TARÝH, BÜYÜKYALI'DA YENÝDEN CANLANIYOR

TARÝH, BÜYÜKYALI'DA YENÝDEN CANLANIYOR

Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün Ýnþaat'ýn, Kazlýçeþme sahil yolunda Mayýs 2016'da baþlayan Büyükyalý Projesi'nde yaþam, 2019'un ilk çeyreðinde baþlayacak.

Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün Ýnþaat'ýn, Kazlýçeþme sahil yolunda hayata geçirdiði Büyükyalý projesinin Mayýs 2016'da baþlayan inþaatý, tüm hýzýyla devam ediyor. Konsepti, kalite anlayýþý ve yarattýðý deðerlerle dikkat çeken Büyükyalý, "insan" ve "iyi yaþam" kavramlarýný odaðýna alarak, sakinlerine ve ziyaretçilerine her anlamda "iyi bir yaþam" sunmayý hedefliyor. Sahil bandýnda, içerisinde tescilli tarihi yapýlarýn bulunduðu tek proje olan Büyükyalý'da, 100 yýldýr kamunun kullanýmýna kapalý olan tarihi binalar restore edilerek, yeniden topluma kazandýrýlýyor. Büyükyalý; geçmiþe gösterdiði saygý, üstün inþaat ve malzeme kalitesi, verimlilik ve fonksiyonellik odaklý mimarisi, nitelikli iþçiliði ve yapý güvenliðiyle rakiplerinden farklýlaþýyor.

Kentin tüm ulaþým akslarýnýn kesiþtiði merkezi bir lokasyonda bulunan Büyükyalý, ticari, sosyal ve kültürel alanlarýn birbirine yürüme mesafesinde olduðu, her türlü ihtiyacýný kendi içinde karþýlayabilen bir "deniz semti" olarak tasarlanýyor.

"Tarihi yapýlarý, eskiye benzeterek yeniden yapmaya çalýþmýyoruz, önceliðimiz eskiyi korumak"
Büyükyalý'da, restorasyon çalýþmalarý devam eden tarihi binalar hakkýnda bilgi veren Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, "Büyükyalý'nýn projelendirme aþamasýndan itibaren, üzerinde bulunduðumuz araziye çok özel bir hassasiyetle yaklaþtýk. Üniversitelerimizin arkeoloji ve sanat tarihi bölümleriyle birlikte çalýþtýk ve arazinin geçmiþine uygun bir projelendirme yaptýrdýk. Bu doðrultuda arazimizde yer alan tarihi nitelikteki tüm binalarý koruduk. Osmanlý dönemindeki ismi 'Fabrika-i Hümayun' olan proje alanýnda, yapýmý 1880-1890'lara dayanan ve 'Dökümhane Binasý' olarak kullanýlan bir yapý, 'Fiþek Fabrikasý' olarak kullanýlan, yapým yýlýnýn 1903-1904 olduðu tahmin edilen baþka bir yapý, baca olarak inþa edilen ancak ardýndan farklý bir amaçla kullanýlan su deposu, kýþla hamamý ve çeþme gibi tarihi yapýlar bulunuyor. Kendi döneminin karakteristik mimari özelliklerini yansýtan tüm yapýlarda ortaya koyduðumuz restorasyon anlayýþýnýn temelinde; eskiyi, ilk halini korumak, zamanýn bu yapýlarda býraktýðý izi ve yaþanmýþlýðý günümüze taþýmak, modern mimari yaklaþýmýn içerisinde bu binalara hak ettiði deðeri vermek yer alýyor. Hiçbir þekilde eskiye benzeterek yeniden yapmaya çalýþmýyoruz. Önceliðimiz koruyabildiðimiz alanlarda eskiyi olduðu gibi korumak, bunun mümkün olmadýðý alanlarda ise eskinin ve yeninin birbirinden ayrýþtýrýlabilmesini saðlamak. Diðer taraftan restorasyon çalýþmalarýmýz sýrasýnda bu yapýlarýn endüstriyel amaçlarla inþa edildiðini de dikkate alarak ilerliyoruz. Çalýþmalarý, zaman zaman inþaat süreçlerimizi yavaþlatma riskini göze alarak sürdürüyoruz. Büyükyalý sayesinde, neredeyse 100 yýl sonra kamunun kullanýmýna açacaðýmýz bu tarihi deðerleri, Ýstanbul'a ve ülkemize armaðan etmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. 

Fatih Keresteci, Büyükyalý'da, tarihi binalarda hayat bulacak sosyal yaþam hakkýnda bilgi vererek, "Büyükyalý'da insanlara ev ve iþyeri dýþýnda vakit geçirmek isteyecekleri 3. yaþam alanlarý yaratýyoruz. Tarihi semt pazarýndan, mahalle manavýna, organik pazardan, balýkçýya kadar bir semtin tüm özellikleri, Ýstanbul'un tarihini yansýtan bu yapýlarda canlanýyor. Dünyaca ünlü bir çok markanýn yer aldýðý alýþveriþ sokaklarý, seçkin restoranlarý, çocuklarý doðayla buluþturacak atölyeleri ve spor alanlarýyla, tarihle iç içe yeni yaþam alanlarý oluþturuyoruz. Bu sayede Büyükyalý'da yaþayanlar akla gelebilecek tüm ihtiyaçlarýný yürüyerek giderme lüksüne sahip olacak. Büyükyalý'da ayrýca; tarihin, modern dünyayla sentezlendiði bir atmosferde hizmet verecek 500 kiþilik tiyatro salonu, 600 kiþilik 6 salonlu sinema ve sergi salonlarý da Ýstanbul'un kültür sanat hayatýna farklý bir soluk getirmeye hazýrlanýyor. Restore edilerek kültür sanat ve performans merkezi haline getirilen tarihi binalar; yüksek tavanlarý, her biri farklý özelliklere sahip orijinal tavan makaslarý ve tek tek elle temizlenerek orijinal haline getirilen özgün taþ duvarlarýyla dönemin atmosferini yansýtacak." þeklinde konuþtu.

"Malzeme seçimlerinde, kalite, konfor ve sürdürülebilirlik ön planda"

Restorasyon çalýþmalarýnýn yaný sýra projeyle ilgili de bilgi veren Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, "Büyükyalý'da sadece beton bloklardan oluþan apartmanlar deðil yeni bir yaþam deneyimi inþa etmeyi hedefledik. Bu hedefin temelini de kullanýlan malzemelerden inþaat iþçiliðine ve yapý güvenliðine kadar, her alanda üstün bir kalite anlayýþý oluþturdu. Tasarým yaklaþýmýmýzýn dayandýðý iki ana unsur ise verimlilik ve fonksiyonellik oldu. Bu iki kavramý odaðýna alan kullanýþlý yaþam alanlarý tasarlamaya odaklandýk ve klasik konut anlayýþýný farklý bir boyuta taþýdýk. Büyükyalý'ya, lüks otellerden aþina olduðumuz görsel ve yaþamsal konforu yansýttýk. Projelendirme sýrasýnda, teknik anlamda problem oluþturabilecek, günlük yaþamda sorun çýkartabilecek tüm malzemeleri eledik. Malzeme kullanýmlarýnda, kalite, konfor ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle hareket ettik. Yýllar geçse de deðiþen hayat tarzlarýna uyum saðlayabilecek, tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek, kullanýþlý yaþam alanlarý planlayarak, zamansýz bir tasarým gerçekleþtirdik. Birkaç örnek vermek gerekirse; Büyükyalý'da, mikrorganizmalarýn yaþamasýna izin vermeyen ve yosun tutmayan, insan saðlýðý açýsýndan en uygun olan su borularýný kullanýyoruz. Alt yapýda kullanýlan gaz beton bölücü duvarlarla ýsý ve ses izolasyonu en üst seviyede saðlanýrken, nefes alan, saðlýklý alanlar oluþturuyoruz. Ýç mekan boyalarýnda antibakteriyel özelliðe sahip ürünleri tercih ediyoruz. Yerden ýsýtma sistemi sayesinde, radyatör kullanýlmadýðý için odalar mimari açýdan çok daha kullanýþlý. Buna benzer onlarca, yüzlerce ayrýntýyý paylaþmak mümkün. Tüm bu özellikleriyle Büyükyalý'nýn, sektörde çok farklý bir yere konumlandýðýný her gün çok net bir þekilde görüyoruz."

Güvenlik maksimum seviyede

Konuþmasýnda Büyükyalý'daki yapý güvenliði konusuna da deðinen Keresteci, þöyle konuþtu: "Hem tarihi hem de yeni binalarýmýzýn deprem tasarýmý konusunda, ülkemizde yürürlükte olan tek resmi yönetmelik Türk Deprem Yönetmeliði olsa da, Büyükyalý'da deprem güvenliðini artýrmak amacýyla farklý uygulamalar da gerçekleþtirdik. Zorunlu olmamasýna raðmen Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araþtýrma Enstitüsü'nce hazýrlanan "Ýstanbul Yüksek Binalar Deprem Yönetmeliði'ni de baz alarak, yapýlarýmýzýn güvenliðini maksimum seviyeye çýkardýk. Yapýlarýn üzerinde bulunduðu zeminin deprem durumundaki gerçek davranýþýný öðrenmek için proje sahasýnda, özel jeofizik ölçümler yapýldý, binalarýn fay hattýna mesafesi, bölgede geçmiþte yaþanmýþ deprem kayýtlarý ve dünyada yaþanmýþ büyük yýkýmlý deprem kayýtlarýný göz önüne aldýk. Özel uzmanlýk isteyen, tarihi yapýlarýn güvenli projelendirilmesi için ise bu tip yapýlarýn restorasyonunda ülkemizin en yetkin isimleriyle çalýþtýk. Tarihi binalarýn temel çalýþmalarý için özel metotlar ile görselliði bozmadan ve dýþarýdan hissedilemeyecek þekilde güçlendirmeler yaptýk. Dileðimiz, Büyükyalý'da ortaya koyduðumuz bu hassasiyetin sektöre örnek olmasý."

Yorumlar

Top