'GELECEðE DÜNDEN BAKMAK: MÝMARLIKTA YENÝ NEDÝR?'

'GELECEðE DÜNDEN BAKMAK: MÝMARLIKTA YENÝ NEDÝR?'

Yapý-Endüstri Merkezi (YEM)'de 7 Kasým 2017 tarihinde gerçekleþen "Geleceðe Dünden Bakmak: Mimarlýkta Yeni Nedir?" adlý konferansta dünyanýn en büyük metropollerinden Ýstanbul'da yaþanan yapýlaþmanýn yoðunluðu ve kalitesi masaya yatýrýldý. "Modernleþmek adýna hýzla büyüyen þehirde yapýlar kimliðini kaybediyor mu?", "Yeni yapý malzemesi ürünleri çevresel faktörlere uygun mu?", "Deðiþen iklim koþullarý mimariyi nasýl etkileyecek?" gibi sorulara yanýt aranan konferansta binalarýn ömrünü uzatan çevre dostu ürünler hakkýnda görüþler de paylaþýldý.

Moderatörlüðünü CNN TÜRK Program Yapýmcýsý-Gazeteci Ahu Özyurt'un üstlendiði oturuma Mimar Alpaslan Ataman, GAD Mimarlýk Kurucusu Gökhan Avcýoðlu, Tasarýmcý, Tarihçi ve Kuramcý Gökhan Karakuþ, KPM-Kerem Piker Mimarlýk Kurucusu Kerem Piker, Tabanlýoðlu Mimarlýk Kurucu Ortaðý Melkan Gürsel ve Kadir Has Üniversitesi Ýstanbul Çalýþmalarý Merkezi Müdürü, þehir Plancýsý Prof. Dr. Murat H. Güvenç konuþmacý olarak katýldý.


Alpaslan Ataman: "Mimaride yeni referansa göre þekilleniyor"

Mimaride icat yok keþif vardýr. Ne yaparsanýz yapýn 15 bin yýldýr muhakkak yapýlmýþtýr. Yeniyi kabul edelim ama takýntý haline getirmeyelim. Bir Roma atasözü der ki 'Güneþin altýnda yeni bir þey yok'. Doðan Kuban da 'Rönesans'tan sonra yeni bir þehir yapýlmadý' diyor. Ýlave þeyler yapýlýyor. Yeninin tabiatý bir þeyin üstüne gelmesidir. Ýçinde eskiyi ihtiva etmezse yeni olmuyor. Yeni eskinin yanýnda þahsiyetini koruyor. Bir referansa göre þekilleniyor. Eskiden bir ayda yapýlan, bugün bir dakikada yapýlýyor. Bizim meslek sýkýþtý kaldý. Yeni yapmak adeta bir mecburiyet ve bir misyon olmaya baþladý. Önümüze gelen binanýn adý 'fýrsat' oldu. Bu fýrsat kelimesini açtýðýnýz zaman korkunç bir skala açýlýyor. Bir kaosun içinde yaþadýðýmýz ayan beyan ortada. Geçmiþi, tarihi olmayan bir yerleþime þehir denmez. Mimar rahat davranabiliyordu kendisine yardýmcý bir eski þehir vardý. O referans ortadan kalktý.


Gökhan Avcýoðlu: "Bizi bir araya getirecek unsur, yeni bir þehir kurgusunda anlaþmak"

Mimarlýkta 'yeni konusu' yeni bir konu deðil. Ýlk maðaradan beri tartýþýlan bir konu. Mimarlýkta ileriye dönük düþünüyoruz ama geçmiþte yakaladýðýmýz ve tekrar kullanýlmasý gereken formüller var. Ýlerisi için düþünüyoruz, geçmiþten ders alýyoruz, bugün için inþa ediyoruz. Sanattan farklý olarak hýzlý geliþmiyor. Aðýr hareket ediyor. Kitleleri ilgilendiriyor. Ýçine insan giriyor. Modasýnýn hiç geçmemesi esas olan. Ýnþa ederken yenide aradýðýmýz þu: daha iyi nasýl yapabiliriz? Onun için yeni kavramý aslýnda yeni bir þey bulmak deðil. Ýnsan davranýþý deðiþmediði için çok þeyin deðiþmesi zor. þehir plancýlarý baðýmsýz çalýþýyorlar. Oysa iþ birliði yapmamýz gerekiyor. Deprem geçirmiþ bir Van'ý yeniden inþa etmenin anlamý yok. þehir kurgusu olarak yeni bir Van lazým. Ataþehir'de finans merkezi var ama mimarlarýn hiçbiri birbirinden haberdar deðil. Fikirtepe de öyle. þehir içindeki hýza ayak uydurmak kolay deðil. Belki bizi bir araya getirecek unsur, yeni bir þehir kurgusunda anlaþmak.


Gökhan Karakuþ: "Herkesin söz sahibi olmasý lazým."

Mimarlýk eleþtirmeni ve kuramcýsý olarak bizim iþimiz deðerlendirme. Bitmiþ bir binayý deðerlendiriyoruz. Batý'dan gelen 300 yýllýk yeni bir meslek bu. Üç ana kavram üzerinde; görsellik, bilim ve kullanýcý gözüyle eleþtiririz. Biz eleþtiri olarak, kuram olarak, akademik olarak, mimarlara geri bildirim veremiyoruz. Onlara yardým etmemiz, yön göstermemiz lazým. Bu iþ herkese hitap ediyor. Doktor gibi insanlarýn günlük hayatýný iyileþtirmeye çalýþýyoruz. Herkes bu mekanlarýn içinde yaþýyor. Herkesin söz sahibi olmasý lazým. "New York'ta Carnegie Hall çatýsýnda neden deðiþiklik yapmýyorsunuz?" diye sorduðumda, orada oturanlardan oluþan kamu kurulunun istemediðini söylediler. Halk karar mekanizmasýnýn içinde. Bizde bu kararlar nasýl alýnýyor? Bu konunun daha çok popüler kültürün içine girmesi lazým. 1960'larda modern mimarlýðýn Türkiye'deki rolü kafalarýnda netti. Yine bu netliðin oluþmasý lazým.


Kerem Piker: "Kazmayý hýzlý vurmaktan deðil, kazmaktan vazgeçmeliyiz."

Mimarlýkta yeninin ne olduðunu bilmiyorum. Olsa olsa mimarlar arasýnda yeni vardýr. Mimarlýkta yeni zihinlerdedir ancak. Yapýldýðý an eskiyor. Mimarlýk hýzlý bir þey deðil. Yeninin olma ihtimalini seviyorum. Yeninin arayýþýný, pratiðinin merkezine koymak mümkün olmayabilir ama var olduðunu düþünmeyi seviyorum. 19'ncu yüzyýlda pasajlar yeniydi. Kent hayatýnýn dönüþtüðünü gösteriyordu. Reasürans Çarþýsý yapýldýðý zaman yeni bir þey oldu, yeni bir kamusallýk yaratýldý. Bu bildiðiniz araçlarla yapýlabilir. Bizim peþine düþtüðümüz yeni, aslýnda böyle bir yeni. Tekniði çok da küçümsememek lazým. Bugünün yeni araçlarý var. O araçlar yeni örgütlenme, toplumsal uzlaþma biçimleri kuruyor. Bizim ihtiyacýmýz olan akýl ve o aklýn yeni araçlarý. Dünün aklýyla bu araçlarý kullanamayýz. Bugünün kentini dünün kavramlarýyla konuþamayýz. Kazmayý hýzlý vurmaktan deðil, kazmaktan vazgeçmeliyiz.


Melkan Gürsel: "Mimari yeni bir duygu üretiyor."

Teknoloji insanlara ne imkan sunarsa sunsun biz onun belli bir oranýný algýlýyor ve kullanýyoruz. Ýnsana dair þeyler çok da deðiþmiyor. Mimari, insanlarý mutlu etmek için vardýr. Mimari eserler, sosyal heykellerdir. Ýçinde yaþam vardýr. Her yerde yeni ayný olmak zorunda deðildir. Ýstanbul'da bir bina yenilik katarken, dünyanýn baþka bir yerinde baþka anlamlandýrýlabilir. Hayatlara nasýl dokunduðunuz ve ne gibi nitelikler getirdiðiniz önemli olan. Bir þehirde 35 bin kiþi yan yana gelmemiþtir. Siz bir stadyum yaparsýnýz ve bunu onlara yaþatýrsýnýz. Bu yeni bir duygudur. Geliþen dünyada malzemeler farklýlaþýyor fakat mimari yeni bir duygu üretiyor, hayatýnýza yenilik getiriyor. Mimari, insanlarýn mutluluðu ve rahatý içindir. Hayatlarýna ne kattýðýnýz ne gibi kolaylýk getirdiðinizdir yeni olan. Yeni, insana dokunana dairdir. Hayatý güzelleþtirendir. Kullanýcýya yeni duygu yaþatan binadýr.


Prof. Dr. Murat H. Güvenç: "Yeni teknolojiyle eskiden yapmadýðým neyi yapabilirim diye bakmalýyýz."

'Modern', 'çaðdaþ', 'güncel' gibi kelimeler tarih boyunca kullanýldý. Her zaman 'yeni' var ve var olacak. 18'nci yüzyýlda da modernden bahsediliyordu. Bizim 'an' dediðimiz zamana, Ýngilizce 'moment' deniyor. Moment hem bir zaman dilimi hem de fizikte gerilim anlamýna geliyor. Neyle ne arasýnda gerilim? Belli bir anda doðru bildiðimiz ideoloji. O anda kullandýðýmýz araçlar ve teknoloji. Üçüncü olarak da hayatýmýzý idame ettiðimiz toplumsal pratikler. Anlar; bu fikir, teknoloji ve gündelik ihtiyaçlar arasýnda kurulan gerilimli bir þey. Bunlar birbirleriyle iliþkili ama baðýmsýz þeyler. Bunlardan biri deðiþebiliyor. Fikirler ve toplumsal pratikler orada duruyorken teknoloji geliþiyor. Biz de teknolojiye ayak uydurmaya çalýþýyoruz. Bilgisayar öncesine geri dönemeyeceðiz, onunla yaþayacaðýz. Yeniyle karþýlaþtýðýmýzda ilk tepkimiz eskiden yapmaya çalýþtýðýmýz iþleri daha kolay ve daha hýzlý yapmak. Bu teknolojinin kullanýmýnda bir çocukluk hastalýðý. Teknolojinin potansiyeli bu deðildir. "Eskiden yapmadýðým neyi yapabilirim?" diye bakmalýyýz. Dünyanýn en iyi bilgisayarýný getirin, bizim algýlayabildiðimizdir önemli olan. Mimaride deðiþmeyen sýnýrlar var. Yeniyi bu sýnýrlarla nasýl örtüþtüreceðiz, mesele bu.


Serdar Oran: "Mimarlýkta biz yeni ne yapabiliriz?' diye düþündük. Yalýtým 4.0 devrimini DYOTHERM markamýzla baþlattýk."

"Mimarlýkta Yeni Nedir?" konsepti çerçevesinde çevre dostu ürünlerin kullanýmýna dikkat çekilen konferansta, örnek ürün olarak etkinliðin destekçisi DYO Boya yeni yalýtým markasý DYOTHERM'in lansmanýný gerçekleþtirdi. DYOTHERM markasýnýn; A sýnýfý yangýn direnci, ses yalýtýmýna katkýlý, yüksek termal korumasý ile hibrit teknoloji ile üretilen çevre dostu yenilikçi ýsý yalýtým ürünü DYOTHERM ISOLTECO 110 tanýtýldý.


DYO olarak yeni teknolojilerle mimarlarýn tasarýmlarýna destek olmak istediklerini belirten DYO Boya Fabrikalarý Baþkan Yardýmcýsý ve Genel Müdürü Serdar Oran "Çevreye yararlý ürünler üretmek için çok çalýþýyoruz. Ciromuzun yüzde 2.2'sini AR-GE için ayýrýyoruz. Dünya ölçeðine baktýðýmýzda sektördeki devlerin harcadýðý bir miktar bu. Bunu insanlarýn hayatýna katkýda bulunmak için yapýyoruz," diye konuþtu. Boyanýn tüm alt sektörüne hizmet veren Türkiye'deki tek þirket olduklarýný belirten Oran, sözlerine þöyle devam etti: "Size dokunduðumuz alanlar çok fazla. Bugün ýsý yalýtýmla ilgili geleceðe deðer katacak bir ürün tanýtmak istiyoruz. 'Mimarlýkta biz yeni ne yapabiliriz?' diye düþündük. Deðiþen pazar ihtiyaçlarýna yönelik yenilik yapmaya çalýþtýk ve 4.0 devrimini DYOTHERM markasý ile baþlattýk. DYOTHERM ile daha iyi, daha temiz bir gelecek için yeni nesil çözümler üretiyoruz. Bu ürünün en büyük özelliði çevreci olmasý. Yenilikçi yalýtým geleceðe yatýrým diyerek ürünlerimizi geliþtirmeye devam edeceðiz.


Isý yalýtýmýný saðlarken binaya ekstra aðýrlýk vermeyen DYOTHERM ISOLTECO 110, binanýn ömrünü uzatýyor. Ýklim koþullarýnýn içeriye nüfus etmesini en aza indiren DYOTHERM ISOLTECO 110, enerji tasarrufu saðlayan, çevreci bir ürün. Kýþýn binayý soðuktan koruyarak doðalgaz faturalarýnýn artmasýný engellerken, yazýn güneþ ýþýnlarýndan koruyarak elektrik tasarrufu yapýlmasýný saðlýyor. Her yüzeye uygulanabilen DYOTHERM ISOLTECO 110, yangýn dayanýmýný A sýnýfý yapýyor ve ses yalýtýmýna katkýda bulunuyor.


Yorumlar

Top