MEVSÝMSELLÝK ETKÝSÝ VE SEKTÖR DIþI GELÝþMELER GERÝLEMEYE YOL AÇTI

MEVSÝMSELLÝK ETKÝSÝ VE SEKTÖR DIþI GELÝþMELER GERÝLEMEYE YOL AÇTI

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi, faaliyetlerdeki artýþa raðmen Kasým ayýný 99,36 puan ile kapattý. Bileþik Endeks Kasým 2017 raporunda, inþaat malzemeleri sanayinde, faaliyetlerin kendi dinamikleri ile sürdüðü ve mevsimsellik etkisinin hissedildiði belirtildi. Sektörün kendi dýþýndaki geliþmelerin, güven ve beklentilerde bozulma yaratmaya devam ettiðine dikkat çekildi ve bu iki alanda yeniden iyileþme saðlanmasý halinde sektörün dinamiklerinin daha da güçleneceðinin altý çizildi. Ayrýca Kasým raporuna özel sektörde 'barter' eðilimleri ile ilgili bir araþtýrma yer aldý.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan her ay düzenli olarak yayýnlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi'nin, Kasým 2017 sonuçlarý açýklandý. Kasým ayýnda faaliyetlerdeki sýnýrlý artýþýn, güven ve beklentilerdeki gerilemeyi telafi edemediðinin belirtildiði Bileþik Endeks, 99,6 puan ile yeniden 100 puanýn altýna indi. Ekim ayýna göre 0,77 puan düþen Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Kasým Ayý Bileþik Endeksi'nde, mevsimsellik ile birlikte faaliyetlerdeki artýþýn yavaþladýðý, güven ve beklentilerdeki gerilemenin sürdüðü ifade edildi. Ekonomide enflasyon, döviz kuru ve faizler gibi göstergelerdeki bozulmalarýn olumsuz etki yarattýðý Bileþik Endeks'te, ekonomi dýþý risklerin de güven ve beklentileri olumsuz etkilemeye devam ettiði vurgulandý.

Faaliyetler mevsimsellik ile birlikte yavaþlýyor

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi Kasým 2017 raporunda sektöre yönelik þu tespitler yer aldý: Ýnþaat malzemeleri sanayinde faaliyetler Kasým ayýnda bir önceki aya göre sýnýrlý bir artýþ gösterdi. Ekim ayýnda yeniden tüm göstergelere yayýlan geniþleme Kasým ayýnda yavaþlayarak sürdü ve mevsimsellik etkileri görülmeye baþlandý. Faaliyet endeksi, Kasým ayýnda Ekim ayýna göre 0,9 puan arttý. Buna baðlý olarak Kasým ayýnda faaliyet seviyesi geçen yýlýn Kasým ayýnýn 12,0 puan üzerine çýktý. Yurtiçi satýþlar Kasým ayýnda çok sýnýrlý ölçüde arttý. Ýhracatta artýþ yavaþlayarak sürdü. Üretimde ise yine kuvvetli artýþ gerçekleþti. Cirolar Kasým ayýnda iç ve dýþ satýþlardaki yavaþlamaya raðmen kur artýþý etkisi ile yükseldi. Faaliyetlerin dinamikleri Kasým ayýnda normalleþmesini tamamladý, piyasalarýn ve mevsimselliðin etkisi atýna girdi.

Ekonomik ve ekonomi dýþý geliþmeler güven endeksini etkiledi

Güven endeksinde Eylül ve Ekim aylarýnda yaþanan sýnýrlý gerileme Kasým ayýnda da devam etti. Kasým ayýnda faaliyetlerdeki yavaþlama, mevsimsellik ve ekonomiye yönelik artan riskler ile döviz kurlarýndaki yükseliþ, güveni zayýflattý. Faaliyetlerin dýþýndaki geliþmeler Kasým ayýnda güven üzerinde aþaðý yönlü baskýya devam etti. Güven seviyesi bir önceki aya göre 1,4 puan daha düþtü. Güven seviyesi geçen yýlýn ayný ayýnýn güven seviyesinin ise sadece 1,2 puan üzerinde kaldý. Ýnþaat sektörü ve inþaat malzemeleri sanayine yönelik güven sýnýrlý ölçüde düþtü. Yurtiçi pazarlarýna yönelik güven de Kasým ayýnda geriledi. Ýhracat pazarlarýna yönelik güven ise Ekim ayýnda olduðu gibi Kasým ayýnda da güven artýþý görülen tek alan oldu. Güven unsurlarýnda son üç aydýr yaþanan gerileme eðilimi faaliyet dinamiklerini de olumsuz etkileyebiliyor.

Beklentiler zayýf kalmaya devam ediyor

Yýlbaþýndan itibaren yaþanan kademeli iyileþmeye Ekim ayýnda mola veren beklenti endeksi Kasým ayýnda da geriledi. Kasým ayýnda, faaliyetlerdeki yavaþlama ve mevsimsellik de beklentilerdeki düþüþe etki etti. Beklentilerdeki gerilemede enflasyon ve döviz kurlarý gibi ekonomik göstergelerdeki bozulmalar ile ekonomi üzerindeki dýþ politik riskler de etkili oldu. Beklenti endeksi Kasým ayýnda bir önceki aya göre 1,5 puan düþtü. Buna raðmen beklenti endeksi geçen yýlýn ayný dönemine göre 7,9 puan daha yüksek gerçekleþti. Böylece beklentiler geçen yýlýn üzerinde kalmayý sürdürdü. Önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi sipariþler Ekim ayýndan sonra Kasým ayýnda da düþtü. Mevsimsellik etkisi görülmeye baþlandý. Önümüzdeki üç aya iliþkin ihracat sipariþlerindeki artýþ durmasýna raðmen Kasým ayýnda beklenti yine de yüksek seviyelere ulaþtý. Ýç ve dýþ sipariþlerdeki geliþmelere baðlý olarak önümüzdeki üç ayýn üretim beklentisi duraðanlaþtý ancak yatýrým ve istihdam beklentilerinde kuvvetli artýþlar yaþandý.

Sektörde 'barter' eðilimleri araþtýrma konusu oldu

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi Kasým 2017 raporuna özel sektörde 'barter' eðilimleri ile ilgili bir araþtýrma yer aldý. Bu araþtýrmaya göre, inþaat sektöründe üreticiler ile müteahhitlerin inþaat malzemeleri tedarikinde yeni ödeme yöntemlerini de kullanmak istedikleri, bu yöntemlerden birinin de 'barter' olduðu belirtildi. Ýnþaat malzemeleri sanayisinin 2017 yýlý 'barter' deneyimleri araþtýrmasýndan dört ana sonuç çýktý. Bu sonuçlara göre inþaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 36,1'i 2017 yýlýnda malzeme satýþýnda 'barter' teklifi ile karþýlaþtý. Ýnþaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 8,2'si 2017 yýlý içinde satýþlarýnda 'barter' yöntemini kullandý. 'Barter' yöntemi ile yapýlan satýþlarýn toplam satýþlar içindeki payý yüzde 1-9 aralýðýný geçmedi. Ýnþaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 33,3'ü, kabul etmedikleri 'barter' teklifleri nedeniyle iþ kaybýna uðradý.


Yorumlar

Top