'TOKÝ, SÝTELER ÝÇÝN TOSÝ MODELÝNÝ ELE ALMALI'

'TOKÝ, SÝTELER ÝÇÝN TOSÝ MODELÝNÝ ELE ALMALI'

MÜSÝAD Ankara DTM Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu toplantýsý, MÜSÝAD Ankara Baþkaný Ýlhan Erdal'ýn katýlýmýyla ANSÝMOD Merkezi'nde düzenlendi. KOSGEB Siteler Müdürü Dr. Mehmet Gürbüz'ün de katýldýðý toplantýda; Siteler'in deðerinin ve ihracatýnýn artmasý için yapýlmasý gerekenler konuþuldu.

Ankara Siteler Mobilya Üreticiler Derneði'nde (ANSÝMOD) düzenlenen toplantýya; MÜSÝAD Ankara Baþkaný Ýlhan Erdal, KOSGEB Siteler Müdürü Dr. Mehmet Görkem Gürbüz, MÜSÝAD Ankara Sektör Kurullarý ve Ýþ Geliþtirmeden Sorumlu Baþkan Yardýmcýsý ve TOBB Mobilya Ürünleri Sektör Meclisi Baþkaný Ercan Ata, MÜSÝAD Ankara Teþkilatlanmadan Sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Hasan Basri Acar, Sektör Kurullarý ve Ýþ Geliþtirme Komisyonu Baþkaný Levent Kýrbaþ, MÜSÝAD Ankara Dayanýklý Tüketim Malzemeleri Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Baþkaný Dr. Yavuz Güler ve ANSÝMOD Yönetim Kurulu Baþkaný Ýsmail Biçer katýldý. Birçok siteler mobilya üreticisinin katýldýðý toplantýda Siteler'in sorunlarý masaya yatýrýldý.


"Mobilyanýn Tek Adresi Siteler Olmalý"


MÜSÝAD Ankara Baþkaný Ýlhan Erdal HAB projesinin þu an gelmiþ olduðu aþamayý anýmsatarak "Bir Ankaralý olarak Siteler'in bugünkü durumu bizleri çok üzüyor. Siteler'in ekonomi, ihracat ve istihdam açýsýndan öneminin farkýndayýz. Dolayýsýyla MÜSÝAD Ankara olarak Siteler'i çok önemsiyoruz. Hayata geçirdiðimiz Platform Ankara ile Ankara'ya her anlamda deðer kazandýrmayý amaçlýyoruz. Bu kapsamda 7 yýldýr çözüme kavuþamayan HAB projesinde sona yaklaþmanýn haklý gururunu yaþýyoruz. En kýsa zamanda tüm aktörlerin katýlýmýyla Siteler gündemli bir toplantý düzenleyeceðiz. 'Siteler için neler yapýlmalý?' noktasýnda somut adýmlarýn atýlmasý büyük önem taþýyor. Siteler bölgesinde OTONOMÝ gibi bir yapýnýn hayata geçirilmesi için TOKÝ'nin mutlaka TOSÝ modelini hayata geçirmesi gerekiyor. AR-GE, tasarým merkezi, üniversite ve sanayi iþbirliði baþarýlý bir þekilde yürütülmelidir. Otopark sorununun en önemli sorunlardan olduðunu görüyoruz. Bir aile Siteler'e gelerek rahatlýkla alýþveriþ yapamýyor, çevre il ve ilçeler için mobilya denilince akla ilk olarak Siteler gelmiyorsa bu durum sorgulanmalýdýr. Siteler'in en büyük sýkýntýlarýndan olan kalifiye eleman sýkýntýsý ise; ancak kurulacak olan mesleki lise ile çözülebilir" ifadelerini kullandý. ANSÝMOD Baþkaný Ýsmail Biçer ise herkesin üzerine düþeni yapmasý gerektiðini belirterek küçük esnaflar için KOSGEB'in önemine dikkati çekti. Biçer "Siteler yok sayýlmamalý. Tüm kuruluþlar üzerine düþeni yapmalý. Burada biz üreticilere de büyük iþ düþüyor. Birlik ve beraberlik duygusu içinde hareket etmeliyiz" dedi.


KOSGEB olarak Siteler mobilya üreticilerine verilen desteklerin ve eðitimlerin arttýrýlmasý yönünde yapýlmasý gerekenlerin de konuþulduðu görüþmede; KOSGEB Siteler Müdürü Dr. Mehmet Görkem Gürbüz KOSGEB'in sanayicilere saðlayabileceði imkanlardan bahsederek "Yaklaþýk 7 ay önce KOSGEB Siteler müdürlüðü bayraðýný devraldým. Amacýmýz, sizlerle daha yakýn iliþkiler kurarak faaliyetlerimizden en kaliteli þekilde faydalandýrmak ve sanayici ile KOSGEB arasýndaki köprüyü baþarýlý bir þekilde kurmak. þu an baktýðýmýzda Siteler hak ettiði yerde deðil. Ýnegöl, son zamanlarda mobilyasý ile ön plana çýktý. Güney Kore nasýl ki ekonomisinden bahsettirebiliyorsa Türkiye gibi kaynaklarý fazla olan bir ülkenin þu an ki konumu kabul edilemez" ifadelerini kullandý. Uluslararasý fuarlara katýlmanýn öneminden de bahseden Gürbüz "Siteler esnafýnýn bugün gerçekleþtirdiði ihracat oranlarýna baktýðýmýzda ne yazýk ki durumun üzücü olduðunu söylemek isterim. Bütün mobilya üreticilerinin özellikle yurt dýþý fuarlarýný yakýndan takip etmesi gerekiyor. Bu noktada biz de KOSGEB olarak üzerimize düþeni yapmaya hazýrýz. OSTÝM esnafý ile Siteler esnafýný karþýlaþtýrdýðýmýzda KOSGEB'e baþvuran esnaf sayýsýnýn 100 ile sýnýrlý kaldýðýný görüyoruz. Devraldýðýmýzda görevi bu sayý 5'di. Evet 100'e çýkmak sevindirici ama daha fazla proje üretmeliyiz " açýklamasýnda bulundu.


"Öncelikler Doðru þekilde Belirlenerek Hýzlýca Ýlerlenmeli"


MÜSÝAD Genel Merkez DTM Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Baþkaný ve MÜSÝAD Ankara Sektör Kurullarý ve Ýþ Geliþtirmeden Sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Ercan Ata ise KOSGEB'in birçok sanayiciye destek saðladýðýný ancak saðlanan desteklerin doðru kullanýlamadýðýný belirtti. Siteler'in iletiþim kopukluðu nedeni ile hak ettiði yerde olamadýðýný söyleyen Ata "Önemli olan yol haritasý belirlemek. Siteler için yapýlmasý geren öncelikler doðru þekilde belirlenerek hýzlýca ilerlenmeli" dedi. MÜSÝAD Ankara DTM Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Baþkaný Dr. Yavuz Güler de fuar ve istihdam desteði dýþýnda önemli projelere imza atýlamadýðýný anlattý. Bundan sonra OSTÝM gibi projeler geliþtirmenin önemli olduðunu aktaran Güler "Siteler'Ýn bir kýsmý küçük esnaflardan oluþuyor. Sürece baktýðýmýzda önemli bir þekilde büyüyen bu sektörün içinde büyüyemiyoruz. Dünyanýn en hýzlý büyüyen ikinci bölgesi olan Afrika, mobilya sektörü ve 2023 ihracat hedeflerine ulaþmak için yeni bir pazar. Mobilya sektörü, 20 milyar dolarlýk üretim kapasitesine sahip ve 2007 yýlýný 2,7 milyar Dolar ihracatla kapattý. 2018 yýlýnda bu oranlarýn üzerine çýkmalýyýz" diye konuþtu. MÜSÝAD Ankara Baþkan Yardýmcýsý Hasan Basri Acar ise "Ülkemizin kalkýnmasý için mobilya sektörü büyük önem taþýyor. Siteler artýk kabuðuna sýðamaz oldu. Güçlü ekonomi için ihracat büyük önem taþýyor. Bu noktada da mobilyacýlýk sektörü arka plana atýlmamalý"

Yorumlar

Top