TÜRKÝYE ÝMSAD, ARALIK 2017 SEKTÖR RAPORU'NU AÇIKLADI

TÜRKÝYE ÝMSAD, ARALIK 2017 SEKTÖR RAPORU'NU AÇIKLADI

Türkiye ÝMSAD, yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen aylýk sektör raporunu açýkladý. 'Türkiye ÝMSAD Aralýk 2017 Sektör Raporu'nda; inþaat sektörünün, 2017 yýlýný yüzde 8,0 oranýnda bir büyüme ile tamamlayacaðýna dikkat çekildi. Bu hýzlý büyümede, konut tarafýnda verilen önemli destekler ile kamunun inþaat iþlerinin etkili olduðu vurgulandý. 2018'de inþaat sektöründe büyümenin kendi dinamikleri ile süreceði, sona eren kamu desteklerinin de yenileriyle devam etmesi yönünde beklentilerin bulunduðu belirtildi.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD)'nin, sektörün en önemli çatý kuruluþu olarak hazýrladýðý 'Aralýk 2017 Sektör Raporu'nda; inþaat sektörüne destek çerçevesinde, tüketicilere ve üreticilere yönelik finansman olanaklarýnýn, 2017 yýlýnda geniþletici olduðu belirtildi. Yurtdýþý müteahhitlik iþlerinin zayýflamasýna raðmen, inþaat malzemeleri ihracatýnýn iki yýllýk küçülmenin ardýndan 2017 yýlýnda yeniden artýþ gösterdiði ifade edilen raporda, inþaat malzemeleri iç pazarýnda da ortalama yüzde 7-8 arasýnda büyüme yaþandýðý vurgulandý.

2018 yýlýnda ekonomide ve inþaat sektöründe büyümenin normalleþerek kendi dinamikleri ile süreceðinin öngörüldüðü raporda þu tespitler yer aldý: 2018 yýlýnda ekonomide ve inþaat sektöründe yüzde 4-5 arasýnda bir büyüme, yurtiçi inþaat malzemeleri pazarýnda da yüzde 4-5 arasýnda bir büyüme bekleniyor. Kamunun sona eren desteklerinin bir bölümünün veya yenilerinin 2018 yýlýnda uygulanmasý beklentisi de bulunuyor. Raporda; tüketici ve üretici tarafýna yönelik finansman olanaklarýnýn daha sýnýrlý olacaðý 2018'de, finansman maliyetlerinin daha yüksek gerçekleþeceði, yurtdýþý pazarlarýndaki iyileþmelerin ise inþaat malzemeleri ihracatýný destekleyeceði öngörülüyor.


Ýnþaat sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 18,7 büyüme gösterdi

Ýnþaat sektöründe büyüme üçüncü çeyrekte hýzlandý ve yüzde 18,7 oldu. Yýlýn ilk ve ikinci çeyreðinde büyümeler yüzde 5,6 ve 5,5 olarak revize edildi. Böylece yýlýn ilk 9 ayýnda inþaat sektörü yüzde 9,9 büyüdü. 2016 yýlý ilk 9 ayýnda ise inþaat sektörü yüzde 6,0 büyümüþtü. Gayrimenkul sektöründe büyüme 2017 yýlý üçüncü çeyreðinde yüzde 1,5 oldu. Yýlýn ilk ve ikinci çeyreðinde ise büyümeler yüzde 1,5 ve yüzde 1,4 olarak revize edildi. Böylece yýlýn ilk dokuz ayýnda gayrimenkul sektörü yüzde 1,5 büyüdü.

Ýnþaat harcamalarý üçüncü çeyrekte 142,4 milyar TL ile tarihi seviyede


Üçüncü çeyrekte 142,4 milyar TL ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye çýkan toplam inþaat harcamalarý, 2017 yýlý ilk 9 ayýnda 392,8 milyar TL olarak gerçekleþti. Ýnþaat harcamalarý bu dönem cari fiyatlarla yüzde 30,9 arttý. Türkiye Ýstatistik Kurumu tarafýndan, milli gelirin hesaplamasýnda kullanýlan yeni yöntem çerçevesinde, toplam inþaat harcamalarýna yer verilirken, inþaat harcamalarýnýn kamu ve özel ayrýmýna yer verilmedi.


Ýnþaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 9,0 ile Ekim'de sýçrama gösterdi


2017 yýlý Ekim ayýnda inþaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2016 yýlý Ekim ayýna göre yüzde 9,0 arttý. Böylece Ekim ayýnda yýlýn en yüksek üçüncü aylýk üretim artýþý gerçekleþti. Ekim ayý üretim artýþý iç ve dýþ talebin de kuvvetli kaldýðýný gösterdi. Üretim artýþýnda mevsimsellik ve baz etkisinden çok sektörün kendi iç dinamikleri belirleyici oldu. Ekim ayýndaki üretim artýþý ile birlikte Ocak-Ekim dönemi üretimi de geçen yýlýn yüzde 5,2 üzerinde gerçekleþti.

2017 yýlý Ekim ayýnda inþaat malzemeleri alt sektörlerindeki sanayi üretiminde artýþ eðilimi aðýrlýk kazandý. 26 alt sektörden 24'ünde üretim geçen yýla göre artarken sadece 2 alt sektörde üretim geçen yýla göre geriledi. Ocak-Ekim döneminde ise 22 alt sektörde üretim geçen yýlýn üzerinde gerçekleþti. Ýnþaat malzemeleri sanayisinde aðýrlýklý yeri olan sektörlerden dokuzunda, yýlýn ilk 10 ayýnda çift haneli üretim artýþý gerçekleþti. Soðutma ve ýsýtma donanýmlarý, düz cam, merkezi ýsýtma radyatörleri, kilit ve menteþeler, seramik sýhhi ürünleri, inþaat amaçlý beton ürünleri, kablolar ile musluk vana ve valfler üretimi yüzde 10'un üzerinde büyüme gösterdi. Yýl genelinde zayýf kalan mermerler, hazýr beton ile seramik karo üretimleri de toparlanmaya baþladý. Ýlk 10 aylýk dönem itibarýyla üretimi gerileme gösteren sadece dört sektör kaldý.

Avrupalý þehirler arasýnda Ýstanbul'un gayrimenkul pazarýndaki konumu

Aralýk 2017 Sektör Raporu'nun özel bölümünde, inþaat sektörü ve inþaat malzemeleri sanayisi açýsýndan gayrimenkul sektörünün geliþiminin büyük önem taþýdýðý, bu çerçevede Ýstanbul'un uluslararasý ölçekte ve nitelikte bir gayrimenkul pazarýna sahip olarak Avrupalý þehirler ile rekabet içinde bulunduðu vurgulandý.

2013 yýlýnda Avrupalý þehirler içinde ilk sýrada yer alan Ýstanbul ile ilgili deðerlendirmeler raporda þöyle sýralandý: Ýstanbul gayrimenkul pazarý 2013 yýlýna kadar mevcut potansiyelini kullanarak yerli ve yabancý yatýrýmcýlar için çekim oluþturmayý baþardý. Ýstanbul 2013 yýlýnda 31 Avrupalý þehir içinde geliþme beklentileri itibarýyla ilk sýrada yer aldý. Ancak Ýstanbul'un performansý 2013 yýlýndan sonra hýzla gerilemeye baþladý. 2016 yýlýnda mevcut koþullar içinde Ýstanbul gayrimenkul pazarýnda beklentiler önemli ölçüde geriledi. Ýstanbul yatýrýmlarda 29'uncu sýraya, geliþme beklentilerinde ise 27'nci sýraya düþtü. 2017 yýlýnda da gerileme devam etti. Ýstanbul 31 Avrupa þehri içinde en alt sýraya indi. Gerilemede pazarýn kendi dinamiklerindeki zayýflamayla birlikte siyasi, dýþ politika ve güvenlik konularýnda yaþanan geliþmeler de etkili olmaya devam ediyor.

Yorumlar

Top