'DÜNYA þEHÝRCÝLÝK GÜNÜ'NDE GYODER'DEN TOPLUMA VE SEKTÖRE ÇAðRI

'DÜNYA þEHÝRCÝLÝK GÜNÜ'NDE GYODER'DEN TOPLUMA VE SEKTÖRE ÇAðRI

GYODER Baþkaný Doç. Dr. Feyzullah Yetgin: "Dünya þehircilik Günü'nde, herkesi þehircilik sorunlarýyla ilgili düþünmeye davet ediyoruz"

Gayrimenkul sektörünün çatý örgütü GYODER'in Yönetim Kurulu Baþkaný Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, '8 Kasým Dünya þehircilik Günü' dolayýsýyla yaptýðý açýklamada, toplumu ve sektörü, þehircilik sorunlarýyla ilgili daha çok düþünmeye davet eden Dünya þehircilik Günü'nde, doðru þehirleþme bilincini oluþturmak adýna kentsel dönüþümün önemini kamuoyuna anlatmalýyýz" dedi.

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, her yýl 8 Kasým'da kutlanan Dünya þehircilik Günü dolayýsýyla yaptýðý açýklamada, "Ýnsanlýða bir duyuru, sorumlularý uyarma ve toplumun planlamaya etkin bir biçimde katýlýmý için Arjantin'den yükselen çaðrý, tüm dünyada 'Dünya þehircilik Günü' olarak kutlanýyor. Dünya þehircilik Günü'nde, toplumun daha fazla bilinçlenmesi için herkesi þehircilik sorunlarýyla ilgili düþünmeye davet ediyoruz" diye konuþtu.

Kentsel dönüþüm çok önemli bir fýrsat


"Kontrolsüz þehirleþme ile bugünlere gelindiðini belirten Doç. Dr. Feyzullah YETGÝN þunlarý söyledi. "Kentsel dönüþüm süreci þehirlerimizi geliþtirmek, deðiþtirmek ve dönüþtürmek adýna bir fýrsattýr. Bu fýrsatý en ideal þekilde deðerlendirmek için yapýlaþma tercihlerinde tarihi ve çevresel dokunun gözetilerek konunun bir bütün olarak ele alýnmasý, dönüþüm süreçlerinin þehirlerimizin altyapý, yeþil ve sosyal alan gibi talep ve ihtiyaçlarýna göre planlanmasý ve tüm sürecin yapýsal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiði düþüncesindeyiz. Bugün hepimizin, sadece bina bazlý deðil, ada bazlý kentsel dönüþümün önemini kamuoyuna anlatmamýz gerekiyor. Bugün bu hususta atýlacak her doðru adým gelecek nesilleri bilinçlendirmek ve daha saðlýklý þartlarda yaþayabilmelerini saðlayabilmek için miras niteliði taþýmaktadýr".


Geleceðin þehirlerinde sürdürülebilir yapýlar öne çýkacak

Akýllý þehirler ve doðru þehirleþmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Akýllý þehir seviyesine ulaþabilme yolunda yerel yönetimlerin vizyon ve kararlýlýklarý çok önemli. Yakýn gelecekte akýllý þehirler kapsamýnda, enerji ve  su tasarruflu, hatta sýfýr enerjili ve sürdürülebilir yapýlar daha fazla öne çýkacak. Geleceðin þehirlerinde, akýllý ve esnek altyapýlar için yenilikçi teknolojileri kullanma, dijital dönüþüm ile ortaya çýkan yeni iþ modellerinden faydalanma, akýllý þehirler için gerekli þehir planlamalarýnýn yapýlmasý, kentsel altyapýlar için yeni finansal araçlarýn ortaya konmasý daha fazla gündeme gelecek" diye konuþtu.

Doðru þehirleþmenin kalkýnmadaki önemini kavramalýyýz

Ülkenin geliþiminin þehirlerden baþladýðýný ifade eden, GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Sektörümüz açýsýndan 'Geliþen Kentler' kavramý büyük önem taþýyor. Biz de Ýstanbul, Ankara gibi metropoller dýþýnda, geliþmekte olan þehirlerimizin de ülkemizin geliþimi ve deðiþimi açýsýndan çok önemli olduðuna inanýyoruz. Ayný zamanda bu kentlerimizin yatýrým anlamýnda büyük fýrsatlar sunduðunu düþünüyoruz. Bu baðlamda Anadolu'daki kentlerimize dikkat çekmek, bu þehirlerimizin yatýrým fýrsatlarýný sektör temsilcileri ile buluþturmak; onlarýn sesini ulusal ve uluslararasý alanlarda duyurmak ve büyüme potansiyeli barýndýran bu kentlerimize yatýrým yapýlmasýna ön ayak olmak amacýyla belediyeninde desteðini alarak Geliþen Kentler Zirvelerini düzenliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.


Dünya þehircilik Günü nasýl ortaya çýktý?


Her yýl 8 Kasým'da kutlanan Dünya þehircilik Günü fikri ilk kez, 1949 yýlýnda, Arjantin'de Buenos-Aires Üniversitesi Profesörü Carlos Maria della Paolera'nýn giriþimiyle ortaya çýktý. 1950'li yýllar öncesinden gelen sorunlar ile sonraki dönemde ortaya çýkan þehirleþme ve þehircilik sorunlarý karþýsýnda bir araya gelen ilgili kurumlar, üniversiteler, enstitüler, meslek odalarý, serbest meslek gruplarýyla adeta bir þehircilik seferberliði oluþturuldu. Dünya þehircilik Günü ile kentlerde yaþayan herkesin ve her kesimin yaþam ortamlarýndaki sorunlarla ilgilenmelerinin, tartýþmalarýnýn evrensel planda eþit zamanlý olmasý ve böylece, ülkelerde bu özelleþmiþ günde, 'þehirciliðin' düþünülmesi, önemsenmesi hedeflendi. Bugün 30'dan fazla ülkede resmen kutlanan günde; TMMOB öncülüðünde, kentleþme, þehir planlama gibi konularýn konuþulduðu panel ve konferanslar düzenleniyor.



Yorumlar

Top