'BANKALARIN GÜVENSÝZLÝðÝ FAALÝYETLERÝ YAVAþLATIYOR'

'BANKALARIN GÜVENSÝZLÝðÝ FAALÝYETLERÝ YAVAþLATIYOR'

Ýnþaat sektörünün canlý kalmasý ve büyümesi için devletin üzerinde çalýþtýðý tedbirlerin çok yerinde olduðunu belirten Bahaþ Holding Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Abdüssamet Bahadýr, sektörün sorunlarý ve çözüm önerileri ile ilgili konuþtu. Bahadýr, "Faizlerin yüksekliði tüketiciyi beklemede kalmaya iterken, bankalarýn müteahhitlere olan güvensizliði de çalýþmalarý yavaþlatma gibi sorunlarý berberinde getiriyor" dedi.

 

Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunan inþaat sektörünün canlý kalmasý ve büyümesi için bazý destek ve düzenlemelere ihtiyaç olduðunu söyleyen Bahaþ Holding Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Abdüssamet Bahadýr, devletin son günlerde üzerinde çalýþtýðý tedbirin çok yerinde olduðunu belirtti.

Bahadýr, sektör temsilcilerini rahatlatacak ve piyasaya yeni bir ivme kazandýracak bu düzenlemeler sonunda, tüm kesimlerin nefes alacaðýný kaydetti. Sektörün sorunlarý ve çözüm önerileri ile ilgili konuþan Bahadýr, finansman ve banka faizlerine de deðindi. Bahadýr, banka kredi faizlerinin yüksekliðinin tüketiciyi beklemede kalmaya iterken ve bankalarýn müteahhitlere olan güvensizliðinin de üreticiye limit açýlmamasý ve çalýþmalarý yavaþlatma gibi sorunlarý berberinde getirdiðine dikkat çekti. Bahadýr "Faizler hem üretici için hem de tüketici için aþýrý yüksek. Faizlerin makul bir seviyeye çekilmesi gerekiyor" dedi.

 

Öte yandan; geçtiðimiz dönemlerde yapýlan tapu ve harçlardaki indirim ve kolaylýklarýn satýþlarý artýrdýðýný belirten Bahadýr; KDV, damga vergisi ve tapu harçlarýnda tekrar düzenlemeye gidilmesiyle hem üreticiyi hem de tüketiciyi destekleyeceðini ifade etti.

 

Bina tamamlama sigortasý iki tarafý da korumalý

Bunun dýþýnda ekonominin lokomotifi olan inþaat firmalarýnýn üzerinde ciddi yükler olduðuna iþaret eden Bahadýr, "Baþta ana hammaddelerimiz olan demir ve betondaki fiyat artýþlarý olmak üzere dövizin artýþýyla birlikte artan inþaat malzemeleri fiyatlarý sektörün belini büküyor.

Diðer bir konu da inþaat firmalarýnýn üzerindeki KDV yükü. Ýnþaat firmalarý KDV yükünü en az 3-4 yýl sýrtlarýnda taþýyýp finanse ediyorlar. Ve sonunda aldýklarý KDV iadesi bir anlam ifade etmiyor. Bu konunun inþaat firmalarýna yük getirmeden çözülmesi gerekiyor" diye konuþtu. 

 

Geçtiðimiz dönemlerde gayrimenkul satýn alan pek çok kiþinin maðdur edildiðini hatýrlatan Bahadýr, bu durumlardan dolayý firmalara karþý bir güvensizlik oluþmaya baþladýðýný söyledi. Konuyla ilgili konuþan Bahadýr çözüm önerileriyle ilgi þu bilgileri verdi: "Bunun önüne geçilmesi için bu sigortanýn yaygýnlaþmasý ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi güvene almasý gerekiyor. Müþteri bu güveni alýrsa satýþlarda daha fazla artýþ görülür. Ama sigortalarýn sadece tüketiciyi deðil üreticiyi de güvene almasý þart. Müþterinin belirli bir süreden sonra sözleþmeyi nedensiz iptal etmek istemesi durumunda müteahhidin müþteriye uygulayacaðý cezai þartlar caydýrýcý olmuyor. Bu türlü konularda müteahhidi de korumak gerekiyor."

 

Yabancý yatýrýmcýlarýn þu an sektörün en önemli oyuncularý olduðuna da dikkat çeken Bahadýr, yabancý yatýrýmcýlarýn sektörü ciddi olarak desteklediklerini hatýrlattý. Bahadýr "Rakamlar bize yabancý yatýrýmcýnýn sektöre artan bir ilgisi olduðunu gösteriyor. Yabancý yatýrýmcýlara daha çok güven vermek ve onlarý koruyan kanun ve yönetmeliklerle daha fazla yatýrýmcý çekmeye çalýþmak sektöre verilecek destekler arasýnda yer alýyor. Özellikle yabancý vatandaþlarýn 1 milyon dolarlýk mülk alarak Türk vatandaþý olma hakkýnýn tekrar gözden geçirilmesinde fayda var. Çünkü bu rakam birçok yabancý ülkelere göre fazla. Buda yabancýlarýn ilgisini pek çekmiyor. Eðer bu rakam daha makul seviyelere çekilirse yabancýlar daha çok talep oluþturacaktýr" dedi.

Yorumlar

Top