TÜRKERLER HOLDÝNG : 'KENTSEL DÖNÜþÜM ÝMAR AFFI OLARAK GÖRMEMEK ÖN þARTTIR'

TÜRKERLER HOLDÝNG : 'KENTSEL DÖNÜþÜM ÝMAR AFFI OLARAK GÖRMEMEK ÖN þARTTIR'

Ýzmir Kentsel Dönüþüm ve Stratejik Yaklaþýmlar Kurultayý'nda bir sunum yapan Türkerler Holding Genel Koordinatörü Prof. Dr. Attila Sezgin, "Kentsel dönüþümü, imar affý olarak görmemek, konut ve ofis stoðuna yönelik müdahale gibi dar bir perspektife indirgememek baþarýlý bir dönüþüm için ön þarttýr" dedi.

Çevre ve þehircilik Bakaný Mehmet Özhaseki baþta olmak üzere, ilgili tüm çevrelerin katýlýmýyla gerçekleþtirilen Ýzmir Kentsel Dönüþüm ve Stratejik Yaklaþýmlar Kurultayý'nda kentin konut ve altyapý sorunlarý masaya yatýrýldý.

Kamu kurumlarý, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin yoðun ilgi gösterdiði kurultayda önemli sunumlar gerçekleþtirildi. "Tarihi ve Gecekondulaþan Merkezlerde Kentsel Dönüþüm" baþlýklý panelde konuþan Türkerler Holding Genel Koordinatörü Prof. Dr. Attila Sezgin, "Kentsel dönüþümü, imar affý olarak görmemek, konut ve ofis stoðuna yönelik müdahale gibi dar bir perspektife indirgememek baþarýlý bir dönüþüm için ön þarttýr" dedi.

Prof. Dr. Sezgin, "Kentsel dönüþümde günümüzdeki mekansal ?ûyaþamsal sorunlar deðerlendirildiðinde, tarihsel olarak birçok medeniyetin yaþadýðý ve çok sayýda tarihi binalarýn yer aldýðý ülkemizde, geçmiþle bugünkü ihtiyaçlarý kurgulamanýn ne denli güç olduðu görülmektedir" diye konuþtu.

Attila Sezgin þöyle devam etti: "Geleceði kurma yönünde kentin hava, su, deniz, yeþil vb. doðal potansiyellerinin titizlikle korunmasý ve geliþtirilmesi, enerji konusunun,mekansal esneklik, özel-kamusal alan iliþkilerinin oluþturulmasý, afet güvenliði ve tarihsel mekanlarýn korunmasý, ancak çok iyi tasarýmlanmýþ bir ekonomik-teknik-sosyal-kültürel geliþme modeli üzerinde tüm kesimlerin uzlaþýsý ile mümkün görülmektedir."

Prof. Dr. Sezgin yaptýðý sunumda, Kentsel dönüþümün baþarýya ulaþmasý için önce konuya bakýþ açýsýnda yaþanan sorunlarýn giderilmesi gerektiðini vurguladý ve çözüm önerilerini þöyle sýraladý:

*Kentsel dönüþümde piyasa dinamiklerinin varlýðýný kabul edilmeli.
*Kentsel dönüþümün izole edilmiþ bir kamu görevi olarak organize edildiði düþünülmemeli?à
*Çözüm arayýþlarýný sadece fiziki mekana yönelik bir sorun olarak görülmemeli,
*Bir ülke içinde bile farklý dönüþüm örnekleri olabileceði kabul edilmeli.Baþarýlý bir örneði genel geçer kabul edip baþka yerlerde de uygulamanýn olumsuz sonuçlar yaratabileceði düþünülmeli.
*Kentsel dönüþüme taraf olan merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum kuruluþlarý ve hak sahibi yerel halk arasýndaki iliþkilerin sürdürülebilir olmasýndaki mevcut güçlüklerin karþýlýklý güven, uzlaþma ve birlikte hareket edebilme kültürü oluþturularak aþýlmasýnýn önemini kabul edilmeli.
*Kentsel dönüþüm projelerinin amaçlarý yeteri kadar açýk ve net bir biçimde tanýmlanmalý.
*Yerel ve merkezi yönetim arasýnda koordinasyon eksikliði giderilmeli.
*Fiziksel, ekonomik ve sosyal dönüþüm arasýndaki baðlantýlar iyi kurulmalý.
*Merkezi yönetimin, dönüþümün belirlenen amaçlar doðrultusunda gerçekleþmesini saðlamak yönünde teþvikler oluþturmasý gereði kabul edilmeli.

Yorumlar

Top