YEþÝL BÝNALARIN ÖNE ÇIKAN ÖZELLÝKLERÝ NELER?

YEþÝL BÝNALARIN ÖNE ÇIKAN ÖZELLÝKLERÝ NELER?

Leed ya da Breeam benzeri yeþil bina sertifikasý alan binalar, çevre dostu olmayan binalara göre pek çok özelliði bünyesinde barýndýrýr. Altensis Kurucu Ortaðý Serkan Emin, inþaatýnda bile çevre dostu malzemelerin kullanýldýðý bu binalarýn, enerji tasarrufu, gri sularýn kullanýmý, yenilenebilir enerji sistemlerine yer vermesi gibi çeþitli üstünlüklere sahip olduðunu dile getiriyor.

Türkiye'deki gayrimenkul yatýrým seferberliði çerçevesinde özellikle son 10 yýldýr birçok gayrimenkul projesi hayata geçti. Sunduðu sosyal yaþam imkanlarý, güvenliði, estetiði ile geçmiþ yýllardaki pek çok sitelerden farklý bir anlayýþ sunan gayrimenkul projelerinden bazýlarý rekabet üstünlüðünü ele geçirmek adýna uluslararasý çevre dostu bina- yeþil bina sertifikalarýna sahip oldular ya da almaya aday oldular.

Alanýnda sektörün vizyoner ve lider firmasý, Altensis'in Kurucu Ortaðý Serkan Emin, inþaatýnda bile çevre dostu malzemelerin kullanýldýðý yeþil binalarýn, enerji tasarrufu, gri sularýn kullanýmý, yenilenebilir enerji sistemlerine yer vermesi gibi çeþitli üstünlüklere sahip olduðunu dile getiriyor. Serkan Emin bunlar arasýnda Türkiye'nin mevcut iklim ve ekonomik koþullarý düþünüldüðünde suyun ve enerjinin tasarrufuna yönelik önlemlerin hayati önemde olduðunun altýný çiziyor.

Ortak amaç çevre
Bununla birlikte yeþil binalar için tek bir reçete bulunmadýðýna iþaret eden Altensis Kurucu Ortaðý Serkan Emin, "Binanýn fonksiyonuna, büyüklüðüne, bulunduðu yere ve tamamlanma biçimine göre deðiþik kriterler belirlenebilir. Mesela þehir merkezindeki bir bina, toplu taþýmaya ve çeþitli sosyal donatýlara yakýnlýðý gibi kriterlerle ön plana çýkarken, yeterli miktarda yeþil alana sahip olmayabilir. Bunun tam tersi þehir dýþýnda geniþ yeþil alanlara sahip bir bölgedeki bina ise, kullanýcýlarýna sunduðu bitkilendirilmiþ alan, doðal yaþamýn korunmasý ve yenilenebilir enerji kullanýmý gibi özelliklerle ön plana çýkarken, ulaþýmla ilgili gerekli özellikler konusunda zayýf kalabilir" yorumunu yaptý.

Yine de tüm yeþil binalarýn ortak amacýnýn,  çevreyi korumak olduðunu dile getiren Serkan Emin, sözkonusu binalarýn çevre, kullanýcýlar ve yatýrýmcýlar bazýnda ortaya koyduðu farklýlýklarý þu baþlýklarla özetledi:

Daha Az Su Tüketir
Yeþil binalarda kullanýlan su armatürleri sýradan binalardaki armatürlere kýyasla yüzde 50 ila yüzde 70 daha az su tüketir. Böylelikle, þebekeden veya diðer kaynaklardan kullanýlan su miktarý önemli seviyede azaltýlmýþ olur. Yeþil binalarda bahçe sulamasýnda kullanýlan sulama sistemi damla sulama gibi verimli sistemlerdir. Böylelikle, sýradan binalardaki konvansiyonel sulama sistemlerine kýyasla yüzde 50 seviyelerinde su tasarrufu saðlanabilir.

Hanelerin Enerji Faturalarýný Düþürür
Yeþil binalar sýradan binalara kýyasla yüzde 25 ila yüzde 50 oranýnda daha az elektrik, doðal gaz veya diðer enerji kaynaklarýný tüketirler. Böylelikle, binanýn enerji tüketimi ve masraflarý önemli oranda azalmaktadýr.

Yenilenebilir Enerji Sistemlerine Sahiptir
Yeþil binalar sýradan binalarda bulunmayan yenilenebilir enerji sistemlerine sahiptir. Güneþten veya rüzgardan veya jeotermal enerjiden veya benzeri yenilenebilir enerji kaynaklarýndan faydalanarak tükettiði enerjinin bir bölümünü kendisi üretir. Böylelikle, tükettiði enerjinin bir kýsmýný bedavaya mal etmektedir.
 
Peyzaj Bitkisi Yerel Ýklime Uygundur
Yeþil binalarýn sýradan olan binalara nazaran yeþil alanlarý daha fazladýr ve peyzajýnda kullanýlan bitkiler yerel iklime uygun ya da uyum saðlamýþ bitkilerdir. Böylelikle, mevsim yaðmurlarý ile su ihtiyaçlarýnýn büyük bir kýsmýný doðal olarak saðlarlar. Ýlave sulamaya ihtiyaç asgari seviyededir.

Yaðmur Suyunu Geri Kazanabilir
Yeþil binalarda bina arsasýna düþen yaðmur suyu geri kazanýlýp tekrar kullanýlabilir. Lavabo, eviye, duþ gibi giderlerinden elde edilen "gri su" arýtma sisteminden geçirilerek temiz su olarak geri kazanýlýr ve tuvaletlerde, pisuvarlarda, bahçe sulama ve otomobil yýkamada kullanýlýr

Iþýk Kirliliðine Yol Açmaz

Yeþil binalarýn çevre ve peyzaj aydýnlatmalarý ýþýk kirliliðine yol açmayacak ve enerji tasarrufunu azami ölçüde saðlayacak þekildedir.

Ozon Tabakasý Ýle Dosttur
Yeþil binalarda bulunan klima cihazlarý, buzdolaplarý, derin dondurucular gibi soðutma ekipmanlarýnda kullanýlan soðutucu akýþkanlar (soðutma gazlarý) atmosferimizdeki ozon tabakasý ile dosttur.

Yeþil binalarýn sýradan binalara göre sera gazý salýmlarý yüzde 25 ila yüzde 50 seviyesinde daha düþüktür. Böylelikle, yeþil binalarýn karbon ayak izi sýradan binalara göre çok daha küçüktür ve çevreye dosttur. Atmosferimizdeki sera gazlarý miktarýnýn artýþýna sebep olmaz ve küresel ýsýnmanýn yarattýðý etkileri asgari seviyeye çekmede yardýmcý olur.

Çalýþan Verimliliðini Artýrýr
Ofis binalarýnda iþyeri kaynaklý hastalýklarýn azaldýðýný, devamsýzlýðýn ve iþten ayrýlmalarýn azaldýðýný, çalýþma veriminin arttýðýný; hastanelerde kalma sürelerinin azaldýðýný, okullarda sýnav sonuçlarýnýn iyileþtiðini ve devamsýzlýklarýn azaldýðýný gösteren birçok akademik ve sektörel çalýþma ve rapor sonucu görülebilir.

ABD'de ofis binalarýnda yapýlan çalýþmada birçok  firmanýn eski binalarý  ve yeni yeþil binalarý  karþýlaþtýrýlmýþ, buna göre yeþil binaya geçen firmalarýn ekonomik faydalar haricinde iþe devamsýzlýk ve iþten ayrýlma oranlarýnda yüzde 20 ila yüzde 30 arasýnda azalma gibi çalýþan performansýna yönelik pozitif sonuçlar ortaya koyduðu tespit edilmiþtir.

Ýlaveten, standartlarýn üzerinde taze hava ve insan saðlýðýna zararlý olmayan boya, yapýþtýrýcý, dolgu malzemeleri sayesinde saðlýklý ve hastalýk risklerini asgariye indiren yaþam alanlarý; günýþýðýndan faydalanýlmasý sayesinde yüksek seviyede ferahlýk duygusu ve psikolojik fayda, konfor standartlarýna uygun ýsýtma ve soðutma yapýlmasý sayesinde tam konfor seviyesinde sýcaklýða sahip yaþam alanlarý gibi artýlarý bulunmaktadýr. 

Ticari Gayrimenkulde Operasyonel Maliyetler Azalýr
Oteller gibi ticari gayrimenkullerde operasyonel maliyetler yüzde 50'ye yakýn azalmaktadýr. Örneðin doluluk oranlarý normal oteller kýyasla daha fazla olan yeþil otellerin yüzde 70'inin enerji maliyetleri yýllýk ortalama  yüzde 15 düþüyor. Yatýrýmcýlarýn yüzde 70'inden fazlasý mülk deðerinde ortalama yüzde 11, bina yatýrým geri dönüþlerinde de ortalama yüzde 15 artýþ olduðunu aktarýyor.



 

Yorumlar

Top