'ÜSKÜDAR'DA MAHALLE YAþANTISI HÝÇ BÝTMEYECEK'

'ÜSKÜDAR'DA MAHALLE YAþANTISI HÝÇ BÝTMEYECEK'

Üsküdar sýnýrlarý içerisinde yapýlan konutlarda en fazla 6 kata kadar izin vereceklerini vurgulayan Üsküdar Belediye Baþkaný Hilmi Türkmen, "Üsküdar'da yüksek kat serbestliðine geçit yok. Bunu asla kabul etmiyoruz. Epeyi yol kat ettiðimiz kentsel dönüþüm çalýþmalarýmýz ile ilçemizi hak ettiði görünüme kavuþturacaðýz. Gökdelenlere, siteleþmeye Üsküdar'da müsaade etmeyeceðiz." dedi

Ýstanbul'un en eski ilçelerinden olan Üsküdar'da kentsel dönüþüm çalýþmalarý hýzla ilerliyor. Üsküdar Belediyesi olarak barýndýrdýðý tarihi mirasa sahip çýkarak yürütülen kentsel dönüþüm çalýþmalarýnda çok hýzlý bir yol kat ettiklerini belirten Üsküdar Belediye Baþkaný Hilmi Türkmen, 3 yýlda gelinen son aþama hakkýnda þu bilgileri verdi:

Kentsel Dönüþüm deðil "Örnek Kentsel Dönüþüm"


"6306 sayýlý Kentsel Dönüþüm Yasasý çerçevesinde Üsküdar Belediyesi olarak çalýþmalara devam ediyoruz. Üsküdar sýnýrlarý içerisinde ne yazýk ki yüzde 80'ine varan, kaçak yorgun ve iskansýz yapýlar bulunduðunu tespit ettik. Bu yapýlarýn dönüþümü odaðýnda yürüttüðümüz çalýþmalarýn adýna Örnek Kentsel Dönüþüm dedik. Biz Üsküdar Belediyesi olarak yerinde dönüþüm yapýyoruz. Yerinde dönüþüm yaparken vatandaþ eksenli kentsel dönüþüm yapýyoruz. Bir diðer farklý olan detay ise estetik dönüþüm. Bölgemizde yapýlan kentsel dönüþüm çalýþmalarýnda binalarýn özelliklerine ve estetiðine önem veriyoruz. Estetiði ön planda tutuyoruz.''

 
"Üsküdar Evi" geleneði baþlatýldý


Yeni yapýlan binalarýn çatýsýndan kapalý otopark alanýna kadar birçok kriter belirlediklerinin altýný çizen Türkmen, binalarýn cephesinin Üsküdar'ýn kimyasýna uygun bir halde olmasýna özen gösterdiklerine deðindi. Böylece "Üsküdar Evi" geleneðini de baþlatmýþ olduklarýný söyleyen Türkmen, konuþmasýnda þu noktalarýn altýný çizdi:

"Üsküdar'da mahalle yaþantýsý hiç bitmeyecek"


"Biz Üsküdar'da siteleþmeye karþýyýz. Bu kapsamda mahalle kültürünü devam ettirmeyi hedefliyoruz. Mahalle yaþantýsý Üsküdar'da hiç bitmeyecek. Bölgemizde yapýlan yeni projelerde 1+1 daire tipine izin vermiyor müsaade etmiyoruz. Üsküdar'da siteler de gökdelenler de olmayacak." Ýlçede her mahallede ayrý sorunlar tespit ettiklerini, yürütülen çalýþmalarýn kapsamýný da mahallelerin önceliklerine göre belirlediklerini belirten Türkmen, konuya iliþkin þu açýklamada bulundu:

 
Kirazlýtepe Mahallesi'nde kentsel yenilenme hareketi


"En önemli konumuz, Kirazlýtepe Mahallesi'ndeki Çamlýca Camii eteklerindeki bölge?à 7 parsel, 180 bin metrekare alandan oluþan bölgeyi kentsel yenileme alaný ilan ettik. Büyükþehir Meclisi'nden de geçti. Bu alanda bin 400 konut 120 iþyeri var. Yeni boðaz planý gereði yaklaþýk 2 bine yakýn konut ve iþ yeri yapacaðýz. Yüzde 85'ini hak sahiplerine teslim edeceðiz. Ýnþallah 10-15 gün içinde Çevre ve þehircilik Bakaný Sayýn Mehmet Özhaseki'nin de katýlýmýyla bu alanda toplu imza töreni yapacaðýz. Dönüþümde vatandaþlarýmýzýn da rýzasýný alacaðýz. Bu 180 bin metrekarelik alanda yaklaþýk 750 tane hissedar var. Bir kýsmýnýn sadece tapusu var evi yok. Bir kýsmýnýn evi var tapusu yok. Biz hepsini kapsayan bir teklifle yeniden gideceðiz. Bu sahadaki vatandaþlarýmýza son kez bir teklifle gidiyoruz. Bu teklif öncesinde o bölgede yaþayan vatandaþlarýmýzla istiþare sonucu teklif götürüyoruz.

Üsküdar'dan Beykoz'a uzanan bölgede 16 olmak üzere ilçe genelinde 33 mahalle olduðunun bilgisini veren Türkmen, özellikle Boðaz bölgesindeki mahallelerde 30 yýlý aþkýn süredir imar sorunu olduðunu paylaþtý.Türkmen, genel olarak mahallelerin sorunlarý hakkýnda þunlara deðindi:

"Ýmarda ezberleri bozduk"


Boðaz bölgesindeki mahallelerde 1983 yýlýnda çýkarýlan Boðaz Kanunu'na göre plan yapýlan planda 70 bin nüfus baz alýnmýþtý.Ancak bu kanuna raðmen yapýlaþma tüm hýzýyla devam etmiþ. 70 bin kiþilik bölgede bugün 270 bin insan yaþýyor. Bu bölgede de yerinde dönüþüm mottomuzla kentsel dönüþüm çalýþmalarý yapýyoruz. 33 yýl sonra 270 bin insaný burada barýndýracak þekilde bir plan yaptýk. Planla birlikte 450 bin kiþi bölgede yaþayabilecek. Bu kapsamda vatandaþlarýmýzýn da cebine külfet olmadan buranýn dönüþümünün önünü açtýk. Biz bu bölgede imar noktasýnda ezber bozduk. Kimsenin yapamayacaðý bir konuyu baþardýk."

 "Dönüþüm yapmak isteyenlere ruhsat veriyoruz"

"Çalýþmalarda plan süreci bitti. Belirsizlik yok.Dönüþüm yapmak isteyenlere ruhsat vermeye baþladýk ve vermeye devam ediyoruz. Bölgede plan çerçevesinde sahada hummalý bir çalýþma baþladý. Hissedarlarýn yüzde 94'ünün hisseli tapusu var. 2 kat olan imarlar 5 ile 7 kat arasýna çýktý. Vatandaþý yerinden etmemek için imar planýmýzý bu þekilde belirledik. Parsellerimizin büyüklüðü ise oldukça fazla. 100 bin metrekareye varan parsellerimiz var. Dönüþüm için hissedarlarýn mutabakatý gerekiyor. Bu kolay olmuyor. Ama bu sunduðumuz yeni plan ile birlikte bu zorluðu önemli ölçüde bertaraf ettik. Vatandaþlarla yaptýðýmýz istiþarelerde olumlu yanýtlar ve sonuçlar alýyoruz." 

"Sultanmurat Mahallesi'nde dönüþüm 2018'de baþlayacak"


2B sorunu olan Sultanmurat Mahallesi'nde önemli bir mesafe kat ettiklerine iþaret eden Türkmen, 500 civarýnda gecekondunun olduðu bu bölgede 2018 yýlýnda kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn baþlayacaðýnýn müjdesini verdi.

Dönüþümde 2'inci önemli bölgenin ise Bosna Bulvarý olarak bilinen bölgenin saðýndaki 38 ve solundaki 8 dönümlük alan olduðunu belirten Türkmen, bölgedeki çalýþmalar hakkýnda þunlarý söyledi:

"Ýmzalar düðün havasýnda atýldý"

"8 dönüm olan alanda inþaatlarýn yapým aþamasý tamamlandý. 15 Ocak'ta yaþam burada baþlayacak. Bu bölgede 191 baðýmsýz bölüm olacak. Bu dönüþüm daireleri daha sonrasýnda rezerv dönüþüm alaný olarak kullanýlacak. 38 dönümlük ise Birlik Camii altýnda yer alan bölgemiz. Belediyemize ait bir araziydi. Bu bölgemizi iþgal eden iþgalcilerle anlaþma saðladýk. Bin 250 TL kira bedellerini alýyorlar. 2 binTL taþýnma ücretlerini de ödeyerek anlaþma saðladýk.  Kirada oturuyorlar. Adeta düðün havasýnda imzalarý attýk. Ýnþaat 2018 yýlýnýn sonunda teslim edilecek ve bu alanda yaklaþýk 300 adet baðýmsýz birim olacak. Vatandaþlarýmýzý 2018 yýlý sonunda yeni evlerine taþýmýþ olacaðýz.

Çamlýca'daki dönüþüm Türkiye'ye örnek olacak"


Konuþmasýnda Çamlýca Camii'nin sadece Ýstanbul için deðil, Türkiye ve hatta Ýslam coðrafyasý için de son derece önemli bir eser olduðunu özellikle vurgulayan Türkmen,"Ramazan Ayý'nda camimiz açýlýyor. 60 bin kiþi ayý anda ibadet edebilecek. Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan da bu bölgede yapýlacak dönüþüm çalýþmalarýný yoðun programýna raðmen takip ediyor. Kiraya çýkmak isteyenlere kira yardýmý saðlayacaðýz. Dilerlerse rezerv konut alanlarýndaki yapmýþ olduðumuz evlerine taþýnabilecekler. 2019 seçimlerinden önce teslim etmeyi planlýyoruz. 2 bin daireyi dönüþtürmek hiç kolay deðil ama anlaþmamýzdan sonra biz bunu tecrübemizle birlikte yapacaðýz. Üsküdar'daki bu dönüþüm Türkiye'ye örnek olacak. Ay sonunda imzalarý toplayýp 2-3 ay içinde yýkýma baþlayacaðýz. Yüzde 85'ini hak sahiplerine teslim edeceðiz.  Türkiye'ye örnek olacak bir dönüþüm olacak" dedi

Yorumlar

Top