SALT VE KALEBODUR Ýþ BÝRLÝðÝ ALTINCA YILINDA

SALT VE KALEBODUR Ýþ BÝRLÝðÝ ALTINCA YILINDA

SALT'ýn Eylül 2012'den bu yana çeþitli sergi ve konuþma programlarýný iþ birliðiyle gerçekleþtirdiði Kalebodur, SALT Araþtýrma Mimarlýk ve Tasarým Arþivi'nin tek destekçisi konumunda bulunuyor.

Kalebodur'un, SALT tarafýndan geliþtirilen araþtýrma ve programlara yönelik desteði beþ yýlý geride býraktý. Ýstanbul ve Ankara'da sergi ve konuþma programlarýnýn yaný sýra önemli mesleki arþivlerin çevrimiçi eriþime açýlmasýný kapsayan bu iþ birliði, Türkiye'de mimarlýk ve tasarým alanýnda nitelikli bir araþtýrma ortamý oluþturulmasýna katký saðlýyor.


Kurumlarýn ortaklýðýnda ilk olarak, kent hafýzasý kadar güncel tartýþmalarda yerini koruyan Atatürk Kültür Merkezi'nin yapým sürecine dair, mimarý Hayati Tabanlýoðlu'nun SALT Araþtýrma Mimarlýk ve Tasarým Arþivi bünyesindeki mesleki arþivi temelinde bir sergi gerçekleþtirildi. Eylül 2012'de SALT Galata'da açýlan Modernin Ýcrasý: ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZÝ, 1946-1977, Ocak 2013'te Kalebodur'un desteðiyle Türk Serbest Mimarlar Derneði (TSMD) Mimarlýk Merkezi'ne taþýnarak Ankara izleyicisine sunuldu. SALT'ýn, komþu ülkelerin yakýn geçmiþine yönelik ilgiden hareketle 1950 sonrasý Sovyet mimarlýðýna odaklý hazýrladýðý Yerelde Modernler sergisi de, ayný yýl yine Kalebodur desteðiyle SALT Galata'da düzenlendi.


Türkiye'deki yapýlý çevre tartýþmalarýna kent merkezli olmayan bir bakýþ açýsý geliþtirmek amacýyla yürütülen kýyý araþtýrmasý, iki kurumun iþ birliðiyle Eylül-Kasým 2014'te SALT Beyoðlu'nda yer alan YAZLIK: þehirlinin Kolonisi sergisiyle tamamlandý. Türkiye'nin mimarlýk ve tasarým geçmiþine dair belgelere eriþimin artýrýlmasý, araþtýrmalara ivme kazandýrýlmasý ve içeriklerin çeþitli programlarla kamuya açýlmasý önceliðinin belirlendiði bu proje iþ birliði sürecinde bir dönüm noktasý teþkil etti. Bu ortak ilke doðrultusunda Kalebodur, Mayýs 2015'te, SALT Araþtýrma Mimarlýk ve Tasarým Arþivi çalýþmalarýnýn ilk ve tek destekçisi oldu.


Kalebodur'un, SALT'ýn araþtýrma eksenli anlayýþýna kesintisiz desteðiyle son iki buçuk yýlda, Altuð Çinici ve Behruz Çinici, Cengiz Bektaþ, Erkal Güngören, Fazýl Aysu ve Mustafa þemsettin þeniz'in mesleki arþivleri kataloglanýp sýnýflandýrýlarak dijitalleþtirme çalýþmalarýna geçildi. saltresearch.org'da eriþime hazýrlanan bu arþiv içeriklerinden seçkiler, Ýstanbul, Ankara ve Denizli'de akademisyen ve uzmanlarýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen konferans ve konuþma programlarýyla tartýþmaya açýldý. Mimar Kayýhan Türköz'ün 1980'ler Ýstanbul'unda; Beþiktaþ, Beyoðlu, Kabataþ, Fatih, Kadýköy ve Adalar'da çektiði yapý fotoðraflarýndan oluþan koleksiyonu saltresearch.org'a eklendi. Ayný zamanda, Ali Saim Ülgen Arþivi gibi SALT Araþtýrma Mimarlýk ve Tasarým Arþivi'ne önceden katýlmýþ koleksiyonlar Kalebodur iþ birliðiyle daha yaygýn dolaþýma girdi. 26 Kasým'a kadar SALT Galata'da görülebilecek olan Ýþveren Sergisi'nde, Ali Saim Ülgen, Altuð-Behruz Çinici ve Cengiz Bektaþ arþivlerinden seçili belgeler incelenebilir.


SALT Araþtýrma Mimarlýk ve Tasarým Arþivi'ndeki belgeler, resm?« yazýþmalardan mesleki not ve eskizlere, tarih?« fotoðraflardan pafta ve haritalara çeþitlilik gösteriyor. Sayýsý sürekli artan bu dijital içerikler, bildik arþivleme pratiklerinden öte süreçlerin yaný sýra, arþiv kavramýna dair güncel taným ve deðerlendirmeleri gerektiriyor. Bu doðrultuda, SALT Galata'da Mayýs 2017'de baþlatýlan Farklý Kaydet: Dijital Olarak Üretilmiþ Mimari Ýçeriklerin Arþivlenmesi program dizisi kapsamýnda, dijital mimarlýk kayýtlarýnýn yönetimi, arþivlenmesi, eriþime sunularak korunmasý konularý irdelenecek. Kalebodur'un desteklediði kamu programlarýný takiben, çeþitli üniversite ve mimarlýk ofislerinde SALT Araþtýrma ekibince seminerler yapýlacak.


SALT Araþtýrma ve Programlar Direktörü Meriç Öner, bu bütünlüklü çalýþmalarýn Türkiye mimarlýk ve tasarým tarihi anlatýlarýna kýsa ve uzun vadede benzersiz bir katký saðlayacaðýna dikkati çekiyor: "Kalebodur'la altýncý yýlýna giren iþ birliðimiz, söz konusu alanlara dair oluþan hafýzanýn korunmasý kadar, dünyanýn her yerinden öðrenci, akademisyen, baðýmsýz araþtýrmacý ve meraklýlara aracýsýz ve sýnýrsýz olarak aktarýlmasýnda önemli bir role sahip bulunuyor."


Kaleseramik Pazarlama Ýletiþimi Müdürü Pelin Özgen Piker, köklü geçmiþe sahip bir marka olarak Kalebodur'un, gerek ürettiði gerekse desteklediði projelerde özellikle sürdürülebilirliðe deðer verildiðini belirtiyor: "SALT ile 2012'den bu yana çok nitelikli çalýþmalar yürüttük. Mimarlýk tarihinde yeni bakýþ açýlarý ve inceleme alanlarý tanýmlayan sergilerle baþlayan bu iþ birliði 2015'te ileri bir boyuta taþýndý. Kalebodur olarak daima, geliþtirdiðimiz ürün ve teknolojilerin yaný sýra, çeþitli sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye'de mimarlýk pratiði ve kültürüne katkýda bulunmayý amaçlýyoruz. Bu baðlamda, SALT Araþtýrma Mimarlýk ve Tasarým Arþivi'nin, 20. yüzyýl Türkiye'sinde söz konusu alanlarýn geliþimini detaylandýran çalýþmalarýnýn destekçiliðini üstlenerek anlamlý bir adým attýðýmýza inanýyoruz."

Yorumlar

Top