ÝNþAAT SEKTÖRÜNDE TEMKÝNLÝ BEKLENTÝ HAKÝM

ÝNþAAT SEKTÖRÜNDE TEMKÝNLÝ BEKLENTÝ HAKÝM

Türkiye ÝMSAD, yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen aylýk sektör raporunu açýkladý. Türkiye ÝMSAD Ekim 2017 Sektör Raporu'na göre; Türkiye ekonomisi ve inþaat sektöründeki hýzlý büyümeye karþýn, hem ekonomiye hem de inþaat sektörüne yönelik temkinli bir beklenti hakim.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD)'nin, sektörün en önemli çatý kuruluþu olarak hazýrladýðý 'Ekim 2017 Sektör Raporu'nda; son iki yýldýr ekonominin itici konumunda olan inþaat sektörünün aðýrlýklý olarak konut üretimi ve konut satýþlarý ile dinamiklerini sürdürdüðü belirtildi. Bu çerçevede konut satýþlarýna ve biriken konut stoku ile birlikte inþaat sektöründeki ödeme sisteminin sýhhatine iliþkin kaygýlarýn ortaya çýktýðý ifade edildi. Raporda, özellikle konut tarafýnda talepte doygunluk noktasýna gelinirken, konut satýþlarýnda yavaþlama olasýlýðýnýn arttýðý vurgulandý. Ödeme sistemi ile ilgili olarak da inþaat sektörünün kendi dinamikleri içinde yeni yöntemler ile akýþýný sürdürdüðüne dikkat çekildi.

Sektörde yeni bir arz-talep dengesi oluþacak

Ýnþaat sektöründe daha çok, talep tarafý canlý iken pazara giren oyuncu sayýsýndaki artýþ, sýkýntý kaynaðý olarak gösteriliyor. Ýnþaat sektörünün önümüzdeki dönemde yeni bir arz-talep dengesi kuracaðýnýn belirtildiði raporda, inþaat sektöründe sistematik bir kriz olasýlýðýnýn çok düþük olduðu, ancak arz tarafýnda bir konsolidasyonun kaçýnýlmaz göründüðü vurgulanýyor. 

Stok erime hýzý düþüyor; konut arzý satýþlarýn önünde gidiyor

Türkiye ÝMSAD Ekim 2017 Sektör Raporu'nda, þu ifadeler yer alýyor: Yeni konutlarýn stok erime hýzý þubat ayýndan bu yana geriliyor. Eylül ayýnda yýlýn en yüksek konut satýþýnýn gerçekleþmiþ olmasýna karþýn stok erime hýzý da en yavaþ seviyesine indi. Eylül ayýnda stoklarýn erime hýzý adet bazýnda yüzde 2,7, metrekare bazýnda ise yüzde 2,5 oldu.

(Stok olarak, tamamlanmýþ veya yüzde 70'ine kadar tamamlanmýþ konutlar kabul ediliyor). Satýþlar en yüksek seviyeye çýkmýþken yeni konutlardaki stok erime hýzýndaki gerileme, artan bir konut arzý olduðunu gösteriyor. Konut arzýndaki bu geniþleme fiyatlar üzerinde de baský yapmaya devam ediyor. Eylül ayýnda konut satýþýna yönelik vergi indirimlerinin sona ermesi nedeniyle satýþ tarafýndaki olasý yavaþlama da stok erime hýzýný olumsuz etkileyebiliyor.


Ýstihdam seviyesi, üretimde canlýlýðýn sürdüðünü gösteriyor    
Ýnþaat sektörü istihdamý mevsimsellik ile birlikte Mayýs-Eylül aylarýnda en yüksek seviyelerine çýktý. 2017 yýlý Temmuz ayý itibarýyla inþaat sektöründe istihdam 2,18 milyon kiþi ile yine yüksek seviyelere çýkarak, bu yýlýn da en yüksek seviyesine ulaþtý. Ýnþaat sektöründe Temmuz ayýndaki 2,18 milyon kiþilik istihdam, inþaat faaliyetlerinin de yüksek seviyelerde gerçekleþtiðini gösteriyor. Üçüncü çeyrekte inþaat sektörünün üretim tarafýnda yüksek bir performans olduðu görülüyor.

Eylül ayýnda vergi indirimlerinin sona ermesi konut satýþlarýný yükseltti

             
Konut satýþlarý Eylül ayýnda 140 bin 298 adet ile tarihi zirvesine ulaþtý. Eylül ayý sonunda sona eren vergi ve harç indirimleri nedeniyle konut talebinde önemli bir sýçrama yaþandý. Eylül ayýnda konut satýþlarý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 28,8 arttý. Eylül ayýndaki sýçrama ile birlikte yýlýn ilk dokuz ayýnda konut satýþlarý geçen yýla göre yüzde 10,1 arttý ve 1 milyor 30 bin 728 adede ulaþtý.

Ýstanbul'da konut satýþlarý yeni yaþam alanlarýnda yoðunlaþtý

2016 yýlýnda Ýstanbul'da toplam 226 bin 876 adet konut satýldý. Bu konutlarýn yaklaþýk 107 bin kadarý birinci el yani yeni, 119 bin 870'i ise ikinci el yani mevcut konutlardan oluþtu. Ýstanbul'da konut satýþlarýnýn ilçeler itibarýyla daðýlýmýnda Esenyurt 40 bin 436 satýþ ile ilk sýrada yer aldý. Ýstanbul'da satýlan her 100 konutun 17,8 adedi Esenyurt'ta satýldý. Esenyurt'ta ayný zamanda birinci el konutlarýn satýþlarý ikinci el konut satýþlarýnýn üzerinde gerçekleþti. Sancaktepe, Beylikdüzü ve Pendik'te de konut satýþlarý yüksek gerçekleþti. Ýstanbul'da konut satýþlarý yeni yaþam ve konut alanlarýnda yoðunlaþtý. þiþli, Beþiktaþ, Sarýyer, Beyoðlu gibi merkezi ve yerleþik ilçelerde konut satýþlarý daha düþük gerçekleþti.
            
Ýnþaat maliyetlerinde artýþ

Bina inþaat maliyetlerindeki artýþ Eylül ayý sonu itibarýyla yýllýk bazda yüzde 22,1 olarak gerçekleþti. Ayný dönemde bina inþaat maliyetlerini oluþturan iki ana kalemden malzeme maliyetleri yüzde 25,1 ve iþgücü maliyetleri ise yüzde 12,9 yükseldi.


Ýnþaat sektörü yurtiçi kredilerinde hýzlý büyüme

Ýnþaat sektörünün kullandýðý yurtiçi krediler Aðustos ayý sonu itibarýyla sekiz aylýk süreçte yüzde 18,4, yýllýk (geçen yýlýn Aðustos ayýna göre) yüzde 21,6 arttý. Ýnþaat sektöründe önemli bir kredi geniþlemesi yaþanýyor. Kredi hacmindeki bu hýzlý geniþlemenin bir bölümünün yeni iþler için, bir bölümünün ise iþletme sermayesi eksiðini kapatmak için olduðu öngörülüyor. Gayrimenkul sektöründe ise kredi kullanýmýndaki artýþýn üçüncü çeyrekte duraðanlaþtýðý görülüyor. Yurtdýþýndan kredi kullanýmýnda inþaat sektörünün kredileri ilk sekiz ayda yüzde 13,9 artarken, gayrimenkul sektörünün kredileri yine ilk sekiz ayda yüzde 8,4 azaldý. Ýnþaat sektöründe kredi stoku önemli bir büyüklüðe ulaþtý.

Ýnþaat malzemesi sanayi üretimi Aðustos'ta yüzde 4,0 arttý                     

2017 yýlý Aðustos ayýnda inþaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2016 yýlý Aðustos ayýna göre yüzde 4 arttý. Temmuz ayý üretimindeki sýçramanýn ardýndan üretim artýþý Aðustos ayýnda normalleþti. Aðustos ayý üretim artýþý iç ve dýþ talebin de istikrarlý þekilde arttýðýný gösteriyor. Üretim artýþýnda mevsimsellik ve baz etkisinden çok sektörün kendi iç dinamikleri belirleyici olmaya baþladý. Aðustos ayýndaki üretim artýþý ile birlikte Ocak-Aðustos dönemi üretimi de geçen yýlýn yüzde 3,8 üzerinde gerçekleþti.  2017 yýlý Aðustos ayýnda inþaat malzemeleri alt sektörlerindeki sanayi üretiminde artýþ eðilimi aðýrlýk kazandý. 26 alt sektörden 19'unda üretim geçen yýla göre artarken, 7 alt sektörde üretim geçen yýla göre geriledi. Ocak-Aðustos döneminde ise 19 alt sektörde üretim geçen yýlýn üzerinde gerçekleþti.

Yýllýk ihracat 15,75 milyar dolar oldu     


Ýnþaat malzemeleri ihracatý 2016 yýl sonunda 15,24 milyar dolara kadar gerilemiþti. 2017 yýlýnýn ilk sekiz ayýnda ise ihracat geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 4,1 artýþ gösterdi. Böylece inþaat malzemeleri yýllýk sanayi ihracatý da Aðustos ayý itibarýyla 15,75 milyar dolar olarak gerçekleþti. Yýllýk ihracat büyüklüðünün 2017 genelinde artacaðý öngörülüyor.

Yýllýk ithalat 8,54 milyar dolara geriledi            

2017 yýlýnýn sekiz ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 11,6 geriledi. Temmuz ayýndaki artýþýn ardýndan ithalat Aðustos ayýnda yeniden geriledi. Buna baðlý olarak 2017 yýlý Aðustos ayý itibarýyla yýllýk ithalat da 8,54 milyar dolara indi. 2017 yýlýnýn geri kalan aylarýnda da ithalatta gerilemenin süreceði bekleniyor. Özellikle konut dýþý bina yatýrýmlarýndaki yavaþlama, ithalatý sýnýrlamaya devam ediyor.

Yorumlar

Top