KADINLARIN ÝNþAAT SEKTÖRÜNDEKÝ KONUMU GÜÇLENÝYOR

KADINLARIN ÝNþAAT SEKTÖRÜNDEKÝ KONUMU GÜÇLENÝYOR

Evlerde ve binalarda erkeklere göre çok daha fazla vakit geçiren kadýnlar, binalarýn inþasýnda henüz arzu edilen düzeyde katýlýmcý ve söz sahibi deðiller fakat gidiþat umut verici. Kadýn haklarýnýn sadece 8 Mart Kadýnlar Günü'nde deðil her gün konuþulmasý gerektiði bir dönemde yakýn zamana kadar 'erkek iþi' olarak görülen inþaat sektörü kadýnlarýn katýlýmýyla daha kaliteli ve estetik kaygýsý yüksek bir iþ koluna dönüþmeye baþladý.

Özellikle kadýnlarýn daha çok kullandýklarý, vakit geçirdikleri konutlarýn yine kadýnlar tarafýndan tasarlanmasýnýn hatta inþa edilmesinin öneminin farklý olduðunu belirten Nazenin Proje Satýþ ve Pazarlama Müdürü Duygu Taj, bu sayede kadýnlarýn pratik yaþam deneyimlerini sonraki yapýlara aktarabildiklerini belirtti. Bugünlerde tamamlamak üzere olduklarý Nazenin Konaklarý Çengelköy projelerinin her adýmýnda kadýnlarýn var olduðunu ifade eden Duygu Taj þunlarý söyledi; "Proje mimarýmýzdan peyzaj mimarýmýza, satýn alma uzmanýmýzdan satýþ müdürümüze kadar hemen her adýmda kadýnlarýn söz sahibi olduðu bir proje gerçekleþtirdik. Her aþamada 'acaba biz yaþayacak olsak nasýl yaparýz?' sorusunu hep göz önünde bulundurduk. Hatta projenin farklý aþamalarýnda kadýn müþterilerimiz de önerileri ile projeye katkýda bulundular. Ýstedik ki, daha en baþýndan bütün detaylarý düþünülmüþ, taþýndýktan sonra herkesin farklý iç mimari dokunuþlar yapmasýna gerek kalmayacak bir projeye imza atalým. Bu amacýmýzý da layýkýyla yerine getirdiðimizi düþünüyoruz. Yeni projelerimizde de kadýnlarýn iþbirliði devam edecek."

Kadýnlarýn sektördeki dengesi hýzla deðiþiyor

Ýnþaat sektöründe kadýn istihdam dengesinin kadýnlarýn lehine hýzla deðiþtiðine dikkat çeken Duygu Taj þöyle devam etti: "Bu konuda en ciddi istatistiklerden biri Ankara Mimarlar Odasý'nýn yaptýðý bir araþtýrmadýr. Sözkonusu kuruma üye kadýn mimar sayýsýnýn oraný 1950'lerde %10 civarýndayken 1960'larda %20'lere çýkmýþ. 2014 yýlýnda ise kadýn mimar oraný %59 olarak tespit edilmiþ. Üniversitelerin mimarlýk bölümlerindeki kadýn öðretim görevlisi oranýnýn ise %68 seviyesinde olduðu belirlenmiþ. Bu durum iç mimari, peyzaj mimarlýðý gibi alanlarda da paralellik gösteriyor. Belki bir süre daha þantiye koþullarýndaki erkek egemenliði devam edecektir ancak geliþen teknoloji sayesinde kadýnlarýn þantiyelerdeki varlýðý daha da güçlenecektir. 'Bana yeterince uzun bir kaldýraç verin dünyayý yerinden oynatayým' diyen Arþimet bizim için bir referans noktasýdýr. Yeterli koþullarý saðladýðýmýzda kadýnlarýn yapamayacaklarý iþ, elde edemeyecekleri baþarý yoktur."

Yorumlar

Top