Ýþ GYO'NUN 2 PROJESÝNE BÝRDEN GOLD LEED SERTÝFÝKASI

Ýþ GYO'NUN 2 PROJESÝNE BÝRDEN GOLD LEED SERTÝFÝKASI

?á Ýþ GYO'nun Tuzla Teknoloji & Operasyon Merkezi ve Tuzla Karma Projeleri, Amerikan Yeþil Binalar Konseyi (USGBC) tarafýndan geliþtirilmiþ ve dünyanýn en prestijli yeþil bina sertifikasý olan, LEED ile ödüllendirildi.

Deðiþimin mimarý Ýþ GYO'nun Tuzla'da gerçekleþtirdiði Tuzla Teknoloji & Operasyon Merkezi ve Tuzla Karma projeleri gold seviyesinde LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarýmda Liderlik) sertifikasý almaya hak kazandý. Dünyanýn en prestijli yeþil bina sertifikasý olarak bilinen LEED için her iki proje "Sürdürülebilir Alanlar", "Su Verimliliði", "Enerji ve Atmosfer", "Malzeme ve Kaynaklar", "Ýç Mekan Kalitesi", "Ýnovasyon" ve "Bölgesel Öncelik Kredileri" kriterleri üzerinden deðerlendirildi.

Sürdürülebilir bir gelecek için sosyal ve çevresel sorumluluklarýn bilinciyle doðaya uyumlu ve ekosisteme duyarlý projeler geliþtirdiklerini söyleyen Ýþ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes; "Projelerimizi baþýndan itibaren doðaya duyarlý bir anlayýþla tasarlýyoruz. Ýþ GYO'nun Tuzla Teknoloji & Operasyon Merkezi ve Tuzla Karma projelerinin aldýðý LEED Gold Sertifikasý bu hassasiyetimizin en önemli göstergelerinden biridir. Bundan sonraki projelerimizde de çevreye duyarlý yaklaþýmýmýzý devam ettirerek örnek projelere imza atacaðýz."
 
Ýþ GYO'nun projelerini çevreye duyarlý yapan uygulamalar
TUTOM ve Tuzla Karma projelerinin; sürdürülebilir arazi ve lokasyon, su ve enerji verimliliði, malzeme ve kaynaklar ve iç mekan kalitesi/kullanýcý konforu alanlarýnda 
bu sertifikayý almasýný saðlayan uygulamalarý ise þöyle:
 
Sürdürülebilir arazi ve lokasyon

  • Proje saðlýklý ve ekolojik bir çalýþma çevresi oluþturma prensibiyle ele alýnarak, arazi içerisinde bitkilendirme bölgenin iklim ve toprak yapýsýna uygun türlerde yapýldý.
  • Karbon emisyonlarýnýn düþürülmesi hedeflenirken, proje binasýna yakýn yürüme mesafesindeki otobüs duraðý ile, toplu taþýmaya teþvik ediyor.
  • Çalýþanlar ve ziyaretçiler için korunaklý bisiklet parklarý, bina giriþlerine yakýn mesafelere konumlandýrýldý.
  • Elektrikli araç þarj istasyonlarý otoparkta yer alýyor.
  • Araç paylaþýmý yapacak araçlar için avantajlý park yerleri ayrýlarak ve geniþ aðlý servis programý ile çalýþanlarýn bireysel araç kullaným ihtiyacý minimize ediliyor.
  • Yerel ve adapte olmuþ bitkiler ile bio çeþitlilik saðlayan peyzaj tasarýmý yapýldý ve yayalarýn kullanýmýna yönelik açýk alan miktarý artýrýldý.
  • Yaðmur suyu toplanarak peyzaj sulamasýnda ve rezervuarlarda kullanýlýyor.
  • Bina arazisinde ve çatýlarda açýk renkli kaplama tipleri tercih edilerek, ýsý adasý etkisinin azaltýlmasý hedeflendi.
 
Su verimliliði
  • Binada peyzaj tasarýmýnda mümkün olduðunca bölgenin iklimine uygun, az su tüketen bitki tipleri tercih edilerek ve toplanan yaðmur suyu sulamada kullanýlarak  peyzaj su tüketiminde %64  tasarruf saðlandý.
  • Az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanýlarak ve toplanan yaðmur suyunun rezervuarlarda kullanýlmasýyla su tüketiminde %45  tasarruf saðlandý.
 
Enerji verimliliði
  • Projede optimum cephe performans deðerleri, verimli mekanik ekipmanlar ve verimli aydýnlatma armatürleri  sayesinde %24 enerji tasarrufu saðlandý.
  • Uygun ve verimli soðutucu ekipman seçimleri ile soðutucu akýþkan kullanýmý azaltýldý.
 
Malzeme ve kaynaklar
  • Proje kapsamýnda geri dönüþtürülmüþ içerikli malzeme ve yerel malzeme kullanýmýna özen gösterildi.
  • Proje genelinde geri dönüþtürülebilir atýklar ayrý toplanarak geri dönüþüme gönderiliyor.
 
Ýç mekan kalitesi ve kullanýcý konforu  
  • Binada mekanik havalandýrma yapýlýrken mahallere verilen taze hava miktarlarý ASHRAE standardýnda belirlenen deðerlerin %30 üzerinde.
  • Ýç mekan kirliliðini önlemeye yönelik olarak tüm ana giriþlere paspaslar yerleþtirildi ve zehirli gaz içerikli çöp odasý gibi mahallerin ayrý egzostunun yapýlmasý saðlandý.
  • Mahallerde ASHRAE standardýna uygun sýcaklýk set deðerleri belirlendi.
 
Bina kullanýcýlarýnýn ve içerisinde yaþayacak kiþilerin konforu ve saðlýðý LEED sisteminin deðerlendirdiði ana öðelerden. Bu kapsamda Ýþ GYO'nun projelerinin inþaatý esnasýnda, iç mekanlarda kullanýlacak yapý kimyasallarý, (boya, astar, yapýþtýrýcý, macun v.s.) içeriðindeki VOC ( uçucu organik zararlý bileþik) oranlarýnýn uluslararasý limitlere uygun olanlarýndan tercih edildi.

Yorumlar

Top