle desteklenmesinin yanýnda ürün tedarik eden firmalarýn KDV'den muaf tutulmasý gibi uygulamalarýn da artýrýlmasý gerekmektedir."

Ünal, ülkemizin geliþimini ve insanlarýn güvenli yapýlarda oturabilmesini saðlamak üzere belediye ve sivil toplum kuruluþlarýnýn kentsel dönüþüm sürecinde atmasý gereken adýmlarýn önemini vurguladýðý konuþmasýnda; bunun için de depremlerde yaþanabilecek kaybý en aza indirecek çalýþmalarýn hayata geçirilmesi ve Ýzmir'de ekonomik, kültürel ve sosyolojik geliþime destek olacak  kentsel dönüþüm sürecinin doðru uygulamalarla hýzlandýrýlmasý gerektiðinin altýný çizdi.

Yorumlar

Top