'ATIL VE ÝHTÝYAÇ FAZLASI GAYRÝMENKULLERÝN ELDEN ÇIKARTILMASI HIZLANDI'

'ATIL VE ÝHTÝYAÇ FAZLASI GAYRÝMENKULLERÝN ELDEN ÇIKARTILMASI HIZLANDI'

Kurumlarýn sahip olduklarý atýl ya da ihtiyaç fazlasý gayrimenkullerin deðerlendirilmesi için son dönemde birçok baþvuru aldýklarýný belirten RE/MAX Türkiye Kurumsal Gayrimenkul Direktörü Özdemir Çetin, "Kurumlar bu gayrimenkulleri satarak birçok avantaj elde ediyor" dedi.

RE/MAX Türkiye Kurumsal Gayrimenkul Direktörü Özdemir Çetin, son dönemde birçok kurumdan atýl durumda bulunan ya da ihtiyaç fazlasý gayrimenkullerinin deðerlendirilmesi yönünde danýþmanlýk talebi aldýklarýný belirtti. Çetin, RE/MAX Türkiye'nin 260'tan fazla ofisi ve 3.500'e yakýn gayrimenkul danýþmanýyla çok sayýda banka ve kurum adýna bu mülklerin satýþýna danýþmanlýk hizmeti verdiklerini ifade etti.

Kurumlarýn atýl ve ihtiyaç fazlasý mülklerinin satýþý ile hem nakit ihtiyaçlarýný karþýladýklarýný hem de bilançolarýnda vergisel ve operasyonel yük oluþturan giderlerden kurtulduklarýný söyleyen Çetin, "Bu tür mülklere zaman içinde üçüncü þahýslar tarafýndan çeþitli zararlar verilebiliyor, ilerleyen zamanda bu mülklerin satýþý imkansýz hale gelebiliyor" dedi.

Ayrýca son dönemlerde konut projeleri geliþtiren firmalardan teslim sonrasý stok ve 2. el çalýþmalarýnda çok sayýda iþbirliði talepleri aldýklarýný ifade eden Çetin, "Projelerin tesliminden sonra birlikte yönetilmesi gereken stok ve 2. el satýþlarý için profesyonel yaklaþýmýmýzla, firmalarýn pazarlama giderlerini azaltmalarýna yardýmcý olurken satýþlarýný da gerçekleþtiriyoruz. Ayný zamanda, sitenin oturum sürecinde ve firmanýn marka yönetiminde çok önemli rolü olan projeye uygun alýcý ve kiracý kitlesine ulaþma þansýmýz oluyor" dedi.

Eylül ayýnda son yýllarýn en çok konut satýþý olan 140 bin adet tapu iþlemi gerçekleþmiþ olsa da bazý lokasyonlardaki projelerin teslim sonrasý stok satýþlarýnýn devam ettiðine iþaret eden Çetin, "Ekim ayýnda da konut satýþlarý hýz kesmedi ve 123 bin konut satýldý ancak KDV ile tapu harç indirimlerinin son bulmasý ile beraber faizlerin yükselmesi nedeniyle stoklarýn eritilmesinde daha hassas bir döneme girildi" diye konuþtu.

Çetin, kurumlarýn ihtiyaç fazlasý ya da stok mülklerini satarak elde edebilecekleri avantajlarý þöyle sýraladý:

*Mülk sahibinin nakde dönmesi ve böylece yeni yatýrýmlara olanak saðlanmasý.
*Vergi, aidat ve teknik operasyonel giderlerin yük oluþturmasýnýn engellenmesi.
*Stok maliyetinin getirdiði yükten kurtulmak.
*Bilançoda oluþan yükten kurtulmak.
*Satýþ ve pazarlama maliyetlerinin düþürülmesi.

Yorumlar

Top