TÜRKÝYE, BÝR ÇOK þEHRÝYLE MIPIM'DE SAHAYA ÇIKIYOR

TÜRKÝYE, BÝR ÇOK þEHRÝYLE MIPIM'DE SAHAYA ÇIKIYOR

13-16 Mart 2018 tarihlerinde gayrimenkul alanýndaki tüm paydaþlarý Fransa'nýn Cannes þehrinde buluþturacak olan MIPIM 2018 öncesinde düzenlenen basýn toplantýsý gayrimenkul sektörünün büyük oyuncularýný, açýklamalarý ve stratejileriyle sektöre yön veren STK'larýný, temsil ettikleri yerleþimleri dünyanýn en önemli yatýrým coðrafyalarýndan biri haline getirme kararlýlýðýndaki belediye baþkanlarýný buluþturdu.

Türk gayrimenkul sektörünün ulusal sýnýrlardaki büyümesini, uluslararasý coðrafyalara da taþýma kararlýlýðýný ortaya koyarken, basýn toplantýsýnda ön plana çýkan konulardan biri de Türkiye'de þehirlerin bölgesel ve uluslararasý bir güç olma yönündeki hedefleri oldu. Bu noktada MIPIM 2018'in "Dünyanýn þehircilik Haritasý Deðiþiyor" ana temasýna da atýf yapýlýrken, ülkelerin yerine, þehirlerin yeni ekonomik güç olarak konumlanacaðý bu yeni dünyada Türkiye'nin bir deðil, birçok þehirle yer alacaðýna vurgu yapýldý.

Diðer yandan, MIPIM 2018 bu yýl dünya katýlýmý açýsýndan yükselen bir grafik sergiliyor. 13-16 Mart tarihleri arasýnda bir kez daha Türkiye gayrimenkul sektörünün ve þehirlerinin gövde gösterisine sahne olmasý beklenen MIPIM'de dünyanýn kendi alanýnda en büyük oyuncularý kadar yakýn gelecekte yeniden þekillenecek dünya haritasýnda önemli bir rol almaya kararlý þehirler, bir araya gelecek. Ýstatistikler, MIPIM 2018'e yoðun bir ilgi olduðunu gösteriyor. Katýlýmcý ülke sayýsý 90'dan 100'e, fuar alaný 19.000'den 20.000 metrekareye ve ziyaretçi sayýsý 23.000'den 25.000'e yükseldi. MIPIM 2018'e 5.000 yatýrýmcý, 4.500 geliþtirici, 5.400 portföy yönetimi, hizmet sektöründen 3.600 þirket, 1.800 mimarlýk þirketi ve yakýn bir zamanda deðiþmesine kesin gözüyle bakýlan dünya þehircilik haritasýnda dünyayý yöneten þehirler arasýnda girmeye kararlý 500 yerel yönetim katýlýyor. MIPIM'de her yýl olduðu gibi bu yýl da kendi alanlarýnda dünya otoritesi olarak kabul edilen isimlerin de yer aldýðý konferans ve oturumlar gerçekleþtirilecek. Bu yöndeki etkinliklerde 400'ün üzerindeki keynote ve konuþmacý, 100 oturumda hem dünyanýn yeni trendlerini hem de fýrsatlarýný anlatacak.

Türkiye ise MIPIM'de toplamda 1.600 metrekare bir alanda gayrimenkul þirketleri, þehirler ve mimarlarla temsil edilecek. Türkiye'nin, fuarda 250 kuruluþ ve 700'e yakýn kiþiyle yer almasý bekleniyor. Ayrýca, MIPIM 2017'de kayýtlara 3.500 olarak geçen B2B sayýsýnýn daha da artmasý güçlü beklentiler arasýnda. Son birkaç yýldýr þehir düzeyinde katýlýmýn giderek arttýðý MIPIM'de Türkiye bu yýl, Balýkesir, Gaziantep ve Hatay'ýn yaný sýra artýk bir MIPIM geleneði olan Ýstanbul ve Beyoðlu ile de temsil edilecek. Geçtiðimiz günlerde vefat eden Ýbrahim Çaðlar'ýn önderliðinde kurulan 685 metrekarelik Ýstanbul Gayrimenkul Çadýrý, bu yýl uluslararasý iþ görüþmelerine sahne olmaya hazýrlanýrken, Ýbrahim Çaðlar'ýn anýsýný da yaþatacak. Çadýrýn ev sahipliðini geçmiþ yýllarda olduðu gibi Ýstanbul Ticaret Odasý (ÝTO) yapacak. Beyoðlu ise Belediye Baþkaný Ahmet Misbah Demircan ve liderliðini üstlendiði Beyoðlu Investors Group (BIG) ile temsil edilecek. Sektörlerini uluslararasý arenada daha güçlü bir konuma ulaþtýrmaya odaklanan STK'lar arasýnda ise Ýstanbul Ýnþaatçýlar Derneði (ÝNDER), Ýstanbul Maden ve Metaller Ýhracatçýlarý Birliði (ÝMMÝB), TURKISHCERAMICS yer almaktadýr. Ayrýca bu yýl ilk defa diðer STK'larýn yaný sýra Türkiye Turizm Yatýrýmcýlarý Derneði (TTYD) de Türkiye'de turizm yatýrýmlarýna da dikkat çekmek amacýyla yerini alacak.

AVÝ ALKAþ: þEHÝRLER DÜNYAYI YÖNETECEK, DÜNYAYI YÖNETENLER ARASINA TÜRKÝYE'DEN DE þEHÝRLER GÝRECEK

Alkaþ Yönetim Kurulu Baþkaný ve JLL Türkiye Ülke Baþkaný AVÝ ALKAþ, MIPIM 2018'de Türkiye'nin bu yýl çok daha etkili bir þekilde temsil edileceðini belirterek, artýk, yönünü yurtiçi kadar uluslararasý iþbirlikleriyle yurtdýþý ve Türkiye'de gerçekleþtirilecek projelere çeviren gayrimenkul sektörünün, bu hedef doðrultusunda MIPIM'de daha da aktif olacaðýný vurguladý. Alkaþ, dünya þehirlerinin uluslararasý yatýrýmlarý çekmek için birbirleriyle yarýþtýklarý günümüzde geleceðin yeni dünya haritasýnda Türkiye'nin pek çok þehir ve hatta ilçesiyle yer alacaðýnýn somut göstergelerinden biri olarak MIPIM'e gösterilen ilginin altýný çizdi. MIPIM 2018'de 500'e yakýn þehir ve ilçenin temsil edileceðini belirten Alkaþ, uluslararasý bu yarýþta bu yýl temsil edilecek Türk coðrafyalarý olan Balýkesir, Gaziantep, Hatay, Ýstanbul ve Beyoðlu'nun dünya çapýndaki projeleriyle ilgi odaðý olacaklarýný ifade etti. Alkaþ, "Birkaç yýl içinde tamamlanacak bu projelere uluslararasý yatýrýmcýnýn ilgisi olduðunu, B2B'lere gösterilen ilgiden de görebiliyoruz. Bu þehirlerde yakýn bir gelecekte uluslararasý iþ ortaklýklarýnýn kurulmasý sürpriz bir geliþme olmayacaktýr. Baþka bir deyiþle dünyada artýk yeni bir oyun kuruluyor ve bu oyunun yaratacaðý yeni düzen, kademeli olarak önce 2030'da, takiben 2050'de net bir þekilde ortaya çýkacaktýr. Türkiye þehirleriyle, gayrimenkul þirketleriyle bu yeni dünya oyununda sadece oyuncu deðil, oyun kurucu olarak yer alacaktýr. MIPIM de bu iddianýn ortaya konulacaðý en doðru platformlardan biridir" dedi.

Alkaþ'ýn dikkat çektiði bir diðer nokta, MIPIM'in ana temasý olarak da belirlenen gelecek haritasýnýn dünyada yaratacaðý yeni ekonomi iklimi oldu. Birleþmiþ Milletler'in de hazýrladýðý rapora göre, dünya nüfusunun 2050 itibariyle 9.7 milyara ulaþacaðýný, geliþmekte olan ülkelerde nüfusun yüzde 63'ünün þehirlerde yaþayacaðýný ve genel tüketimin yüzde 91'inin þehirlerde gerçekleþeceðini ifade eden Alkaþ, günümüzde ekonomik güç olarak rol alan þehirlerin bütçelerinin ülkelerle yarýþtýðýný belirterek, çok deðil yaklaþýk 20 yýl sonra þehirlerin dünyayý yönetmeye baþlayacaðýný kaydetti.

AHMET MÝSBAH DEMÝRCAN: BEYOðLU'NU 25 PROJE VE 25 FÝRMAYLA TEMSÝL EDECEðÝZ

Okmeydaný, Sütlüce-Örnektepe Kentsel Dönüþüm, Taksim 360 Kentsel Yenileme, Piyalepaþa Ýstanbul, Haliçport ve Galataport projeleriyle cazibesinde olaðanüstü bir artýþ yakalamak için çalýþmalarýn sürdürüldüðü Beyoðlu, MIPIM 2018'de son üç yýldýr olduðu gibi bu yýl da Beyoðlu Investors Group (BIG) ile temsil edilecek. Beyoðlu Belediye Baþkaný AHMET MÝSBAH DEMÝRCAN liderliðindeki BIG'te sergilenen projelerin bir kez daha uluslararasý yatýrýmcýnýn ve ziyaretçilerin odak noktalarýndan biri olacaðýna kesin gözüyle bakýlýyor. Bu yýl 25 proje ve 25 firma ile MIPIM 2018'de yer alacaklarýný bildiren Demircan, bugün Okmeydaný, Sütlüce-Örnektepe, Taksim 360 Kentsel Yenileme, Piyalepaþa Ýstanbul, Galataport ve Haliçport projeleriyle esas ilkelerinin Beyoðlu'nu Beyoðlu yapan ruhu yaþatmak, eskiyi koruyarak konfor ve fonksiyonellik eklemek olduðunu ifade ederek, þöyle konuþtu: "Yurtdýþý tanýtýmlarýmýza aðýrlýk verdik. Bu kapsamda Beyoðlu'nu uluslararasý arenada anlatmak adýna en doðru adreslerden biri olan MIPIM'e katýlmaya karar verdik."
Beyoðlu'nun yüzyýllardýr olduðu gibi bugün de kapýsýnýn herkese açýk olduðunu belirten Demircan, ancak, dünyada Beyoðlu'na özel alakasý olan bölgelerin de olduðuna iþaret ederek, "Özellikle Körfez Bölgesi'nin ve Batý Avrupa'nýn yoðun bir ilgisi olduðunu biliyoruz. MIPIM'e katýlan bütün yatýrýmcýlarýn dikkatini çekebileceðimizi düþünüyoruz. Bu dikkati yatýrýma dönüþtüreceðiz" dedi. 2030 yýlýndan itibaren dünya ekonomisine yön veren þehir sayýsýnýn artacaðý gelecekte Beyoðlu ile ilgili öngörülerini paylaþan Demircan, þöyle konuþtu: "Dünyanýn þehir haritasý deðiþse de Ýstanbul'un konumu ve önemi asla deðiþmeyecektir. Ýstanbul'un dünyaya açýlan kapýsý Beyoðlu da bu listedeki yerini koruyacaktýr. Hatta, cazibesine cazibe katacaktýr. Önümüzdeki üç yýlda son 13 yýlda Beyoðlu'nda elde ettiðimiz büyümeye denk bir geliþime imza atmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

FATMA þAHÝN: BÖLGESEL GÜÇ OLMAYA ODAKLANAN GAZÝANTEP, ÝKÝ DEV DÖNÜþÜM PROJESÝYLE DÝKKATLERÝ ÜZERÝNE ÇEKECEK


MIPIM'e Ýstasyon ve Aydýnlar olmak üzere iki büyük kentsel dönüþüm projesiyle katýlan Gaziantep, uluslararasý yatýrýmcýnýn odaklandýðý þehirlerden biri olmaya hazýrlanýyor. Özellikle Ýstasyon bölgesindeki kentsel dönüþüm projesiyle oldukça iddialý olan kentte bu projeyle 505.330 metrekarelik alan dönüþtürülerek ofis, turizm ve konut alanlarýndan oluþan modern bir ticari ve turistik bir merkez yaratýlacak. Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný FATMA þAHÝN, þehir hayatýný ve imajýný deðiþtirecek nitelikteki bu projenin geleneksel ve yerel mimariden esintiler taþýyacaðýný kaydetti. Gaziantep'in þu anda belki de dünyanýn en önemli mülteci kentlerinden birisi olmasýna raðmen, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüþümünün gerçekleþtirildiði þehir olduðuna da dikkat çeken Fatma þahin, Gaziantep'in iddiasýný þöyle anlattý: "Mümkün olduðunda þehrin rekabet gücünü artýracak büyük yatýrýmlarý desteklemeye çalýþýyoruz. Gaziantep'in bölgenin ve hatta Türkiye'nin kaderini deðiþtireceðini düþünüyoruz. Bugün, artýk þehirler yarýþýyor. Ve bu yarýþta þehirler ekonomileriyle, sanayileriyle, sanat ve kültüre verdikleri önemle ön plana çýkýyorlar. Biz bu yarýþ için dönüþümü saðlarken önemli bir yerel kalkýnma yolculuðuna çýktýk. Gaziantep'i önümüzdeki 20 ila 50 yýl arasýnda nerede görmek istediðimizin hayal ettik ve bunun resmini çizdik. Bugün þehrimizde baþlayan kalkýnmanýn bölgeye yayýlacaðýný ve bölgesel kalkýnmanýn temelini Gaziantep'in oluþturacaðýný biliyoruz. Hedefimiz, Gaziantep'in bölgede öncü rol oynamasý ve buradaki dinamizmin Gaziantep'ten tüm bölgeye, Türkiye'ye ve inþallah da tüm dünyaya yayýlmasýný saðlamak."

Yorumlar

Top