KONUT SATIþLARI NEDEN DÜþÜYOR?

KONUT SATIþLARI NEDEN DÜþÜYOR?

Türkiye ÝMSAD, konut satýþlarýnda yýlýn ilk 7 ayýndaki gerilemenin nedenini açýkladý: Kredi faizlerindeki artýþ ve siyasi istikrar beklentisi konut satýþlarýný olumsuz etkilemiþtir.

Türkiye ÝMSAD'ýn periyodik olarak her ay yayýnladýðý sektör raporunun 2014 Aðustos verilerine göre, konut satýþlarý 2014 Temmuz ayýnda yaþanan yüzde 20,2 oranýna ulaþan keskin düþüþle birlikte yýlýn ilk yedi ayýnda yüzde 9,7 oranýnda geriledi. Ayný dönemde yeni konut fiyatlarýndaki fiyat artýþý ise yüzde 5,2 oldu. Ýnþaat sektöründeki gerilemeye paralel olarak inþaat malzemeleri alt sektörlerinde de 2014 Haziran ayýnda üretim azaldý. Son dönemlerde malzeme sektörünün büyümesinde önemli payý olan ihracat artýþý duraðanlaþtý, buna karþýn ithalat 10 milyar dolarýn altýna düþtü. Bu veriler inþaat malzemelerinin, ihracatýn ithalatý karþýladýðý baþlýca sektörlerin baþýnda yer almayý sürdürdüðünü bir kez daha teyit etti.

Küresel krizin olumsuz etkilerinin yaþandýðý 2009 yýlýndan baþlayarak 2014 yýlýna kadar geçen 4,5 yýllýk dönemde Ýnþaat Malzemesi Maliyetleri, Konut Fiyatlarý ve Konut Satýþlarý ile ilgili geliþmelerin deðerlendirildiði Türkiye ÝMSAD'ýn sektörel analiz çalýþmasýnda ise inþaat malzemelerindeki maliyet artýþýnýn konut satýþ fiyatlarýnýn altýnda olduðu görüldü.  

Dündar Yetiþener: "Konut fiyatlarý, inþaat malzemesi maliyetlerinden daha fazla artýyor."
Konut fiyatlarýnýn artýþýnda  inþaat malzemesi maliyetlerindeki artýþýn birinci derecede etkili olmadýðýný belirten Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener, kurum olarak bu konuda yaptýklarý sektörel analiz çalýþmasýna dayanarak konut fiyatlarýnýn inþaat malzemeleri maliyetlerinden daha fazla arttýðýný söyledi. Yetiþener, sözlerine þöyle devam etti: "Türkiye'de konut maliyetlerini artýran en önemli unsurlar arasýnda, arz-talep dengesine dayanan ve bugün çok zor bulunmasý nedeniyle yükselen arsa fiyatlarý olduðunu belirtmek gerekir. Bu yýl kredi faizlerinde yaþanan artýþ da konut talebini sýnýrlamýþtýr. Tüketici üzerinde çok etkili olan döviz kurlarýndaki ani artýþlar ise hem tüketicinin güvenini hem de konut alým iþtahýný olumsuz etkilemiþtir. Bu yýl ülke olarak yaþadýðýmýz seçim atmosferi dolayýsýyla oluþan ekonomi ve siyasi istikrar beklentisi de tüketicinin konut talebini ertelemesinde önemli bir etken olmuþtur. Ancak siyasi belirsizliklerin ortadan kalmasý nedeniyle piyasalarýn beklentisi, yýlýn son çeyreðinde konut pazarýnýn canlanacaðý yönündedir."

Ýnþaat malzemeleri alt sektörlerinde üretim geriledi

Türkiye ÝMSAD'ýn 2014 Aðustos Aylýk Sektör raporuna göre, 2014 Haziran ayýnda önemli inþaat malzemesi alt sektörlerinde gerçekleþen üretim, geçen yýlýn ayný ayýna göre geriledi. Ýnþaat malzemeleri içinde önemli yer tutan çimento yüzde 5,3, hazýr beton yüzde 10,6, düz cam yüzde 11,3, taþ ve mermerler yüzde 16,6 ve plastik inþaat malzemeleri üretimi ise yüzde 2,9 oranýnda geriledi. Yýlýn ikinci çeyreðinde, inþaat malzemeleri sanayindeki üretimde zayýf bir büyüme görüldü.

Ýhracat artýþý duraðanlaþtý

Ayný raporda yer alan verilere göre, 2014 Haziran ayýnda inþaat malzemesi ihracatý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 0,7 oranýnda arttý ve 1,76 milyar dolar oldu. Böylece 2014 yýlýnýn ilk altý ayýnda inþaat malzemeleri ihracatý 10,99 milyar dolar olarak gerçekleþti ve yüzde 4,1 oranýnda artýþ gösterdi. Yýlýn ilk 6 ayýndan bu yana devam eden inþaat malzemesi ithalatýndaki gerileme ise Haziran ayýnda da sürdü ve 9,9 milyar dolara indi.

Ýlk yedi ayda konut satýþlarý yüzde 9,7 oranýnda düþtü
Raporda yer alan verilere göre, Türkiye'de konut satýþlarýnda 2014'ün ilk aylarýnda görülen artýþa karþýn Temmuz ayýnda keskin bir küçülme yaþandý ve yüzde 20,2 oranýnda geriledi. Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yýlýn ilk yedi ayda ise Türkiye'de konut satýþlarý, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 9,7 oranýnda gerileyerek 609 bin 877 adet oldu. Konut satýþlarýndaki gerilemenin yaz aylarýnda arttýðý görüldü.

Yeni konut fiyatlarýnda 7 aylýk artýþ yüzde 5,2 oldu
Yeni konut fiyatlarýndaki artýþ ise 2014'te yavaþladý. Yýlýn ilk yedi ayýnda Türkiye'de yeni yapýlan konutlarýn fiyatlarý sadece yüzde 5,2 oranýnda arttý. Son olarak Temmuz ayýnda, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 10,8 oranýnda geriledi. Öte yandan son bir yýlda yeni konut fiyatlarýnda en yüksek artýþ ise önceki aylarda olduðu gibi yüzde 12,2 oraný ile 3+1 tipi konutlarda görüldü.

Konut kredisi faizlerinde geç gelen gerileme
Konut kredisi aylýk ortalama faiz oranlarý 2014 yýlýnýn ilk çeyrek döneminde artýþ eðilimi içine girmiþ ve Mart ayýnda yüzde 1,10'a kadar yükselmiþti. Nisan ayýnda ise duraðanlaþan konut faiz oranlarý Mayýs ayýndan itibaren geriledi. Ortalama aylýk konut kredisi faizi Haziran ayýnda yüzde 1,05'e, Temmuz ayýnda ise yüzde 1,02'ye indi. Aðustos ayýnda kademeli gerilemenin sürdüðü faiz ortalama oraný yüzde 1,0 olarak gerçekleþti. Bu oranýn faizlerde gelinebilecek en son oran olduðu tahmin ediliyor.

Ýnþaat maliyetleri ve konut fiyatlarýnýn seyri
Türkiye ÝMSAD'ýn TÜÝK ve TCMB verilerine dayanarak yaptýðý Konut Fiyatlarý, Ýnþaat Maliyetleri ve Ýnþaat Malzemesi Fiyatlarý sektörel analiz çalýþmasýna göre, konut satýþlarýnda ve konut talebindeki gerilemede, konut fiyatlarýndaki artýþ etkili deðil. Analizde, konut fiyatlarýndaki artýþýn temel nedenlerinin baþýnda çok yüksek arsa fiyatlarý ve kentsel dönüþüm nedeni ile müteahhitlerin katlandýðý ilave maliyetler olduðu belirtiliyor.

Analize göre; 2013 yýlýnýn ilk çeyrek döneminde inþaat malzemeleri maliyeti bir önceki yýlýn ayný dönemine göre 1,9 oranýnda artarken, konut fiyatlarýndaki artýþ yüzde 11,9 oldu. Kredi faizinin yüzde 9,5 oranýnda seyrettiði bu dönemde, konut satýþlarý yüzde 89,1 oranýnda arttý ve 273,919 adet konut satýþý gerçekleþti.

2014 yýlýnýn ilk ve ikinci çeyrek dönemlerinde de benzer bir seyir yaþandý. Ýnþaat malzemeleri maliyetleri 2014 yýlýnýn ilk çeyreðinde 12,1, ikinci çeyreðinde 11,9 oranýnda artýþ gösterirken, konut fiyatlarý 13,1 ve 13,6 oranýnda artýþ gösterdi. Konut kredi faizlerinin yüzde 12,4 ve 12,9 oranýnda seyrettiði bu dönemde, konut satýþlarý 5,9 ve 9,5 oranýnda düþtü ve ilk çeyrekte 257 bin 853 adet, ikinci çeyrekte ise 266 bin 923 adet konut satýldý.



Yorumlar

Top