ÝNDER: DEPREMLE MÜCALEDE  UCUZ KONUT þART

ÝNDER: DEPREMLE MÜCALEDE UCUZ KONUT þART

Bosch Ýnþaat ve Konut Konferansý'nýn açýlýþ konuþmasýný yapa Ýstanbul Ýnþaatçýlar Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Nazmi Durbakayým; ulaþýlabilir fiyatta konut üretimi yapýlarak yaþanabilir pilot þehirler kurulmasý gerektiðini söyledi.

Türkiye'nin istihdam ve ekonomik katma deðer artýþýna en fazla ihtiyacý olduðu bu dönemde, inþaat sektörünün lokomotif rol oynadýðýna vurgu yapan Nazmi Durbakayým "Sektör olarak 2017 yýlýnda azimle çalýþtýk ve 28,7 milyonluk istihdamýn % 7,7'sini yani 2,3 milyon kiþiye çalýþma imkaný saðladýk. Yaklaþýk 2,8 trilyon liralýk Gayrisafi Yurtiçi Hasýla'nýn yaklaþýk yüzde 7,4'ü de inþaat sektöründen oluþtu. Bu artan dinamizm satýþlarda da kendini gösterdi ve sonucu 2017 itibariyle yaklaþýk 1,4 milyon adetlik satýþ rakamý ile yeni bir rekora imza attýk" açýklamasýný yaptý.

ÝNDER'in 2017 yýlýný KENTSEL DÖNÜþÜM YILI ilan ettiðini hatýrlatan Baþkan Durbakayým, 2018 yýlýnýn ise DEPREME KARþI SEFERBERLÝK ve YAþANASI PÝLOT þEHÝRLER YILI olarak ilan ettiklerini belirtti.

1999 depreminin üzerinden tam 18 yýl geçtiðini belirten Baþkan Durbakayým, bu süre zarfýnda, devletin çabalarýna raðmen riskli binalarýn yeterli seviyede güvenilir hale getirilemediðine dikkat çekti.  Türkiye'de halen 5,5 milyon riskli konut stoku olduðunu iþaret eden Durbakayým, mevcut çalýþma ile söz konusu tabut konutlardan kurtulmanýn en az 50 yýl daha süreceðini söyledi. "Depremin bizi 50 yýl daha beklemeyeceði kesin. O zaman telaþ etmeden çabuk olalým" diyen Nazmi Durbakayým, 1999 depremi sonrasýndaki yapýlaþmayý sekteye vuran sebepleri ortadan kaldýracak radikal kararlar ihtiyaç olduðunu ve bu þekilde depreme hazýrlýk sürecinin 15-20 yýla inebileceðini vurguladý.

Ulaþýlabilir Fiyata Konut Üretimi

Türkiye'deki konut ihtiyacý olan kesimin %85'inin orta ve alt gelir seviyesine sahip olduðunu ifade eden ÝNDER Baþkaný Nazmi Durbakayým, "Ekonomik veriler, bu kesimi oluþturan bireylerin, çalýþan iki kiþilik aile bireylerinden olduðunu ve toplam gelirlerinin yaklaþýk 6 bin lira seviyesinde olduðunu iþaret ediyor. Bu ailelerin konut için ayýrabilecekleri aylýk azami miktarýn 2 bin lira civarýnda olacaðýný varsayýmý ile alabilecekleri brüt 70 -75 m2 'lik dairenin m2 satýþ fiyatý 2,5 ila 3 bin lira arasýnda olmasý gerekiyor. Bu fiyatlardan konut satýlabilmesi için üretimde arsa girdisinin ise m2 baþýna 250 ?û 500 TL/m2 civarýnda olmasý gerekmektedir" açýklamasýnda bulundu.

Ucuz Konut Ve Yaþanabilir þehirler

Nazmi Durbakayým, söz konusu konutlarý alacak ailelerin BESLENME, saðlýk, ulaþým, eðitim, sosyal harcama gibi gereksinmelerini de makul bedeller ve makul sürelerde elde etmelerinin gerekli olduðunu söyledi.  Bunun için YAþANABÝLÝR þEHÝRLER'in oluþturulmasý gerektiðini kaydeden Durbakayým "Ýnsanlarýn iþlerine yürüyerek veya toplu taþýma ile kýsa zamanda ulaþabildiði, saðlýk, eðitim, sanat & kültür, sosyal hizmetlerinin bedelsiz veya çok küçük bedeler ile sahip olabileceði PÝLOT þEHÝRLER kurmalýyýz" dedi.

Yaþanabilir þehirler'in Özellikleri

Baþkan Nazmi Durbakayým, ucuz konutlardan oluþan yaþanabilir pilot þehirlerin kurulacaðý arazilerin; tarým arazisi ve su havzasý olmayan, heyelan bölgesinde, göç yollarýnda, doðal SÝT alaný ve tam fay hattý üzerinde yer almayan bölgelerde olmasý gerektiðini söyledi. Buna ek olarak bölgenin ekolojik dengenin bozulmamasýnýn da olmazsa olmazlardan biri olduðunu ifade eden Durbakayým, büyük þehirlere 30-60 km mesafede yer alacak bu arazilerde kamulaþtýrma bedeli de olmamasý gerektiðini vurguladý.

125 -150 bin kiþinin yaþayabileceði, çalýþabileceði ve sosyal ihtiyaçlarýnýn karþýlanabileceði bir PÝLOT þehirlerin asgari 750 hektar (7.500.000 m2) büyüklüðünde olmalý gerektiðini ifade eden Baþkan Durbakayým bu büyüklüðün 500 hektarýnýn konut, 50 hektarýnýn ticaret, 200 hektarýnýn da sosyal donatý alaný olarak ayrýlmasý gerektiðini kaydetti.

ÝNDER'in Çözüm Önerisi

Yaþanabilir Pilot þehir kurulmasý önerisini getiren Nazmi Durbakayým, konuþmasýnýn devamýnda çözüm önerisini de açýkladý. Durbakayým, tüm bu PÝLOT þEHÝRlerin kurulacaðý yerin tespitinin, planlamasýnýn, ihalesinin ve daha sonra iþletilmesinin Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nda kurulacak yeni bir müdürlük marifeti ile yapýlabileceðini önerdi.

Yaþanabilir þehirlerin tespitinden inþasýna, maliyetinden ihalesine kadar her detayýn kamu yararý gözetilerek yapýlmasý gerektiðini söyleyen Nazmi Durbakayým, bir müteahhit olarak önerilerini þöyle sýraladý;

*        Bu alanlarý tespit ettikten sonra yapýlacak master planlar ile bu þehirlerin imar planlarý çaðýmýzýn gereklerine uygun olarak yatay mimari esaslarýnda, en az karbon salýnýmýnda ve yenilenebilir enerji kullanýmý ve hedef 0 enerji kaybý þartlarýnda oluþturulmalýdýr.
*        Bu þehirlerin planlarý, kamu beðenisini de ön planda tutan yarýþmalar sonunda ortaya çýkmalýdýr.
*        Bu PÝLOT þehirlerin bir veya daha fazla þehre ulaþým projeleri yapýlmalý. Güzergahlarýn etrafýnda yaratýlacak deðer artýþlarýnýn bir kýsmý ülke kamu yararýna kalan kýsmý da bu PÝLOT þehrin alt yapýsý ve diðer ihtiyaçlarý için kullanýlmalý.
*        PÝLOT þehrin inþasý için yapý müteahhitlerinde olmasý gereken kriterler tespit edilmeli. Gerekli vasýflara haiz yapý müteahhitleri arasýnda yapýlacak ihaleler ile þehrin yapýmý makul büyüklüklerde olmak üzere kat karþýlýðý, hasýlat paylaþýmý, yap iþlet devret modelleri ile inþa edilmeli.
*        PÝLOT þehrin alt yapýsý ile raylý ve kara yolu ile mevcut þehirlere ulaþým baðlantýlarý yap iþlet devret modeli ile ihale edilebilir.

Açýk Eksiltme Yöntemi ile Ýhale

Ýnþaat sektöründe alýþýlagelmiþ ihale yöntemlerinin yüksek fiyat nedenlerinden biri olduðunu hatýrlatan Nazmi Durbakayým, insanlarýn ulaþabileceði seviyede olma þartý ile ihalelerin açýk eksiltme yöntemi ile yapýlabileceðini söyledi.  Pilot þehrin oluþturulmasýndan doðacak rantýn sadece ve sadece orta ve dar gelirli vatandaþlarýn ulaþýlabilir rakamlar ile konut edinip, dünya standardýnda yaþayabilecek çalýþacak, sosyal ihtiyaçlarýný karþýlayabilecek yaþanasý þehirlerin kurulmasýnýn amaçlandýðýnýn altýný çizen Nazmi Durbakayým konuþmasýna þöyle devam etti;  

"Nitelikleri belirlenmiþ konutlarýn fiyatý maksimum 3.000  TL/m2'den satmasý þartý ile -bu rakam senelik enflasyon kat sayýsý ile düzeltilebilir- yapý müteahhidine ihale edilebilir. Yapý müteahhidi, asgari belirlenmiþ niteliklerde ve bu rakamdan satmak þartý ile idareye ne kadar pay vereceði þeklinde teklifini yapmalý. Ýdare aldýðý paylar ile alt yapý, donatý alaný vs. yatýrýmlarý yapmalý."

Konut maliyetinin düþük olmasý için devlet desteðinin de þart olduðunu belirten Nazmi Durbakayým, bu bölgede yapýlan iþlerde alým satým vergisi, noter harçlarý dahil her türlü harçlarýn olmamasý gerektiðini ve KDV muafiyetine sahip olmasýnýn çok önemli olduðunun altýný çizdi.

Konuþmasýný tamamlayan Nazmi Durbakayým, bunlarýn bir hayal olmadýðýný geliþmiþ ülkelerdeki þehirleþmenin de benzer yapýda olduðunu hatýrlattý.

Yorumlar

Top