UðUR DUMANKAYA YÜKSELEN ENFLASYONA DÝKKAT ÇEKTÝ

UðUR DUMANKAYA YÜKSELEN ENFLASYONA DÝKKAT ÇEKTÝ

Uður Dumankaya, enflasyonun düþme trendine girebilmesi açýsýndan 62. Hükümet'in ekonomi politikalarýnýn önemli olduðunu söyledi.

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eksi yöndeki beklentinin aksine Aðustos ayýnda yüzde 0,09; Üretici Fiyat Endeksi de yüzde 0,42 arttý. Yýllýk enflasyon tüketici fiyatlarý yüzde 9,54, üretici fiyatlarý yüzde 9,88 oldu. Konu ile ilgili açýklama yapan Dumankaya Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Uður Dumankaya, aylýk ortalama beklentinin eksi yönde olmasýna raðmen, enflasyonun artarak son üç ayýn en yüksek seviyesine ulaþtýðýna dikkat çekti.

Gergin siyasi atmosferin daðýlmasýnýn ardýndan enflasyonun tekrardan ülkenin ana gündem maddesi olduðunu belirten Dumankaya sözlerine þu þekilde devam etti: "Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eksi yöndeki beklentilerin aksine, Aðustos ayýnda yüzde 0,09'luk bir artýþ gösterdi. Mevsimsel etkilerle birlikte gýda fiyatlarýndaki ortalama yüzde 0,9'luk düþüþ ve giyim-ayakkabýdaki yüzde 4,92'lik bir gerileme de özellikle dikkat çekiyor. Kur etkisi, gýda ve hizmet fiyatlarýndaki yükseliþ, enflasyonu yukarý doðru çekiyor."

"Ekonomide uzun vadeli bakýþ açýsýyla sorunlara çözüm üretilmeli"
Enflasyonun düþme trendine girebilmesi açýsýndan 62. Hükümet'in ekonomi politikalarýnýn önemine dikkat çeken Uður Dumankaya sözlerine þu þekilde devam etti: "Konjonktürel deðiþimlere baðlý kalmaksýzýn enflasyonun düþme trendini yakalamasý için disiplinli ve devamlýlýðý olan bir ekonomik programýn uygulanmasý oldukça önemli. Bu noktada, Baþbakan Ahmet Davutoðlu'nun da 62. Hükümet'in programýný okuduðu açýklamalarýnda yer aldýðý üzere, ekonomide uzun vadeli bakýþ açýsýyla sorunlara çözüm üretilmeli ve Türkiye'nin büyüme potansiyelini artýracak bir çizgi izlenmeli. Yine programda yer aldýðý üzere, ekonomide yapýsal dönüþüm için yurtiçi tasarruflarýn artýrýlmasý; fiyat istikrarý, finansal yapý ve maliye politikasýndaki kazanýmlarýn güçlendirilmesi gerekir. Ýmalat sanayinde de yerli girdi kullanýmýna dayalý bir yapýya geçilmesi son derece önemli. Yaný sýra, enflasyon hedeflemesi ve bu hedeflemeler doðrultusunda adýmlar atýlmasý, temel para politikasý rejimi olarak devam etmeli.

Özellikle enflasyon ile mücadelede olmak üzere, 2023 hedeflerine ulaþma doðrultusunda mali disiplin ve istihdam esaslý yüksek ve sürdürülebilir büyüme konusunda bir kararlýlýk ve devamlýlýk saðlanmalý. Çünkü uygulanabilir ve ulaþýlabilir ekonomik hedefler için kararlýlýk ve devamlýlýk önemli"

Yorumlar

Top