ÝRFAN AþÇIOðLU'NUN SEKTÖR DEðERLENDÝRMESÝ

ÝRFAN AþÇIOðLU'NUN SEKTÖR DEðERLENDÝRMESÝ

Aþçýoðlu Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Sn. Ýrfan Aþçýoðlu'nun 2019 yýlýna ait sektör deðerlendirmesi ve 2020 sektör beklentileri:

1. 2019 yýlý inþaat, gayrimenkul ve konut sektörü açýsýndan deðerlendirmesi.

Dünya geneline bakarsak, 2019 küresel olarak artan büyüme endiþeleri ve buna karþý alýnmaya çalýþýlan önlemlerle geçen ilginç bir yýl oldu. Diðer yandan, dünya devleri arasýnda yaþanan ticaret savaþlarý ise küresel ekonomik dengesizlikleri artýrmaktadýr. IMF, Ekim ayýnda yayýnladýðý küresel ekonomik görünüm raporunda; büyüme tahminini ticaret savaþlarýný gerekçe göstererek düþürmüþtür. Kurum, 2019 yýlý büyüme beklentisini %3,2'den %3'e, 2020 yýlý için büyüme beklentisini %3,5'ten %3,4'e revize etmiþtir. Geliþmiþ ekonomiler için 2019 yýlý büyüme beklentisi %1,7'ye, geliþen ekonomiler için büyüme beklentisini ise %3,9'a düþürmüþtür.

Globalde yaþanan geliþmeler ve kurdaki aþýrý yükselme ile birlikte, 2019 yýlý sadece içerisinde bulunduðumuz sektörler için deðil, genel itibariyle ihracat odaklý iþ modeli içerisinde olan ve turizm dýþýndaki hiçbir sektör için kolay bir yýl olmadý. Yine de tüm bunlara raðmen gayrimenkul sektörü satýþ anlamýnda da iyi bir noktada.

Gayrimenkul sektörünün en önemli göstergelerinden birisi de konut satýþ rakamlarýdýr. 2014 yýlýnda konut satýþlarý 1.165.381 olarak gerçekleþmiþ, 2015 yýlýnda ise yeni bir rekor olan 1.289.320 adet sayýsýna ulaþmýþtýr. 2016 yýlýnda ise gerek Türkiye'nin içeride yaþadýðý sistemik riskler gerekse küresel olarak yaþanan sorunlara raðmen konut satýþ rakamlarý yeni bir rekoru iþaret ederek 1.341.453 adet olarak gerçekleþmiþtir. 2017 senesinde ise konut satýþ sayýsý 1.490.314 adete ulaþýrken, 2018 yýlda söz konusu rakam 1.375.400 adet olmuþtur. Bu yýl Ekim ayý itibariyle 1.008.283 adet konut satýþ rakamýna ulaþýlmýþtýr. Bu yýlý ise yine 1.300.000'e yakýn bir rakamla kapatacaðýmýzý düþünüyoruz. Artan yabancý yatýrýmcý ilgisi ile yýllýk yabancýya satýþ rakamý da 36.197'ye ulaþmýþtýr. Yýl sonu itibariyle 45.000 rakamýný yakalayarak toplam satýþ içerisindeki yabancý payýnýn %3,5 seviyelerine geleceðini düþünüyoruz. Yabancýya satýþ özellikle markalý konut projelerinde oldukça önemli bir paya sahip bir noktaya geldi.

2. Konut kredisi faizlerinde son durum deðerlendirmesi.

TCMB, yýlýn ilk yarýsýnda sabit tuttuðu faizleri, üçüncü çeyrekte belirgin olarak aþaðý çekmiþtir. Ýlk yarýda %24,0'da sabit tuttuðu politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini, Temmuz'da 425 baz puan, Eylül'de ise 325 baz puan indirerek %16,50'ye indirmiþtir. Konut kredisi faiz oranlarý da makro ve mikro ekonomik göstergelerden, global/iç siyasi ve askeri geliþmelerden baðýmsýz düþünülemez. Tüm bu parametler birbiri ile etkileþim halindedir. Hükümetin büyüme/istihdam gibi temel ekonomi hedefleri ve Merkez Bankasý para politikasý düþünüldüðünde, faiz oranlarýnýn olabilecek minimum seviyede tutulmasý için tüm çaba gösterilmektedir. Bu çabanýn bir politika olarak devam edeceðini düþünüyoruz. Bankalarýmýzýn ve finans sektörünün mali yapýsýnda da güçlü duruþ bilançolara da yansýyor. En saðlam ve güvenilir sektörlerimizin baþýnda finans ve bankacýlýk sektörümüz geliyor. Bu vb. sebeplerden dolayý da bu oranlar finans sektörü açýsýnda da gayet sürdürülebilir oranlardýr. Önümüzdeki dönemde de globalde gerçekleþecek beklenti dýþý durumlar ve kur baskýsýnýn sýnýrlý olmasý þartý ile bu politikalar devam eder ve özellikle kamu bankalarýnýn desteði sürerse faiz oranlarýnda yukarý yönlü bir ivme trendi olmayacaðýný, hatta bir miktar daha düþüþ olacaðýný tahmin ediyoruz.

3. Kamu bankalarýnýn yüzde 0,99 faizli krediler için uyguladýðý 500 bin TL'lik sýnýr hakkýnda deðerlendirme.

Her zaman söylediðimiz gibi maksimum 0,99 yani 1 puan altý konut kredisi oranlarý tüketici psikolojisi açýsýndan hayati önem arz ediyor. 1 puan altýndaki faiz oranlarý tüketici için fýrsat algýsý yaratýrken, 1 puan üzeri fiyatlamalar fýrsat olmadýðý algýsý oluþturarak tüketicileri beklemeye alýyor. Bu durum her zaman talep ve satýþ rakamlarýna da yansýyor. Hükümetin desteði ile birlikte Aðustos ayý itibarý ile özellikle kamu bankalarýnýn konut kredi faizlerinde yaptýðý indirimler ipotekli satýþlar üzerinde oldukça olumlu etki yarattý. Daha sonrasýnda özel bankalarýn da görece destek vermesi ile ipotekli satýþlarda ciddi bir artýþ yaþandý. 0,99 orandaki 500.000 TL kredi sýnýrý ise özellikle Ýstanbul gibi þehirlerde, merkezi lokasyonlarda konut sahibi olmak için yeterli bir miktar deðil. Örnek vermek gerekirse 1.500.000 TL olan bir daire için 1.2000.000 TL kredi kullanýlabilmektedir. Bu fiyatlara gerçekten merkezi lokasyonlarda 3+1 daire bulmak da artýk pek mümkün deðil. Bu yüzden en azýndan bu sýnýrýn 1.000.0000 TL 'ye çekilmesi talebi oldukça iyi etkileyecektir. Bizim tüketicimiz Avrupa'dan çok farklý. Mülk kredisine oldukça sadýk. Önce gayrimenkulün borcu ödenir sonra diðer harcamalar yapýlýr. Bu borca oldukça sadýk bir yapýmýz var. Banka kredilerinde takipteki kredi oraný sadece %0,59 - %0,71 bandýnda yani zaten oldukça düþük seviyelerde. Bankalarýmýz risk fiyatlamasý yapýyor bunu anlýyoruz ancak kredibilitesi düþük olan riskli kiþilere zaten kredi vermeme hakkýný da elide bulunduruyor. Bunu da sýkça kullanýyorlar. Ekonomiye destek olmak, talep yaratmak ve piyasaya pozitif mesajlar vermek için bu sýnýrýn ciddi bir þekilde yükseltilmesi oldukça önemli bir aksiyon olacaktýr.

4. Konut kredisi oranlarýnýn satýþa yansýmasý ve birinci el konut satýþýný artýrmak için uygulanabilecek farklý teþvik ve tedbirler konusundaki deðerlendirme.

Faiz oranlarýnýn %1 üstü ile yüksek olduðu Mart, Nisan, Mayýs 2019 dönemlerinde ise 14.000 ile 22.000 arasýnda deðiþen çok düþük adetlerde ipotekli satýþlar gerçekleþmiþtir. Faiz oranlarýnýn %1'in altýna inmesi ile birlikte Eylül 2019'da ipotekli konut satýþlarý 57.811 iken, Ekim ayýnda da 50.411 olarak gerçekleþmiþtir. Geçen yýlýn ayný döneminde ise 8.000-11.000 arasýnda ipotekli satýþ gerçekleþmesi olurken bu yýlýn ayný döneminde 50.000 'li rakamlarý konuþmamýz piyasanýn faiz oranlarýna ne kadar duyarlý olduðunun da göstergesi.

Her zaman söylediðimiz gibi gayrimenkul sektörüne talep hiçbir zaman bitmez, sadece talep ötelenir. Doðru alanda geliþtirilen doðru projelerde bu tip faiz düþüþü veya fýrsat algýsý olduðu ortamlarda bekleyen talep ise bu þekilde hýzlýca satýþa döner. Bu yüzden vergi, harç gibi teþvik paketi olarak sunulan avantajlar da devam etmeli. Ayrýca yabancýya satýþ/pazarlama konusunda özel sektöre verilecek tanýtým destekleri de oldukça deðerli olacaktýr.?á

5. 2020 gayrimenkul ve konut sektörü beklentileri.

Türkiye ekonomisinin yeni bir denge arayýþýnda olduðu bir dönemde, 2020 yýlýnýn genel ekonomide ve sektörümüzde tam anlamýyla bir dengelenme yýlý olacaðýný düþünüyoruz. Artýk var olma, pazar payý kaybetmeme, karlýlýklardan fedakarlýk yapmak gibi kavramlarýn dýþýnda sürdürülebilir karlýlýk, stratejik planlama ve doðru risk yönetimi gibi kavramlar ön planda olacaktýr. Sektörde bilgi/birikim ve mali yeterliliði olmayan firmalarýn elendiði ve pazardan çekildiði bir yol alacaðý da açýktýr. Bu sektöre yeni giren birçok oyuncu artýk yok. Ruhsat rakamlarýna da baktýðýnýzda %50-%60 arasýnda bir düþüþ olduðunu görebilirsiniz. Gerçekten bu iþi bilen ve yapabilen markalar iþine devam edecek, arzýn düþmesi ve talebin ayný kalmasý ile birlikte stok erime hýzý ciddi oranda artacaktýr. Özellikle yabancýya satýþýn, farklý pazarlarýn da devreye girmesi ile birlikte, 50.000 gibi rakamlarýn üzerine çýkacaðýný da tahmin ediyoruz. Ýç piyasadaki faiz oranlarýndaki düþüþün korunmasý ile birlikte, yeni projelerin doðru alanda ve doðru þekilde geliþtirmesi sonucunda satýþlarýn da 2019'a göre hem birinci el hem de ikinci el piyasasýnda artarak devam edeceðinizi düþünüyoruz.

Yorumlar

Top