GÜL BABA VAKFI TÜRKÝYE'DEKÝ FAALÝYETLERÝNE BAþLIYOR

GÜL BABA VAKFI TÜRKÝYE'DEKÝ FAALÝYETLERÝNE BAþLIYOR

Avrupa'nýn en kuzeyindeki Osmanlý dönemi eseri olma özelliði taþýyan Gül Baba Türbesi'ni geleceðe taþýmak ve dünyaya tanýtmak amacýyla Macaristan'da kurulan Gül Baba Vakfý, Türkiye'deki faaliyetlerine baþlýyor.

1531-1541 yýllarý arasýnda Kanuni Sultan Süleyman'ýn emriyle on yýl Macaristan'da kalmýþ, kendini iki ülke arasýndaki kardeþliðe, hoþgörüye ve halklarýn dostluðunu pekiþtirmeye adamýþ Gül Baba'nýn sahip olduðu deðerler yaþatýlmaya devam ediyor. Gül Baba'nýn deðerlerine sahip çýkmak, Gül Baba Türbesi'ni geleceðe taþýmak ve dünyaya tanýtmak amacýyla kurulan Gül Baba Vakfý'nýn yürüttüðü çalýþmalar hakkýnda bilgi vermek ve türbeyi ziyaret etmek amacýyla Gül Baba Vakfý Baþkaný Adnan Polat'ýn ev sahipliðinde Macaristan'ýn Budapeþte kentine geniþ kapsamlý bir basýn gezisi düzenlendi. 02-03 Ekim 2019 tarihleri arasýnda düzenlenen gezi boyunca basýn mensuplarýna Türkiye ve Macaristan'ýn eþgüdümü ve Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý Baþkanlýðý'nýn (TÝKA) desteðiyle restore edilen ve Avrupa'nýn en kuzeyindeki Osmanlý dönemi eseri olma özelliði taþýyan türbeye iliþkin Gül Baba Vakfý'nýn çalýþmalarý, vakfýn Türkiye'deki faaliyetleri ve hedefleri hakkýnda detaylý bilgi verildi.

 

Gezinin ev sahipliðini üstlenen Gül Baba Vakfý Baþkaný Adnan Polat, "Öncelikle iþ kimliðimin yaný sýra bu görevi de icra ediyor olmaktan duyduðum memnuniyeti belirtmek isterim. Macaristan'la bizim gönül baðýmýz var. Yaklaþýk 25 yýldýr faaliyet gösterdiðimiz sektörler dolayýsýyla buradayýz. Türkiye ve Macaristan, geçmiþleriyle, deðerleriyle, geleceðe bakýþlarýyla pek çok ortak noktaya sahip iki kültür, iki ülke. Hiç kuþkusuz, yüzyýllardýr düþünceleriyle var olmaya devam eden Gül Baba ise, Türk-Macar dostluðunun en kalýcý simgelerinden biri. Gül Baba Türbesi, yüzyýllar içerisinde defalarca onarýlmýþ ve restore edilmiþ. Son olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Macaristan Hükümeti arasýnda 2015 yýlýnda imzalanan protokol ile 2016'da baþlayan ve yaklaþýk iki yýl süren, bugüne kadarki en kapsamlý restorasyon çalýþmasý yapýldý.


Geçtiðimiz yýl da Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan ve Macaristan Baþbakaný Viktor Orban'ýn katýlýmý ile Türbe'nin açýlýþýný gerçekleþtirdik. Restorasyon öncesinde Türbeyi yýlda 3-4 bin kiþi ziyaret ederken, açýlýþýndan bu yana, ayda yaklaþýk 10 bini aþkýn kiþi ziyaret ediyor. Bu da bizim gösterdiðimizin emeðin en büyük karþýlýðý, inanýyoruz ki bu sayý yakýn zamanda katlanarak artacak" dedi.

 

Vakfýn Türkiye Temsilciðinin kuruluþu ile ilgili de bilgi veren Polat, "Gül Baba Vakfý'nýn Macaristan'da yürüttüðümüz faaliyetlerini Türkiye'de de ayný þekilde hayata geçirmek üzere uzun süredir çalýþýyorduk. Nihayet çalýþmalarýmýzý tamamladýk, yakýnda faaliyetlerimiz baþlýyor. Vakfýn, Türkiye'deki faaliyetlerini Gül Baba Kültür Sanat A.þ üstlenecek. Vakfýn, iki halkýn karþýlýklý sevgi ve saygýsýyla yoðrulan kültürel ve ticari iþ birliði için sahip olduðu önem aþikar. Amacýmýz, Macaristan ve Türkiye arasýndaki iliþkileri baþta kültürel olmak üzere her alanda geliþtirmek olacak" diye konuþtu.

 

Vakfýn Türkiye'deki faaliyetleri ve hedefleri hakkýnda bilgi veren Gül Baba Kültür Sanat A. þ Genel Müdürü Remzi Buharalý ise þunlarý söyledi; "Macaristan ve Türkiye'de halklarýn buluþmasýnda en önemli araç olan kültür ve sanat etkinliklerinin yaný sýra kitap yayýnlarý, paneller ve söyleþilerle Gül Baba adýnýn yaþatýlmasýna dönük faaliyetlerimize baþlýyoruz. Macar ve Türk toplumlarý arasýnda kültürel bir köprü kurmak ve iki ülke arasýndaki kültürel, ekonomik ve turistik iliþki ve faaliyetleri artýrmak misyonuyla da hareket eden Gül Baba Vakfý'nýn Türkiye temsilciliði olarak bizler de bu amaca yönelik çalýþacaðýz. Diðer taraftan hem Macaristan'da hem de Türkiye'de gerçekleþtirilen kültürel, sanatsal ve akademik etkinlikler ve faaliyetler aracýlýðýyla, Macarlarý ve Türkleri daha sýk ve daha yakýndan bir araya getirecek saðlam bir kültürel köprü inþa etmek için çaba göstereceðiz. Böylece tüm faaliyetlerimizle Macar ve Türk halký arasýnda var olan kültürel baðlarý daha da derinleþtirmeyi hedefliyoruz."

Yorumlar

Top