ÝSTANBUL'DA OFÝS KÝRALAMALARI  ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE ARTIþ GÖSTERDÝ

ÝSTANBUL'DA OFÝS KÝRALAMALARI ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE ARTIþ GÖSTERDÝ

Ýstanbul'da metrekare bazýnda ofis kiralamalarý 2019 üçüncü çeyrekte, yýlýn ikinci çeyreðine göre yüzde 62,05 arttý. Bu dönemde kiralamalarýn %33,56'sý Anadolu yakasýnda, kalan kýsmý ise Avrupa yakasýnda gerçekleþti. Ýstanbul Finans Merkezi'nin devreye girmesiyle birlikte, þehirdeki ofislere olan taleplerin de ivme kazanacaðý öngörüldü.

Ticari gayrimenkul danýþmanlýk pazarýnýn küresel liderlerinden Cushman & Wakefield'in ofis, perakende, sanayi ve lojistik sektörlerine yönelik hazýrladýðý 'Türkiye Pazar Analizleri Üçüncü Çeyrek Raporu', ekonomik olarak toparlanma sürecine girildiðinin sinyallerini verdi. Türkiye ekonomisinin 2019 ikinci çeyrekte yüzde 1,5 ile beklenenden daha düþük bir daralma göstererek toparlanma sürecine girmesi ve enflasyonunun yaklaþýk 3 yýl sonra en düþük seviyesine ulaþarak bu Eylül ayýnda yüzde 9,26 ile tek haneye inmesi, hem tüketiciye hem de yatýrýmcýya güven verdi.

AVM alan büyüklüðü 80 bin metrekarelik yeni arz ile 12,99 milyon metrekareye ulaþtý. Diðer taraftan ofis, sanayi ve lojistik alanlarýndaki yeni yatýrýmlarýn da yavaþlayarak devam ettiði görüldü.

Yýlýn ilk iki çeyreðinde 2018'nin ayný dönemine göre cadde maðazalarý ve ofis kiralarý kura baðlý olarak yüzde 17'e varan oranlarda gerilemiþti. Gerilemenin ayný eðilimde sürdüðü üçüncü çeyrek rapor sonuçlarýna göre, Türkiye genelindeki ofis kiralarý döviz bazýnda ortalama yüzde 6 düþerken, perakende pazarýnda da yüzde 12 civarý bir azalma kaydedildi.

 

Tüketici perakendede de e-ticarete ve AVM'ye ilgiyi sürdürdü

Rapora göre 2019 Aðustos ayýnda 'AVM Ciro Endeksi' vatandaþýn artan harcamalarý ile birlikte geçen senenin ayný ayýna göre yüzde 7,8 artýþ gösterdi. Tüketicilerin AVM'lerdeki en yoðun harcamalarý ise Temmuz-Aðustos-Eylül aylarýný kapsayan son çeyrekte yeme-içme ve ayakkabý kategorilerinde oldu. Tüketicinin talebine ise perakendeciler yeni maðaza, konseptler ve markalarý pazara sunarak yanýt verdi. Bir çok gýda, elektronik, ayakkabý ve tekstil perakendesi maðaza sayýsýný artýrdý ve farklý konsept ve ürünleri tüketicilerin beðenisine sundu. Diðer taraftan AVM'lerin büyüme ve geliþmesine paralel olarak e-ticaret de yerinde saymadý ve alýþveriþ pastasýndan payýný aldý. Dijital platformlarýn hýzlý büyümesi, alýþveriþ sektörlerinin itici gücü olacaðýnýn göstergesi oldu.

Yeni Havalimaný ile yeni lojistik yatýrýmlarý da devreye giriyor

Rapora göre perakende sektöründe olduðu gibi sanayi sektöründe de yýlýn üçüncü çeyreðinde önemli geliþmeler yaþandý. Gayri safi yurtiçi hasýlada kaydedilen daralmanýn azalmasý, enflasyonun ciddi bir düþüþ kaydederek tek haneye gerilemesi ile son dönemde gözlemlenen pozitif performans, ekonomik aktivitelerde ýlýmlý bir toparlanmanýn sinyallerini verdi. Alman otomotiv üreticinin, planladýðý mega üretim tesisi yatýrýmýna yönelik ilk adýmý Manisa merkezli Türkiye iþtirakýný kurarak attý. Bununla birlikte, Ýsveç menþeli teknoloji ve iletiþim firmasýnýn, Türkiye için kritik bazý ürünlerin üretim hattýný ülkemize taþýdýðýný ve yatýrýmlarýnýn tamamlanma aþamasýnda olduðunu belirtmesi olumlu geliþmeler olarak yansýdý. Bunlara ek olarak, Ýstanbul Yeni Havaalaný'na oldukça yakýn konumdaki Arnavutköy bölgesinde bulunan 1,6 milyon metrekarelik arazi, baþlýca nitelikli sanayi ve depolama alaný olarak kullanýlmak üzere imara açýldý.

Ýstanbul Finans Merkezi, þehirdeki ofislere talebi artýracak

Rapora göre, Türkiye Ofis pazarýndaki yatýrým faaliyetleri üçüncü çeyrekte ivme kazandý. Ýstanbul Finans Merkezi projesinin hýzlandýrýlmasý adýna Türkiye Varlýk Fonu'nun projeye yatýrýmcý olarak dahil olmasý ile ÝFM'nin gerekli hukuki altyapýsý ile beraber 2021 yýl sonuna kadar tamamlanmasý ve ofis pazarýna olan talebin projenin bitimi ile beraber hýzlý bir ivme yakalamasý bekleniyor. Ekonomideki Genel Görünüme göre, yýlýn ikinci yarýsýnda ekonomik göstergelerin daha güçlü seyretmesi ve beraberinde yüksek enflasyon oranýnýn düþürülmesi yönünde ilerlenmesi, döviz kurunda devam eden hareketliliðe raðmen, artan acil satýlýk gayrimenkullerdeki kýsa ve orta vadede fiyatlarýn alýcý beklentilerine yaklaþmasý ile ofis yatýrýmlarýna olan talebin olumlu yönde etkilenmesi öngörülüyor. Bunun yaný sýra kiralama faaliyetleri beklendiði üzere bu çeyrek artýþ göstermiþ olup, genel olarak ekonomide kaydedilen geliþmeler doðrultusunda önümüzdeki dönemde daha da ivmelenmesi, kiracý lehine ortamýn ise orta ve uzun vadede devam edeceði öngörülüyor.

Ofis kiralamalarý arttý, kiralar düþtü

Ýstanbul'da 100 bin 910 metrekare yeni ofis alanýnýn pazara girdiði ve toplam arzýn 6,46 milyon metrekareye yükseldiði belirtilen rapora göre; üçüncü çeyrekteki yeni kiralama iþlemleri bir önceki çeyreðe göre yüzde 62 oranýnda belirgin bir artýþ kaydederek, önceki yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 4,84 gibi az bir oranla düþüþ gösterdi.

TL bazýnda ise Ýstanbul Levent'te metrekare baþýna birincil ofis kiralarý 170 TL, Gayrettepe Maslak'ta 105 TL olurken, Ýstanbul Anadolu Yakasý'nda 120TL oldu. Ýzmir'deki metrekare baþýna ofis kiralarý 65 TL, Ankara ise 70 TL'de kaldý.

 

Yorumlar

Top