GAYRÝMENKUL SEKTÖRÜNÜN KENDÝ BANKASI OLMALI

GAYRÝMENKUL SEKTÖRÜNÜN KENDÝ BANKASI OLMALI

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün ustalýk dönemine girmeye hazýrlandýðýný belirten Cathay Group YKB Yardýmcýsý Mehmet Yýlmaz, yabancýya konut satýþý ve kentsel dönüþümle ivme kazanan olgunlaþma sürecinin, alternatif finans modelleriyle de desteklendiðini söyledi. Yýlmaz, "Sadece konut sektöründe uzmanlaþmýþ bir banka kurularak gayrimenkule özel alternatif finans modelleriyle hizmet vermesi gerekli. Gayrimenkul sektörü artýk kendi bankasýný da kurmalý" dedi.

Cathay Group YKB Yardýmcýsý Mehmet Yýlmaz, Türkiye ekonomisinin lokomotifi gayrimenkul sektörünün 2018'de ustalýk dönemine geçeceðini belirterek alternatif finansal modellerin de sektörü destekleyebilecek þekilde geliþtirilmesi gerektiðini vurguladý. Yýlmaz, "GYO'lar, gayrimenkul sertifikalarý, gayrimenkul yatýrým fonlarý ve menkul kýymetleþtirmeler gibi pek çok finansal modeli geliþtiren ve sadece gayrimenkulle ilgilenen bir bankaya ihtiyaç var. Ancak böyle bir banka geliþen gayrimenkul sektörünün ihtiyaçlarýna cevap verebilir. Böyle bir banka modeli üzerinde çalýþýlmalý" dedi.

Konut Bank ile kredi faizleri düþer
Yýlmaz, "Mevcut bankalar konut sektörünü yeterli takip etmedikleri için oturup kendimiz sektörü anlatmak zorunda kalýyoruz. Sadece gayrimenkule odaklý bir banka sektörün potansiyelini yakýndan takip ettiði için daha düþük maliyetli kredi verebilir. Böylece konut almak isteyip de yüksek faizler nedeniyle ihtiyacýný erteleyenler ile küçük birikimlerini konut sektörüne yatýrmak isteyenlere de fýrsat verilmiþ olur" þeklinde konuþtu.

5 bin TL'si olana bile sektöre yatýrým yapma imkaný
Kurulacak Konut Bank'ýn yönetimini yapacaðý alternatif finansal modellere deðinen Yýlmaz, þu bilgileri verdi; "En güncel konumuz gayrimenkul sertifikalarý ile yastýk altý birikimleri de sektörde deðerlendirilme imkaný bulacak. 5 bin TL'si olan biri bile parasýný sektöre yatýrarak, sektörde oluþan deðer artýþýndan yararlanabilecek. Daha sonra birikim miktarýna göre sertifikalarýný konut alýmýnda kullanacak. Böylece tasarruf oranlarýnýn artýrýlmasýna katkýda bulunulacak."

Menkul kýymetleþtirme ile gayrimenkul likit hale gelecek
Menkul kýymetleþtirmelerin de önemli bir alternaiþf model olduðuna dikkat çeken Yýlmaz, þöyle devam etti; "Menkul kýymetleþtirme ile de gayrimenkul sektörünün en çok ihtiyaç duyduðu finansal çeþitliliðin ve derinliðin artýrýlmasý konusunda yeni bir bakýþ açýsý getirilmiþ olur. Düzenleme ile gayrimenkulleri teminat gösterme dýþýnda bir finansman aracý olarak kullanma imkaný elde edilebilir. Bir nevi gayri menkullerin likit hale getirilmesi saðlanacak. Gayrimenkul sektörünün fon ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda uzun vadeli kaynak temini saðlanacak."
Emlak Ýhtisas Bankasý, ya BES ( bireysel emeklilik sistemindeki ) ve Ýþsizlik Fonu'ndaki fonlarýný etkin olarak kullanacak ya da Varlýk Fonu'ndan ve Hazine'den düþüklü faizli finansman saðlayacak veya uluslararasý piyasalarda döviz cinsinden düþük faizli tahvil ihraç ederek hem kendisi hem de ticari bankalar aracýlýðýyla konut finansmaný için yeni ve ucuz kaynak yaratacak.
 
 

Yorumlar

Top