TÜRKÝYE ÝKÝNCÝLÝðÝNÝ KORUDU

TÜRKÝYE ÝKÝNCÝLÝðÝNÝ KORUDU

Türkiye, 62 firma ile "Dünyanýn En Büyük 250 Uluslararasý Müteahhidi" listesinde birinci sýrada yer alan Çin'in ardýndan dünyada ikinci sýradaki yerini korudu. Üçüncü sýrada ise 31 firma ile ABD bulunuyor.

Uluslararasý inþaat sektörü dergisi ENR'ýn (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yýlda ülkeleri dýþýndaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayýnladýðý "Dünyanýn En Büyük 250 Uluslararasý Müteahhidi" listesinde 2012 verilerine göre 38 olan Türk müteahhitlik firmasý sayýsý 2013 yýlý verilerine göre 2014 yýlýnda 42'ye yükseldi. Bu sayý ile Türkiye, 62 firma ile listede birinci sýrada yer alan Çin'in ardýndan dünyada ikinci sýradaki yerini korudu. Üçüncü sýrada ise 31 firma ile ABD bulunuyor.

ENR'ýn bültenin açýlýþ cümlesinde kaydettiði, "Sonuçta bu Rekabetçi bir Dünya...Büyük inþaat firmalarý için iþin miktarý artýyor ama müþterilerin talepleri ve rekabet de kýzýþýyor" deðerlendirmesi, uluslararasý inþaat sektörünü özetler nitelikte.

En büyük 250 Uluslararasý Ýnþaat Firmasýnýn pazar büyüklüðü 2013 yýlýnda bir önceki yýla göre yüzde 6.4 artarak 543.97 milyar dolara ulaþtý. ENR listesindeki 42 Türk firmasýnýn 2013 yýlý gelirleri toplamý ise yüzde 21.4 artýþla 20.4 milyar dolar olarak gerçekleþti. Türk firmalarýnýn toplam gelirde, 2012 yýlý rakamlarý ile yüzde 3.3 olan payý 2013'te yüzde 3.8 olarak gerçekleþti. Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payý Afrika'da azalýrken baþta Ortadoðu olmak üzere Avrupa ve Asya'da artýþ gösterdi.

Ýspanya 13 firma ve toplam pazardan aldýðý yüzde 14.7'lik pay ile en büyük pazar payýna sahip olma özelliðini korurken, ABD'nin pazar payý 2013 yýlýnda 2012'ye kýyasla dünya genelinde yüzde 14'ten yüzde 13'e gerilemiþ durumda, Çin'in 62 firmasýnýn pazar payý ise dünya genelinde yüzde 13.1'den yüzde 14.5'e yükselmiþ bulunuyor.

Asya en büyük pazar

Uluslararasý pazarlar deðerlendirmesinde; Asya toplam 146.5 milyar dolar ile en büyük pazar görünümündeyken, onu 111.9 milyar dolar ile Avrupa ve yüzde 7.7 küçülerek 84.1 milyar dolara gerileyen Orta Doðu takip ediyor. Kuzey Afrika pazarýndaki geliþmeler de bu pazarda  yüzde 6.5 daralmaya sebep olmuþ gözüküyor. Türk müteahhitlik firmalarý Kuzey ve Latin Amerika pazarlarýnda neredeyse hiç yer almazken rekabetin en çetin olduðu Asya, Ortadoðu ve Afrika pazarlarýnda yer kapmaya çalýþýyor. Çinli firmalar Afrika pazarýnda, Koreli firmalar ise Ortadoðu pazarýnda en büyük rakibimiz olmayý sürdürüyor.

ENR Bülteninin ardýndan TMB Baþkaný Mithat Yenigün, yaptýðý deðerlendirmede, "Sektörde baþarý sýralamasý için bir ölçek olarak algýladýðýmýz ENR listesinde 2008 yýlýndan beri dünya sýralamasýnda Çin'den sonra ikinci sýrada bulunmamýz en büyük övünç kaynaðýmýzdýr. Ancak firmalarýmýzýn toplam gelirden aldýðý pay itibariyle daha yukarýlarda yer almak daha önemlidir.
Ýspanya'nýn 13 firma ile toplam pazarda aldýðý yüzde 14.7 payý çok iyi analiz etmeli ve dersler çýkarmalýyýz" dedi.

Mithat Yenigün konuþmasýna þöyle devam etti: "Pazar payýmýzý arttýrmak ve daha yüksek katma deðer yaratmak için yapýlmasý gereken ise, yurt dýþýnda ortaklýklar kurarak; hem ayný bölgelerde birbirimizle rakip olmadan daha uygun þartlarda iþler almak, hem de ortaklýk kültürü ve güç birliði içinde daha ekonomik ve daha hýzlý iþler yapmaktýr. Ayrýca yurt dýþýndaki iþlerde, özellikle de büyük ölçekli projelerde en çok gelir mühendislik iþlerinden ve malzeme temininden elde edilmektedir. Türk müteahhitlerin kýsaca EPC olarak adlandýrýlan ve Mühendislik-Tedarik-Ýnþaat iþlevlerinin tümünü kapsayan entegre hizmet sunumuna yönelmeleri gerekmektedir. Bu sayede firmalarýmýzýn toplam ciro bazýnda daha da büyüyerek dünya devleri ile yarýþacak seviyeye geleceðine inanýyorum" dedi.


Yorumlar

Top