GAYRÝMENKUL YATIRIMCININ HER DAÝM GÜVENLÝ LÝMANI

GAYRÝMENKUL YATIRIMCININ HER DAÝM GÜVENLÝ LÝMANI

2017 yýlýna göre yüzde 2,7'lik gerilemeye raðmen 2018'de toplamda 1 milyon 375 bin 398 adet konutun el deðiþtirmesi, gayrimenkulün her durumda iyi bir yatýrým aracý olarak görüldüðünü gösteriyor.

"Emlak. Bilgi. Güven." sloganýyla yola çýkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com Kurucu Ortaðý ve CEO'su Ahmet Kayhan, gayrimenkulün Aralýk 2018 itibariyle yüzde 12'lik toplam getiri oranýný korumaya devam ettiðine dikkat çekiyor.
 
Son dönemde konut kredisi faiz oranlarýnýn giderek yükselmesi, gayrimenkul alým gücünü doðrudan etkiliyor. Genel fiyat ortalamasýnda ve kiralardaki düþüþe raðmen, gayrimenkul Aralýk 2018 itibariyle yüzde 12'lik toplam getiri oranýný korumaya devam ediyor. Gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com Kurucu Ortaðý ve CEO'su Ahmet Kayhan, yatýrýmcý için gayrimenkulün halen iyi bir yatýrým aracý olma özelliðinin önemine dikkat çekiyor.
 
"Gayrimenkul, yatýrýmcýnýn öncelikli tercihi olmaya devam ediyor"
Yatýrým yapmak isteyen tüketici açýsýndan da psikolojik anlamda güven veren gayrimenkulün yüksek kredi faizleri ve olumsuz ekonomik koþullarda bile öncelikli yatýrým tercihi olmaya devam ettiðine deðinen Ahmet Kayhan, "En eski yatýrým araçlarýndan biri olan gayrimenkul, ülkemizde de en çok tercih edilen yatýrým aracý. Bunda gayrimenkulün yatýrýmcý açýsýndan güven veren, diðer yatýrým araçlarýna istinaden psikolojik anlamda yatýrýmcýyý rahatlatan bir yatýrým aracý olarak görülmesi etkili oluyor. Son dönemde tüketiciyi zorlayan yüksek kredi faiz oranlarýna raðmen, tüketicinin gayrimenkul sektörüne olan ilgisinin devam ettiðini söyleyebiliriz. Keza, son dönemde ikinci el gayrimenkul satýþlarýndaki devinimin, tüketiciyi zorlayan ekonomik koþullardan muazzam etkilenmemesi de bunun bir sonucu" dedi.
 
"Türkiye'deki sosyolojik yapý gayrimenkul talebini artýrýyor"
Gayrimenkul sektöründeki tablonun yalnýzca ekonomik görünümle iliþkilendirilerek açýklanmasýnýn mümkün olmadýðýný vurgulayan Kayhan sözlerine þöyle devam etti: "þu anda gayrimenkulün kendisinde deðil finansmanýnda ve finansmaný karþýlamada bir problem var. Konut kredilerindeki maliyet artýþýnýn düzelmesiyle bu problemin çözülmesi mümkün. Öte yandan, gayrimenkul sektörü sosyolojik yapýyla doðrudan iliþkili. Ülkemizde evlenmeyle birlikte ev alma eðilimi çok yaygýn; bu da talebi ciddi oranda artýrýyor. Nüfusumuzun neredeyse yarýsý halen 30 yaþýn altýnda ve yüzde 98'inin evi yok. 40 milyon kiþiden bahsediyoruz. Bu 40 milyondan her yýl 600 bin kiþi evleniyor, bunlarýn yaklaþýk 300-400 bini istihdama katýlýyor. Ülkemizde, böyle bir talebe karþýlýk senede yalnýzca 200-250 bin yeni konut saðlanabiliyor. Talep hala çok fazla."
 
"2018'de toplam 1 milyon 375 bin 398 adet konut satýldý"
Aralýk ayýndaki yüzde 80'lik düþüþe raðmen geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 2,9 oranýnda nominal bir artýþ görüldü. Kayhan, bu artýþýn baþlýca nedeninin devirler olduðunu belirtirken; tapu harçlarýnýn, vergi indirimlerinin ve gayrimenkullerinin tapusunu almamýþ kiþilerin gayrimenkullerini üzerlerine almalarýnýn da etkili olduðunu ifade etti. 2017 yýlýna göre yüzde 2,4'lük bir gerilemenin konut kredisi faiz oranlarýndaki artýþýn doðrudan yansýmasý olduðunu belirten Kayhan, "2018'de toplam 1 milyon 375 bin 398 adet konutun el deðiþtirdiðini görüyoruz. Bu konutlarýn 136 bin 845'inin satýþý aralýk ayýnda gerçekleþmiþ. Yýllýk deðiþim oranlarýna baktýðýmýzda, aralýk ayýnda yüzde 2,9'luk artýþa karþýn yýllýk deðiþimde yüzde 2,4'lük bir gerileme görüyoruz" dedi.
 
"Gayrimenkul almak isteyen yabancý yatýrýmcýnýn tercihi Türkiye"
Kasým ve aralýk ayýnda yabancýlara gayrimenkul satýþýnda da ciddi bir artýþ yaþandýðýný belirten Kayhan, "Fas'tan Ýran'a kadar olan bölgedeki 19 ülkeyi dahil ederek söyleyebiliriz ki, Türkiye, Ortadoðu içerisinde güçlü bir ülke. Ülkemiz, yatýrým anlamýnda en cazip ve ekonomisi en güçlü stabil ülkelerden biri; bu bölgedeki yatýrýmcý gayrimenkulde Türkiye'yi tercih etmeye devam edecek. Özellikle, Suudi ve Kuveytli vatandaþlar yatýrým anlamýnda Türkiye'den gayrimenkul alýyor. 2018 yýlýnda yalnýzca aralýk ayýnda 4 bin 560 adet konut yabancýlar tarafýndan satýn alýnmýþ. Yabancýlara toplamda 39 bin 663 adet konut satýþý gerçekleþtirilmiþ. Yabancý alýcýlarýn uyruklarýna baktýðýmýzda, 8 bin 205 adet konut satýþýyla Iraklý vatandaþlar ilk sýrada yer alýyor. Listenin devamýnda 3 bin 652 adet konut satýþýyla Ýranlýlar ve 2 bin 178 adet konut satýþýyla Suudi vatandaþlar bulunuyor. Son zamanlarda dolardaki alým gücünün artýþýyla birlikte lüks gayrimenkul talebi de arttý. Yabancý alýcýlar tarafýnda deniz manzaralý, Boðaziçi hattýna yakýn gayrimenkullerde ciddi bir talep olduðunu görüyoruz. 2019 yýlýnda da bu talebin devam edeceðini öngörüyoruz" diye konuþtu.

Yorumlar

Top