YAPI FUARI 42. KEZ KAPILARINI AÇTI

YAPI FUARI 42. KEZ KAPILARINI AÇTI

Yapý Fuarý'nýn diðer tüm Fuarlar için de geçerli olduðu gibi özellikle ekonominin duraðanlaþtýðý, enerjisini yitirdiði dönemlerde sektörlere katkýsý büyük oluyor.

ITE Turkey Bölge Direktörü Kemal Ülgen'le yaptýðýmýz röportaj:

1-Bu sene 42.'incisi düzenlenecek Yapý Fuarý'nda katýlýmcýlarý ve ziyaretçileri neler bekliyor?

Türk yapý sektörünün ve bölgenin en büyük uluslararasý buluþma noktasý olan Yapý Fuarý ?û Turkeybuild Ýstanbul  bu yýl 18-22 Haziran tarihleri arasýnda 42'nci kez kapýlarýný açacak. 1978 yýlýndan bu yana düzenlenen Yapý Fuarý ?û Turkeybuild Ýstanbul, Türkiye'de ilk ihtisas fuarý olma niteliði taþýyor. Sektör için pek çok ilke  imza atan fuar hem sektör hem de ülke ekonomisine çok önemli katký saðlamaya devam ediyor. Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doðu ve Kuzey Afrika'yý kapsayan geniþ bölgedeki en büyük, dünyada ise ilk 5 de yer alan Yapý, Ýnþaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarý Turkeybuild Ýstanbul, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde katýlýmcý ve ziyaretçilerini aðýrlayacak.  

Fuar açýlýþ gününde ise sektörün öncü derneklerinden Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði (ÇEDBÝK), Gayrimenkul ve Ýnþaat Ýþ Birliði Platformu (GÝÝP), Gayrimenkul için Strateji Platformu (GÝSP), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý Derneði (GYODER) , Ýstanbul Ýnþaatçýlar Derneði (ÝNDER), Ýstanbul Serbest Mimarlar Deneði (ÝSTANBUL SMD), Ýzmir Serbest Mimarlar Derneði (ÝZMÝR SMD), Türk Müþavir Mühendisler ve Mimarlar Birliði (TMMMB), Türk Sýnai Mülkiyet Deðerleme Mühendislik Danýþmanlýk (TÜRK SMD), Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (ÝMSAD), Urban Land Institute (ULI TÜRKÝYE) baþkan ve yatýrýmcýlarýnýn yer alacaðý "Gündem Buluþmasý" kapsamýnda 2018-2019 yýlý deðerlendirilecek, 2020 öngörüleri paylaþýlacak. Ayrýca Türkiye Turizm Yatýrýmcýlarý Derneði, Türk Eximbank ve Türkiye ÝMSAD yöneticileri tarafýndan düzenlenecek "Yatýrým Odaðý Forumu"nda sektörün yeni pazar ve odak alanlarýndan "Turizm ve Ýnþaat" gündemde olacak.

 

2- Yapý ve inþaat sektörü sýkýntýlý günlerden geçiyor, Fuar'ýn bu anlamda katma deðeri nedir?

Yapý Fuarý'nýn diðer tüm Fuarlar için de geçerli olduðu gibi özellikle ekonominin duraðanlaþtýðý, enerjisini yitirdiði  dönemlerde sektörlere katkýsý büyük oluyor. Özellikle ayný sektörün farklý ülkelerden bileþenlerinin yüzyüze iletiþim ortamýnda bir araya gelmesi, çok önemli ihracat ve ithalat iliþkilerini baþlatýyor. Her ne kadar dünya dijitalleþse de fuarlar konsept gereði, kiþisel iliþkiler kurulmasýna imkan veriyor. Modern pazaryerleri olan fuarlarýn daha çok sayýda düzenlenmesi ve katýlýmcýlarýn daha çok fuarda bulunmasý bugün tüm sektörler ve kurumlar için hayati önem taþýyor.

Diðer yandan fuarlar sadece birebir iþ iliþkileri ve ürün/hizmet sergileme alaný deðil. Sektörün gündeminin konuþulduðu, gelecek yatýrým alanlarýnýn iþaret edildiði, inovasyon ve yeni teknolojilerin anlatýldýðý, finansal destekler konusunda konuklarýn fikir sahibi olduðu paneller ve konferanslar var. Yeni iþ fikirleri oluþmasý ve sektörlerin teknolojik geliþimi için buradaki paylaþýmlar oldukça besleyici. Fuarlar aslýnda sektörlere fikir önderliði yapýyor diyebiliriz.

Yapý Fuarý özelinde konuþursak, Türkiye'nin lokomotif sektörü olan inþaat sektöründe 42 yýldýr katma deðer yaratan, Yapý Fuarý ?û Turkeybuild Ýstanbul, ülke ekonomisine de yadsýnamaz bir katký saðlýyor.  Geçtiðimiz yýl 30 etkinlik, 93 uzman katýlýmcýnýn yer aldýðý Yapý Fuarý ?û Turkeybuild 2018, 101 ülkeden gelen 7.000'den fazla uluslararasý ziyaretçiye ev sahipliði yaptý. Bu yýl hedeflediðimiz uluslararasý ziyaretçi sayýsý ise 11.000'in üzerinde.

 

3-Yapý Fuarý-Turkeybuild Ýstanbul'un yapý sektörünün ihracatýna olan katkýsý hakkýnda neler söylenebilir? Yeni pazar hedefleri var mý?

Birçok yapý ve iç tasarým malzeme tedarikçisi ve üreticisine ev sahipliði yapmasýyla ön plana çýkan Yapý Fuarý ?û Turkeybuild yýlda ortalama 85.000 üzerinde ziyaretçiyi aðýrlýyor. Fuar, uzun yýllardýr iç piyasa ve ihracat potansiyeli taþýyan müþterilere dokunabilmek, yeni ürün ve ürün gruplarý hakkýnda bilgi verebilmek ve müþteri networkünü geniþletebilmek açýsýndan birçok imkaný bir arada sunuyor.

Fuar ayný zamanda ülke potansiyelini gösterebilmek ve tanýtýmýný gerçekleþtirmek adýna VIP Alým Heyeti programýný düzenliyor. Bu program sayesinde tüm katýlýmcýlarýmýz ve ziyaretçilerimiz fuar süresince potansiyel müþteriler ve iþ ortaklarýyla B2B toplantýlar yapabilme fýrsatý buluyor.

Pazar hedefleri açýsýndan önümüzdeki yýllarda Avrupa'da yer alan pazarlara yoðunluk verilmesi amaçlanýyor. Baþta Ýtalya ve Almanya olmak üzere Çekya, Hýrvatistan, Sýrbistan, Portekiz, Ýsveç ve Ýsviçre pazarlarý gündemde yer alýyor. Önümüzdeki yýl için Ýtalya, Çekya ve Almanya ile ülke pavyonlarý olarak fuara katýlýmlarý konusunda karþýlýklý çalýþmalara baþlamýþ durumdayýz.

 

4-Yapý Fuarý ?û  Turkeybuild Ýstanbul olarak fuarlarýnýzda yabancý katýlýmýný artýrmak için VIP Alým Heyeti programý uyguluyorsunuz. Bu seneki ilgi nasýl ?

Yabancý katýlýmcý ve ziyaretçi konusunda ITE Group PLC'nin uluslararasý networkünden en üst düzeyde faydalanýyoruz. Bu amaçla fuarlarýmýzda kendi bünyemizde VIP Alým Heyeti Programý (Hosted Buyer Programý) uyguluyoruz.

Ýç piyasada yaþanan durgunluðu yurt dýþýndan gelecek profesyonel alýcýlarla gidermeyi ve sektörde ihracat için doðru adres olmayý hedefleyen fuarýmýzda, her yýl olduðu gibi bu yýl da düzenlenecek VIP Yurt Dýþý Alým Heyeti programý kapsamýnda Azerbaycan, Gürcistan, Almanya, Ýran, Filistin, Katar, BAE, Cezayir, Birleþik Krallýk, Hollanda, Suudi Arabistan, Fransa, Ýspanya ve Hindistan gibi ülkelerden 120'nin üzerinde yabancý alýcýyý aðýrlayacaðýz. Ayrýca T.C. Ticaret Bakanlýðý'nýn desteðiyle hedef ülkelerden önemli yabancý alýcýlarý tüm katýlýmcý ve ziyaretçilerle buluþturacaðýz. Geçen yýl ilk kez uygulanan ITE Connect Eþleþtirme Programý (Matchmaking Sistemi) ile bu yýl da yine tüm katýlýmcýlar, ziyaretçiler ve hosted buyer'lar ücretsiz olarak akýllý telefon ve internet uygulamasý üzerinden hýzlý ve etkili bir þekilde networking yaparak, doðru müþteri ve tedarikçilerle baðlantý kurup aðlarýný geniþletme fýrsatý yakalayacaklar.

5-Fuara en çok ilgi hangi ülkeler ilgi gösteriyor ve fuarda hangi ürün gruplarý yer alýyor?

 

Bu yýl 17 ülkeden 600'ün üzerinde katýlýmcýyý ve 90.000'in üzerinde ziyaretçiyi aðýrlamayý hedefleyen Yapý Fuarý'nda, iþ makineleri, nalburiye ve el aletleri, yapýsal çelik, prefabrike yapýlar, yapý sistemleri, iç yapý ve dekorasyon, duvar ve döþeme kaplamalarý, banyo - mutfak donanýmlarý, kapý ve aksesuarlar, elektrik, aydýnlatma, otomasyon, yalýtým, yapý kimyasallarý, boya, çatý, doðrama (kapý - pencere), cephe, otomatik kapý - geçiþ sistemleri, gölgelendirme, kaba yapý, tesisat, asansör, çevre düzenleme ve yazýlým alanlarýnda hizmet veren yerli ve yabancý firmalar yer alacak. Katar, Ýran, Rusya, Çin, BAE, Ýtalya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayvan, Çekya, KKTC, Türkiye, Almanya, Polonya, Ukrayna, Hindistan ve Portekiz gibi birçok ülke fuarda yeni ürün ve hizmet teknolojilerini sergileyecek.

 

6-Yapý Fuarý kapsamýnda gerçekleþecek etkinlikler hakkýnda bilgi paylaþabilir misiniz?

Bu yýl 30'un üzerinde etkinlik, 90'ý aþkýn ulusal ve uluslararasý uzman konuþmacýnýn yer alacaðý Yapý Fuarý ?û Turkeybuild Ýstanbul 2019, 5 gün boyunca 5 farklý temada gündem buluþmalarýna ev sahipliði yapacak.

"Tasarla Türet, Robotla Üret!" sloganýyla gerçekleþecek olan Yapý Robot Zone'da fuar boyunca eþ zamanlý olarak Robot Turuncu ile robotik üretim gözlemlenebilecek ve yapý sektöründe robot teknolojileri konulu sohbetlere katýlýnabilecek. Robot Turuncu ahþap/tuðla bloklarý dizerek kendi mekanýný üretecek. Yapý Robot Zone'un ev sahibi Fabb. 

VR Home ile hayalimizdeki mekanlarý ve Mars'taki evimizde yaþamayý deneyimleyeceðimiz çalýþma, Garage Atlas iþ birliði ile gerçekleþiyor. Garage Atlas ekibiyle ziyaretçiler, mimari ve çok boyutlu deneyim tasarýmý üzerine yapýlan VR+ çalýþmalarýnýn konumlanacaðý Yapý VR Home içine girme imkaný bulacak.

Fuarda 5 gün boyunca 5 farklý temada gündem buluþmalarý gerçekleþecek.Ýþ geliþtirmeye yönelik gelecekten izler taþýyan etkinliklerle verimli bir platform sunacak olan fuar 5 gün boyunca 5 farklý temada gündem buluþmalarýna ev sahipliði yapacak. Etkinliklerden bazýlarý þöyle;

Yapý Arena, mimari ve iþ odaklý panellere, ortaklýða yönelik oturumlara, inovatif tasarým ve teknolojiler hakkýnda sohbetlere ve konuk konuþmacýlara sahne olacak.  Yapý Arena ayný zamanda yenilikçilik  odaklý Yapý Innovation özel bölümüyle de sahnesini, 2019 yýlýnýn yeni ürün ve teknolojilerinin tanýtýldýðý canlý sunum ve seminerlere ayýracak. Yapý Arena'da ziyaretçiler tasarým ve üretim süreçlerinde "dijital dönüþüm", IoT ile Dijital Ýkiz, BIM ve VR entegrasyonu gibi yeni nesil araç ve kavramlarla tanýþacak.

Genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öðrencilere malzemeyi tanýyarak yerinde deneyim boyutu kazandýran, ayný zamanda mimarlýk, yaratýcý düþünce ve tasarým üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapý Unplugged 02 Atölyesi'nin fuar boyunca ortaya çýkardýðý modüller fuarýn son günü olan 22 Haziran Cumartesi tanýtýlacak.

Yapý Masterclass kapsamýnda ise 4 güne özel tasarlanan farklý ziyaretçi gruplarýnýn ilgi ve çalýþma alanlarýný kesiþtiren moderator eþliðindeki mimari ustalýk sýnýflarý düzenlenecek. Standlarýn gezilmesi sonrasýnda master mimarlar ve onlarýn proje paydaþlarý olan iç mimar, makine mühendisi, inþaat mühendisi gibi profesyonellerle söyleþiler düzenlenecek.

Baþkanlar Forumu'nda yapý sektörünün 2019-2020 gündemini tartýþacaðýz. Bu bölümde, sektörel derneklerin baþkanlarý ve kamu temsilcileri ile "Gündem Buluþmasý" planlanmakta. Her yýl Yapý Fuarý Ýstanbul'un sunduðu platformla gelenekselleþmesi öngörülen buluþmada, sektörün geçirdiði yýlýn malzeme, inþaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden deðerlendirilmesi, gelecek projeksiyonlarýnýn tartýþýlmasý, yerel yönetim ve devlet politikalarý gibi konu baþlýklarýnýn gündeme taþýnmasý hedeflenmektedir. Ulusal ve uluslararasý basýnýn aðýrlanacaðý ilk günün açýlýþ seremonisi ve fuar turu devamýnda, tüm ziyaretçilere açýk böyle bir forumun organize edilmesi, kamu ve özel sektörün bir araya gelerek mesaj verebilmesine imkan verecektir.

Yatýrým Odaðý Forumu'nun konusu ise "Turizm ve Ýnþaat". Turizm tesislerinin yenilenmesi ve bu sürecin yapý malzemeleri ve inþaat sektörüne nasýl bir pazar vaadettiði tartýþýlacak.  

Bildiðiniz üzere 21 Haziran Cuma günü Kuzey yarým kürede güneþ ýþýðýndan yararlanýlan en uzun gün ve ayný zamanda 'Dünya Güneþ Günü'. Bugüne özel, deðiþen iklim koþullarýný ana gündeme taþýyarak sektörde yaþanan deðiþim, pazar trendleri ve uygun alternatif baþlýklar üzerinden deðerlendirmelerde bulunacaðýz. Genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öðrencilere malzemeyi tanýyarak yerinde deneyim boyutu kazandýran, ayný zamanda mimarlýk, yaratýcý düþünce ve tasarým üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapý Unplugged Yaz Okulu Atölyesi'nin fuar boyunca ortaya çýkardýðý modüller ise fuarýn son günü 22 Haziran Cumartesi tanýtýlacak.

7-Yapý Sektörü 2018'i nasýl geçirdi?

2018 rakamlarýna ve 2019 ilk çeyreðinin verdiði ipuçlarýna bakarsak açýk bir gerileme olduðu görülüyor. Ancak 2019 yýlýnýn ikinci yarýsýnda yenileme pazarý ile ilgili açýlýmlar öngörüyoruz. Yani sektör tekrar hareketlenebilecek.

2019 yýlýnda inþaat malzemeleri ihracatýnda yüzde 7-8 arasýnda bir artýþ olacaðý ve ihracatýn 22,6-22,8 milyar dolara ulaþabileceði öngörülüyor. Tüm alt sektör gruplarý için ihracat pazarlarýnda olanaklar iyileþmeye devam edecek.

 

Ýç pazarda 2019 yýlýnda önceki yýllardan farklý olarak iki geliþme alaný daha olacak. Bunlardan ilki yeni inþaat iþlerinde talebin azalmasý ile birlikte son yýllarda ertelenmiþ olan yenileme pazarý talebi 2019 yýlýnda hareketlenebilecek. Diðer yandan inþaat malzemeleri ithalatýnda gerileme 2019 yýlýnda da devam edecek. 2019 yýlýnda ithal edilen ürünler yerine yurtiçinden tedarikin daha belirgin þekilde öne çýkacaðýný düþünüyorum.

8-Fuarda bu yýl hedeflenen katýlým rakamlarý nelerdir?

Yapý Fuarý bu yýl 17 ülkeden 600'ün üzerinde katýlýmcý firma ve 90.000'in üzerinde ziyaretçiyi aðýrlamayý hedefliyor. Baþlýca Katar, Ýran, Rusya, Çin, BAE, Ýtalya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayvan, Çekya, KKTC, Türkiye, Almanya, Polonya, Ukrayna, Hindistan ve Portekiz gibi birçok ülke fuarda yeni ürün ve hizmet teknolojileriyle yer alacak.

Balkanlar, Baðýmsýz Devletler Topluluðu (BDT) ülkeleri, Orta Doðu ve Kuzey Afrika'yý kapsayan bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapý fuarýndan biri olan Yapý, Ýnþaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarý ?û Turkeybuild Ýstanbul'u 2018 yýlýnda 85.923 kiþi ziyaret etmiþti.

9-Baðlý olduðunu

Yorumlar

Top