EMLAK FÝYATLARI DÝBÝ GÖRDÜ MÜ?

EMLAK FÝYATLARI DÝBÝ GÖRDÜ MÜ?

Emlak piyasasýnda fiyatlar dibi gördü mü, piyasa bundan sonra yükseliþe geçecek mi, konut almak isteyenler için bu fiyatlar cazip mi, konutunu satmak isteyenler en iyi fiyatý nasýl yakalar?

Gayrimenkul piyasasýnýn nabzýný tutan Hürriyet Emlak Satýþ Direktörü Çaðrý Bozay, emlak piyasasýnda merak edilen tüm sorularýn yanýtlarýný verirken, faiz/kur dengesindeki deðiþimlerin sektördeki arz talep dengesini nasýl etkilediðini açýkladý. Ýstanbul'daki satýlýk konut fiyatlarýnda metrekare bazýnda son dört ayda ortalama 1.000 TL'lik bir düþüþ olduðunu söyleyen Bozay, "Bu dönem ileriye dönük gayrimenkul yatýrýmý için bulunmaz fýrsatlar barýndýyor" dedi.


Büyükþehirlerde son 4 ayda satýlýk konut fiyatlarýnda ortalama yüzde 20 oranýnda düþüþ yaþandý.Ýstanbul'da ise satýlýk konutlarýn metrekare fiyatlarýnda 1.000 TL'ye yaklaþan bir düþüþ var. Emlak alýmý için fiyatlarýn düþüþ eðiliminde seyrettiði bu dönemin oldukça cazip fýrsatlar sunduðunu söyleyen Hürriyet Emlak Satýþ Direktörü Çaðrý Bozay, "Sýfýr konut projelerinde yüzde 40'lara varan indirimler alýcýlarýn ve piyasanýn dikkatini çekmiþ durumda. Diðer yatýrým araçlarýna kýyasla emlak yatýrýmý uzun dönemde ortalama 3 kata kadar daha fazla kazandýrabilir" dedi.


Bu fiyatlar cazip mi?


Kýsa vadede daha çok gelir getirecek finansal enstrümanlar yerine uzun dönemde yüksek kar getirisi ile öne çýkan emlak yatýrýmlarýnýn tercih edilmesi yönündeki eðilimin artmaya baþladýðýnýn altýný çizen Hürriyet Emlak Satýþ Direktörü Çaðrý Bozay, "Bazý projelerde yüzde 30-40 bandýnda kampanyalar yapýlýyor. Ýkinci el konut piyasasýndaki fiyat deðiþimleri ise aðýrlýklý olarak likidite ihtiyacý veya farklý finansal enstrümanlarla kar amacý güden kiþilerin acil nakit ihtiyaçlarýndaki elden çýkarmalardan kaynaklanýyor. Her iki taraf için de bir gerçek var ki, bu dönem ileriye dönük gayrimenkul yatýrýmý için bulunmaz bir fýrsatlar sunuyor. Ancak ne yazýk ki kýsa dönemli çekici faizi oranlarý veya döviz yatýrýmlarý bu alandaki uzun dönemli kazanýmlarý gölgeliyor. Uzun dönemde 3 kat daha fazla kazanacaðýmýz yerde maalesef kýsa dönemde daha az kazanmayý tercih ediyoruz" diyor.


Nerelerden ev alalým?


Kentsel dönüþüm bölgelerindeki yoðun konut stoðundan dolayý bu bölgelerde alýcýlar için cazip fiyatlý konutlarýn bulunduðunu belirten Bozay, "Büyükþehirler baþta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde alýcýlar için ciddi fýrsatlar var, özellikle Ýstanbul'da Sancaktepe, Esenyurt, Çekmeköy, Beylikdüzü, Kartal, Pendik, Tuzla gibi ilçelerde ve Kadýköy'ün birçok mahallesinde uygun fiyatla konut satýn almak mümkün. Sýfýr konutlardaki indirim kampanyanlarý ikinci el konut fiyatlarýný da aþaðý çekmeye devam ediyor. Düþük krediye ihtiyaç duyan ya da hiç kredi gerektirmeyen konutlar oldukça hýzlý bir þekilde satýlýyor. Konut yatýrýmýnýn uzun dönemde daha çok kazandýracaðý açýk" diyor.

Alýrken kazanmak için ne yapmalý?


Emlak fiyatlarýndaki düþüþe paralel olarak alýcýlarýn da kendilerine en uygun fýrsatý sunan emlak yatýrýmlarý için doðru aksiyonlarý almalarý gerekiyor. Bu noktada doðru iþ ortaklarý ve emlak endeksleri öne çýkýyor. Hürriyet Emlak tarafýndan kullanýma sunulan ve alýcýlarýn en uygun fýrsatlardan yararlanmasýný hedefleyen "Hürriyet Emlak Endeksi" alýcýlara doðru yatýrým için detaylý bir analiz imkaný sunuyor.


Satýcýlar nasýl hareket etmeli?


Satýcýlarýn da mevcut durumdan kaynaklanan fýrsatlarý en etkili þekilde deðerlendirmek için harekete geçmeleri ve uzun dönemli fýrsat algýsýný alýcýlara en doðru þekilde aktarmasý gerektiðini vurgulayan Çaðrý Bozay, "Satýcýlar, sivil toplum kuruluþlarýyla koordineli olarak çalýþarak sunduklarý fýrsatlarý alýcýlara doðru þekilde aktarmalýlar. Satýcýlarýn, yatýrýmcýlara uzun dönemli kazançlarýný net simülasyonlar ile göstermeleri ve piyasayý yönlendirmeleri gereken bir dönemdeyiz. Doðru aksiyonlarý alan satýcýlarýn, doðru fiyatlamadan alýcýlar ile buluþabileceði ve likidite problemlerini çözebileceðine inanýyoruz" diyor.


Arz talep dengesi, talep lehine geliþebilir mi?


Mevcut konut üretimlerindeki düþüþün geliþtiricilerin ve inþaat firmalarýnýn talepteki azalmadan kaynaklý likidite problemi nedeniyle oluþtuðunun altýný çizen Çaðrý Bozay, farklý finansal enstrümanlarýn bu dönemdeki çekiciliði nedeniyle talebin düþük olmasýnýndoðal olduðunu söylüyor. Faiz-kur dengesindeki deðiþimlerle birlikte talebin yükseliþe geçip fiyatlarýn artýþ yönünde eðilim gösterebileceðini belirten Bozay, "Ekonominin ana lokomotiflerinden biri olan emlak sektörünün tekrar harekete geçmesi için gerekli adýmlarýn kýsa süre içerisinde atýlacaðýný düþünüyoruz." diyor.

Emlakta yeni stok ihtiyacý doðar mý?


Emlak sektöründe her sene birçok farklý sebepten dolayý yeni stok ihtiyacý doðuyor ve sadece ikinci el piyasasý ile bu talebi karþýlamak mümkün deðil. Yakýn zamandaki ekonomik geliþmelerden dolayý ortaya çýkan talepteki düþüþün herhangi bir sübvansiyon olmadan tekrar rayýna oturmasý doðal bir süreç olacak.


Yorumlar

Top