HÝLTÝ'DEN KENTSEL DÖNÜþÜME ÇARE OLACAK ÝNOVASYON

HÝLTÝ'DEN KENTSEL DÖNÜþÜME ÇARE OLACAK ÝNOVASYON

Ýnovasyonu ve ileri teknolojisi ile inþaat sektörüne yön veren Hilti, Türkiye'nin kentsel dönüþüm sürecinde bina analizini kolaylaþtýran tarama sistemi, binalarýn deprem dayanýmýný artýrmaya yönelik pek çok farklý ürünü ve yer aldýðý projelerle dikkat çekiyor.

Kentsel dönüþümün bina analizi aþamasýnda geleneksel yönteme göre binalarýn çok daha hýzlý ve tahribatsýz taranmasýna imkan tanýyan, bir nevi binanýn röntgeni çeken Hilti Donatý Tarama Sistemi, þu an Türkiye'deki tüm Çevre ve þehircilik Ýl Müdürlükleri'nde kullanýlarak tüm illerde binalarý analiz ediyor. Ayrýca birçok ildeki özel akredite laboratuarlarýnda da kullanýlýyor.

Deprem ve kentsel dönüþüm konusunda üniversiteler ve STK'lar ile ortak çalýþmalara da imza atan Hilti Türkiye, Ýstanbul'daki mevcut yapýlarýn olasý bir depremde gösterecekleri performansý analiz etmek için Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ) tarafýndan gerçekleþtirilen ve Ýstanbul Kalkýnma Ajansý (ÝSTKA) tarafýndan desteklen Mevcut Yapýlarda Deprem Performansýnýn Saptanmasý Projesi'nin de çözüm ortaklarý arasýnda yer alýyor. Fikirtepe'de bulunan gerçek binalar üzerinde yapýlan testlerle Ýstanbul'daki mevcut binalarýn durumunu ortaya koyacak olan bu proje, kentsel dönüþüm sürecinde de yol gösterici rol oynayacak. Proje sonundaki bulgular doðrultusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý'nýn (AFAD) sorumluluðunda olan "Deprem Bölgelerinde Yapýlacak Binalar Hakkýnda Yönetmelik" ve Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn sorumluluðunda olan "Riskli Bina Tespit Yönetmeliði"nin ilgili maddeleri için revizyon önerileri getirilmesi söz konusu.

Fikirtepe'de iki ayrý binaya deprem simülasyonu uygulanýyor

Sponsor firmalar tarafýndan desteklenen ve Hilti Türkiye'nin de çözüm ortaðý olduðu ÝTÜ tarafýndan gerçekleþtirilen proje, 2012 yýlý 2. dönem destek programlarý arasýnda yer alan Afetlere Hazýrlýk Mali Destek Programý kapsamýnda ÝSTKA tarafýndan destekleniyor. Proje kapsamýnda Fikirtepe bölgesinde yer alan ve kentsel dönüþüm çalýþmalarý kapsamýnda yýkýlacak olan mevcut bir bina ile Ýstanbul'da bu binadan daha az dayanýklý olan diðer binalarý temsilen yapýlan ikinci bir bina test ediliyor. Ülkemizdeki mevcut betonarme binalarý temsil edecek özelliklere sahip olan bu iki binaya dinamik testler uygulanýyor ve bu testlerin þiddeti giderek artýrýlýyor. Böylece binalarýn farklý depremler karþýsýnda göstereceði performans konusunda önemli veriler elde edilmesi bekleniyor.

Gerçek binalar kademeli olarak hasar verilerek test ediliyor
Proje kapsamýnda binalar önce mevcut durumlarýyla ardýndan da hasar verilerek test ediliyor. Hasarýn derecesi giderek artýrýlarak testler uygulanmaya devam ediliyor. Testlerin gerçek binalara uygulandýðý bu proje ile ÝTÜ Ýstanbul'daki mevcut binalarýn olasý bir depreme karþý dayanýmlarýyla ilgili çýkarýmlarda bulunmayý hedefliyor. Ayrýca depremler sonrasý farklý düzeyde hasar gören yapýlar için alýnmasý gereken önlemler hakkýnda da önemli bilgiler elde edilmesi bekleniyor. Projenin danýþmanlarý arasýnda dünyanýn en büyük sarsma tablasýnda (16x16 metre) gerçekleþtirilen önemli çalýþmalarýn yürütücülerinden Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Toshimi Kabeyasawa ile yine Tokyo Üniversitesi, ÝTÜ ve Boðaziçi Üniversitesi'nden öðretim üyeleri de yer alýyor.

Hilti Türkiye, mekanik dübel ve taþýyýcý sistemlerini test edecek
ÝTÜ-ÝSTKA ortaklýðýnda, Hilti Türkiye ve diðer sponsor firmalarýn da desteði ile hayata geçirilen projenin kentsel dönüþüm sürecinde de yol gösterici rol oynayacaðýný belirten Hilti Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmetçik Kalay, "Hilti Türkiye olarak bu projeye yaklaþýk 10 farklý ürünümüzü hibe ettik. Bu ürünlerin hepsi binaya test, monitor ve çalýþmanýn çekimi için konulan kamera aparatlarýnýn montajýnda kullanýlýyor. Bunun haricinde projede görev alacak doktora öðrencisine dört ay boyunca burs saðlanmasý, kamera ekipmanlarýnýn satýn alýnmasý gibi desteklerimiz oldu. Hibe ettiðimiz ürünler dýþýnda bu projede Hilti'nin mekanik dübel ve taþýyýcý sistem gibi depremle baðlantýlý bazý ürünlerini de sismik yükler altýnda test edeceðiz" dedi.

Kalay, "Projede kullanýlacak mekanik dübelimiz dünyada sadece Avrupa'da verilen sismik C2 Belgesi'ne (Türkiye'nin sismik gereksinimlerini karþýlayacak olan belge) sahip ve þu anda Hilti dübellerinden baþka C2 Belgesi'ne sahip baþka bir marka bulunmuyor. Türkiye'nin neredeyse tamamý ise yönetmeliklerimize göre 1. derece deprem bölgesinde yer aldýðý için C2 Belgesi'ne sahip dübel kullanmak oldukça önemli. Biz ürünlerimizin Avrupa'dan onaylý belgelerine ek olarak bu proje ile Türkiye koþullarýnda da testler yapmak ve binalarýn güvenliðinde doðru malzemenin ne kadar önemli olduðunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz" diye konuþtu.

Proje sonunda depremle ilgili yönetmeliklerde revizyon önerilebilir

Proje sonundaki bulgular doðrultusunda AFAD'ýn sorumluluðunda olan "Deprem Bölgelerinde Yapýlacak Binalar Hakkýnda Yönetmelik" ve Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn sorumluluðunda olan "Riskli Bina Tespit Yönetmeliði"nin ilgili maddeleri için revizyon önerileri yapýlmasýnýn söz konusu olabileceðini belirten Hilti Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü, "Projeden sorumlu öðretim üyesi Ýstanbul Teknik Üniversitesi Ýnþaat Fakültesi'nden Prof. Dr. Alper Ýlki ile iletiþim halindeyiz. Projede hazýrlýk çalýþmalarýnýn ardýndan deneyler uygulanmaya baþlandý, elde edilen sonuçlarýn deðerlendirilme sürecinin ise Ekim ayýnda tamamlanmasý planlanýyor" þeklinde açýklamalarda bulundu.

Hilti Donatý Tarama Sistemi

Deprem ve kentsel dönüþümün Türkiye için hayati konular olduðunun altýný çizen Hilti Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmetçik Kalay, "Kentsel dönüþümün ilk adýmý yapýnýn risk tespiti ile baþlýyor. Tespit sürecinde ise en önemli konulardan biri kullanýlacak yöntem?à Dünya genelinde inþaat sektörüne yönelik inovatif ürünleri ile dikkat çeken Hilti, geliþtirdiði Donatý Tarama Sistemi ile betonarme üzerinde kýrým yapmadan adeta binanýn röntgenini çekiyor. Bu sayede zaten güçsüz durumda olan bir yapýda tahribatsýz muayene yapýlabiliyor. Hilti Donatý Tarama Sistemi, þu an Türkiye'deki tüm Çevre ve þehircilik Ýl Müdürlükleri'nde kullanýlarak tüm illerde binalarý analiz ediyor. Ayrýca birçok ildeki özel akredite laboratuarlarýnda da kullanýlýyor." açýklamasýnda bulundu. Donatý çapý ve derinlik belirlenmesi ile donatýlarýn yerleþimlerinin tespit edilmesinde kullanýlan Hilti Donatý Tarama Sistemi, Türkçe yazýlým ile raporlama yapabiliyor.

Geleneksel yönteme göre 15 kat daha hýzlý
Bu sistem ile kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn hýzlý ve güvenli ilerlemesine katký saðladýklarýný belirten Mehmetçik Kalay, "Geleneksel yöntem ile kolon, kiriþ, döþeme gibi bir betonarme elemanýn içerisindeki donatýlarýn tespit edilmesi için donatýlar görülünceye kadar beton kýrýlarak dökülür ve sonrasýnda kýrýlan beton sývanarak kapatýlýr ve boyanýr. Her katta minimum 3 kolon için yapýlmasý gereken bu iþlem 30 dakika sürerken, ayný iþlemi tarama cihazý ile yapmak 2 dakikayý geçmiyor. Yani sonuca yaklaþýk 15 kat daha hýzlý ulaþabiliyorsunuz. Kýrma iþlemi masraflý, yavaþ ve kirlilik yaratan bir yöntem. Hilti Donatý Tarama Sistemi ise çok hýzlý ve pratik bir þekilde herhangi bir kýrým iþlemine gerek kalmadan sadece kolonun üzerinde makineyi gezdirerek kolonun içerisindeki demirin tüm bilgilerini raporluyor" diye konuþtu.

Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn 2014 yýlýnda yaklaþýk 400 bin binanýn dönüþümünü hedeflediðini hatýrlatan Mehmetçik Kalay, kentsel dönüþümün aslýnda zamanla yarýþ olduðunu vurguladý. Hilti Donatý Tarama Sistemi ile Kadýköy Belediyesi tarafýndan günde yaklaþýk 250 tarama gerçekleþtirilebildiðini ve her gün bir binanýn analiz edilerek raporlama yapýlabildiðini ifade eden Kalay, ayný taramalarýn geleneksel yöntem ile yapýlmasý durumunda bir binanýn analizinin aylarca sürebileceðinin altýný çizdi. Kalay, "Zaten güçsüz durumda olabilecek bir binada, taþýyýcý görev üstlenen betonarme elemanlarýna sýyrýlma yönteminin uygulanmasý hasar oluþumuna neden olabilir. Bu tarama cihazý ile oluþabilecek hasarlar da engellenir" diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top