YABANCILAR, TÜRKÝYE'DE 'ÖðRENCÝ EVÝNE' ÇIKACAK!

YABANCILAR, TÜRKÝYE'DE 'ÖðRENCÝ EVÝNE' ÇIKACAK!

Erkanlý Holding'in Yönetim Kurulu Baþkaný Rýza Erkanlý, 2021 yýlýna kadar tüm dünya genelinde öðrenci nüfusunda yaþanacak artýþýn Türkiye'deki yatýrýmlarý doðrudan etkileyeceðini söyledi

Öðrenci evi projelerinin odaðýnýn Türkiye olacaðýný söyleyen Erkanlý, "Türkiye'de her yýl 400 bini aþkýn öðrenci, yükseköðrenim hayatýna adým atýyor. Buna karþýn Türkiye'deki yurtlarýn yatak talebini karþýlama oraný ise yalnýzca yüzde 25 civarýnda. UNESCO verilerine göre Türkiye, yurtdýþýndan gelen öðrenci sayýsýnda dünya sýralamasýnda ikinci ülke konumunda. Rakamlar öðrenci evi projelerini hayata geçirenlerle, bu alanda yatýrým yapanlarýn geleceðin kazananlarý olacaðýný açýkça gösteriyor" dedi.

Türkiye'de bir ilke öncülük ederek gayrimenkul sektörünü yatýrým amaçlý öðrenci evi projesi "Univa" ile tanýþtýran Erkanlý Holding'in Yönetim Kurulu Baþkaný Rýza Erkanlý, Türkiye'nin tüm dünyada yükseliþe geçen yatýrým amaçlý öðrenci evi sektörü için önemli bir potansiyel taþýdýðýný söyledi. Tüm dünyada 2021 yýlýna kadar öðrenci nüfusunda yaþanacak artýþýn Türkiye'yi etkileyeceðini vurgulayan Erkanlý, þu açýklamalarý yaptý: "Sektörün yeni odaðý olan ve yurt sayýsý ihtiyacýný yalnýzca yüzde 20 oranýnda karþýlayan Hindistan pazarýný, 4.2 milyon yüksek öðrenim eðitimi alan tam zamanlý öðrenci sayýsý ile Türkiye takip ediyor. Türkiye'de her yýl 400 bini aþkýn öðrenci, yükseköðrenim hayatýna adým atýyor. Yurtlarýn yatak talebini karþýlama oraný ise yüzde 25 civarýnda. Yani 3.6 milyon öðrencinin önemli bir miktarý üniversite öðrenimi için gittikleri þehirlerde kalacak yer bulmakta güçlük çekiyor. UNESCO 2019 verilerine göre Türkiye, lokal öðrencilerin yaný sýra, yurtdýþýndan gelen öðrenci sayýsýnda dünya sýralamasýnda ikinci ülke konumunda. Rakamlar Türkiye'deki öðrenci evi gereksiniminin yükseliþe geçtiðini gösteriyor. Araþtýrmalara göre Hindistan ve Türkiye'de öðrenci evlerindeki yatak kapasitesinin 2025'e kadar her sene yüzde 8 oranýnda büyümesi bekleniyor."

"Gayrimenkul sektörünün öncü yatýrýmý öðrenci evleri olacak"

Erkanlý, "Yeni yatýrýmlar ve yatýrýmcýlar bir araya geldiðinde yaþanacak toplu satýn almalarla öðrenci evi sektöründe ciddi bir hareketlilik yaþanacak. Ayrýca öðrenci evlerinin uygun fiyatlarda satýþa sunulmasý ve kýsa sürede yüksek getiri saðlamasý da bu ilgiyi artýracak. Özellikle öðrenciye deðer katan markalar ile kurumlar ön planda olacak. Gayrimenkul sektörünün öncü yatýrýmý öðrenci evleri olacak" diye konuþtu.

Öðrenci evleri, geleceðin vazgeçilmez alaný olacak!

Öðrenci evlerinin öncü pazarlarýnýn Amerika ve Ýngiltere olduðunu vurgulayan Erkanlý, günümüzde ise sektörün Avrupa'daki ülkeler ile Türkiye ve Hindistan'a doðru yöneldiðini vurguladý. Öðrenci evi projelerinin Avrupa ülkelerinde son 3 yýlda 2.3 milyar dolarlýk yatýrým aldýðýný anlatan Erkanlý, bu alandaki öncelikli ülkenin Almanya olduðunu, onu sýrasýyla Polonya, Hollanda, Ýspanya ve Ýtalya'nýn takip ettiðini belirtti. Erkanlý, "Bu ülkelerdeki öðrenci sayýlarý her geçen gün artýyor. Yükseköðrenim düzeyinin artmasý ve eðitimin globalleþmesiyle, bu projeler de artacak. Araþtýrmalar öðrencilerin konaklamasý amacýyla inþa edilen projelerin, yatýrým konusunda geleceðin vazgeçilmez alaný olacaðýný açýkça gösteriyor" diye konuþtu.

Bir numara Asya, onu Avrupa ve Ortadoðu ülkeleri takip ediyor!

Dünya genelindeki öðrenci evi projelerinin 2017'de 15.9 milyar dolarlýk yatýrým rekoru elde ettiðinin, söz konusu rakamýn 2018 yýlýnda 16.3 milyar dolara ulaþtýðýnýn altýný çizen Erkanlý, "Yatýrýmlarýn yüzde 40'ýný ise uluslararasý yatýrýmcýlar oluþturuyor. Son 5 yýlda yayýmlanan verilere göre; öðrenci evlerine yönelik yatýrýmlarýn 7.5 milyar dolarý ABD tarafýndan yapýlmýþ. Günümüzde bu alandaki yatýrýmlar konusunda Asya Bölgesi bir numara olurken, onu Avrupa ve Ortadoðu ülkeleri takip ediyor" dedi. Ýngiltere'de ise öðrenci evleri sektörü kapsamýnda son 10 yýlda 65 milyar dolardan fazla yatýrým yapýldýðýný anlatan Erkanlý, "Ýngiltere'de Manchester, Londra, Cardiff ve Edinburgh þehirleri bu konuda oldukça popüler. Ancak halen Ýngiltere'de öðrenci evi konusunda açýk var. Bu rakam 2 milyon 387 bin öðrenciye karþýlýk 610 bin yatak kapasitesi olduðunu gösteriyor" bilgilerini verdi.

Öðrenci evi kapasitesi tüm dünyada yetersiz!

Erkanlý, JLL araþtýrmasýnýn 2019 yýlý verilerine göre yaklaþýk 15 milyon tam zamanlý öðrencinin bulunduðu Avrupa'da, yatýrým rakamýnýn 1.9 milyara ulaþtýðýný vurguladý. Öðrenci sayýsýnýn Berlin, Madrid ve Paris þehirlerinde yüzde 2.5'lik artýþ gösterdiðini anlatan Erkanlý, öðrenci sayýsýnýn son 3 senede ise yüzde 7.7 oranýnda arttýðýný vurguladý. "Ancak, halen öðrencilerin konaklamasý için yapýlan projeler yeterli deðil" ifadelerini kullanan Erkanlý, "2019 yýlý JLL verileri Avrupa'nýn bilinen þehirlerinde 14 milyon 559 bin öðrenci sayýsýna karþýlýk yalnýzca 1 milyon 465 bin yatak kapasitesi olduðunu gösteriyor. Sadece Berlin, Madrid ve Paris'te bile 2021 yýlýnda karþýlanmasý gereken 100 binden fazla yatak kapasitesi var. Bu rakamlar sektöre yatýrým ve yönelmenin ne denli önemli olduðunu gözler önüne seriyor" dedi.

Yorumlar

Top