'YILDA 500 BÝN KONUTU DÖNÜþTÜRMEYÝ HEDEFLÝYORUZ'

'YILDA 500 BÝN KONUTU DÖNÜþTÜRMEYÝ HEDEFLÝYORUZ'

Türkiye Ýnþaat Teknolojileri Yapý Fuarý TEBÝF 2018, Ankara Congresium'da kapýlarýný açtý. Açýlýþa katýlan Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan, "7.5 milyon konutun depreme dayanýklý hale getirilmesi gerekiyor. Yýlda 500 bin konutu dönüþtürmeyi hedefliyoruz. Ýnþaat sektörü, Türk ekonomisine büyüme ve istihdam özelinde büyük katkýlar vermeyi sürdürüyor" dedi. ?á

Türk ekonomisinin lokomotifi konumundaki gayrimenkul sektörü aralýksýz büyümesini sürdürüyor. Gayrimenkulün vazgeçilmez bir parçasý olan yapý sektörü ise gerek iþçilik ve malzeme kalitesi gerekse devlet destekli mega projelerde geliþtirdiði iþ modelleri ile büyümeye devam ediyor. Yapý sektörü için 'Özel sektör-devlet buluþmasý' niteliði taþýyan Türkiye Ýnþaat Teknolojileri Yapý Fuarý (TEBÝF), Ankara Congresium'da baþladý. Artý2 Fuarcýlýk'ýn organize ettiði dev etkinliðin açýlýþýna Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan ve Vakýflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in yaný sýra TOKÝ, Emlak Konut ve KÝPTAþ'ýn temsilcileri katýldý.

 

"Yýlda 500 bin konutu dönüþtüreceðiz"

 

Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan, inþaat sektörünün istihdama ve büyümeye büyük katkýlar vermeye devam ettiðini söyledi. Dönüþüm konusunda gidilecek çok yol olduðunu ifade eden Ceylan, "þu anda 7.5 milyon konutun depreme dayanýklý hale getirilmesi elzemdir. Bu baðlamda kentsel dönüþümü hýzlandýrmak gayreti içerisindeyiz. Yýlda 500 bin konutu dönüþtürmeyi hedefliyoruz" dedi.

 

Sektör aralýksýz büyüyor

 

Ýnþaat sektörünün 2017'yi yüzde 8,5'luk büyüme ile kapattýðýnýn altýný çizen Mehmet Ceylan, "Türkiye büyürken, lokomotiflerden biri inþaat sektörü oldu. Sektör, son 15 yýlda ortalamalarýn üzerinde büyüme kaydetti. Ýstihdam ve emek yoðun sektörlerin baþýnda inþaat sektörü geliyor. Gayrimenkul geliþtiricisi firmalarýmýz ve müteahhitlerimiz, yurt dýþýnda da oldukça baþarýlý iþlere imza atýyorlar. Yaklaþýk 120 ülkede iþ yapýyoruz. Bu, yapý malzemeleri sektörünün ihracatýnýn artmasýna vesile olan bir durum" þeklinde konuþtu.

 

Yerli inþaat malzemesine teþvik

 

Yapý sektörünün, inþaat sektörüne malzeme girdisi saðladýðýný söyleyen Bakan Yardýmcýsý, bazý projelerde ithal yapý malzemesi oranýnýn yüksek olduðunu ve yerli malzeme kullanan þirketlere daha fazla teþvik verileceðini ifade etti.

 

Yerli üretimde en önemli konu: Tercih'

 

Türk yapý sektöründe ithalatýn yüzde 2 oranýnda olduðunu kaydeden Artý2 Fuarcýlýk Genel Müdürü Mehmet Ýpekçi ise, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýz her fýrsatta yerli üretimin önemini vurguluyor. Bize göre de ülkemizin geleceði bu konundan geçiyor. Devlet destekli projeler, yapý sektörü için çok büyük bir çalýþma alaný. Bugün sektörün ithalatý sadece yüzde 2. Ýzolasyon, musluk, kalýp ve betonda dünya ile yarýþýyoruz. Önemli olan bu potansiyeli ortaya çýkarmak. Yerli üretimde tercih edilebilmek için önce ürününü çok iyi þartlarda ve uygun bir ortamda sergilemeniz gerekiyor. Sektörümüze katma deðer yarattýðýmýzý düþünüyoruz" þeklinde konuþtu.

 

'Konsept' olarak bir ilki gerçekleþtirdiklerini söyleyen Ýpekçi, "Ülkemizde hemen her gün bir fuar var. Bu iþin ticari hedeflerinden çýkýp bir þova dönüþtüðünü gözlemliyoruz. Ýhtisas fuarlarý sektörler için kritik öneme sahip. TEBÝF 2018, yapý sektörünün devlet kurumlarý ve bu kurumlarýn mühendisleriyle birebir olarak görüþebildiði bir ihtisas fuarý. 100 firma, en yeni teknoloji ürünlerini Emlak Konut, TOKÝ ve KÝPTAþ mühendislerine sergiliyor. Fuar ayný zamanda, devlet kurumlarýmýzýn üretici firmalarýmýza kolay ulaþmasý yönünde imkan da yaratmýþ oldu" dedi.

Yorumlar

Top