KONUT SAHÝPLERÝNE 'DEðERLÝ KONUT VERGÝSÝ' GELÝYOR

KONUT SAHÝPLERÝNE 'DEðERLÝ KONUT VERGÝSÝ' GELÝYOR

Deðeri 5 milyon TL ve üstü olan konutlar için getirilen Deðerli Konut Vergisi, geçtiðimiz günlerde Resmi Gazete'de yayýnlanarak yürürlüðe girdi. Türkiye'de yer alan mesken nitelikli taþýnmazlardan bina vergi deðeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü'nce belirlenen deðeri 5.000.000 TL ve üzerinde olan konutlarýn tabi tutulacaðý vergi, Deðerli Konut Vergisi olarak tanýmlanýyor.?á Buna göre konutu 5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasýnda olanlar binde 3, 7.500.001 TL ile 10.000.000 TL arasýnda olanlar binde 6, 10.000.001 TL'yi aþanlar ise binde 10 oranýnda vergi ödeyecek. Avukat Mehmet Aslan, bu verginin detaylarýný anlattý. ?á

Deðerli Konut Vergisi'ni taþýnmazlarýn maliki, varsa intifa hakký sahibi, her ikisi de yoksa taþýnmaza malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceðini belirten Avukat Mehmet Aslan,

"Eðer birden çok malik var ise bu durumda paylý mülkiyet sahibi hisseleri oranýnda, elbirliði ile malik olanlar ise müteselsilen yani her bir paydaþ ayrý ayrý tüm borçtan sorumlu olur" dedi.

 

 

Deðerli Konut Vergisine tabi olacak olan konutlarýn deðer belirlemesini, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü veya yetkilendirdiði deðerleme þirketleri tarafýndan yapýlacaðýný vurgulayan Gayrimenkul Hukuku Uzmaný Avukat Mehmet Aslan, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü veya yetkilendirdiði deðerleme þirketleri tarafýndan konutun deðeri belirlenip teblið edildikten sonra itiraz hakkýnýz elbette bulunuyor. Teblið tarihinden itibaren on beþinci günün sonuna kadar itiraz yapýlabiliyor. Ýtiraz edilmeyen mesken nitelikli taþýnmaz için ise belirlenen deðer, kesin kabul ediliyor."

 

Avukat Mehmet Aslan, Deðerli Konut Vergisi'nin detaylarý hakkýnda þunlarý söyledi:

 

 

         Mesken nitelikli taþýnmazýn deðerinin 5.000.000 TL'yi aþtýðýnýn (bu tutar dahil) belirlendiði, yazýlý vergi deðerini deðiþtirme sebeplerinin doðmasý ve bu sebeplerin meydana geldiði ve varsa muafiyetin düþtüðü tarihi takip eden yýldan itibaren baþlar.

 

         Yanan, yýkýlan, tamamen kullanýlmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflýk þartlarýný kazanan mesken nitelikli taþýnmazlardan dolayý mükellefiyet, bu olaylarýn vuku bulduðu tarihi takip eden taksitten itibaren sona erer.

 

         Mesken nitelikli tek taþýnmazý olan kiþilerden; 18 yaþýný doldurmuþ ve hiç bir geliri olmadýðýný belgeleyenlerin, gelirleri münhasýran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarýndan aldýklarý aylýktan ibaret bulunanlarýn sahip olduðu mesken nitelikli taþýnmazlar deðerli konut vergisinden muaftýr. Eðer kiþilerin tek meskene hisse ile sahip olmalarý halinde hisselerine ait kýsým hakkýnda da uygulanýr.

 

         Esas faaliyet konusu bina inþasý olanlarýn iþletmelerine kayýtlý bulunan ve henüz ilk satýþa, devir ve temlike konu edilmemiþ yeni inþa edilen mesken nitelikli taþýnmazlar (arsa karþýlýðý inþaat iþlerinde sözleþme gereði taahhüt iþini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taþýnmazlar dahil)  vergiden muaftýr. Ancak bu taþýnmazlarýn kiraya verilmesi veya sair surette kullanýlmasý halleri hariç tutularak bu durumda vergiye tabi tutmuþtur.

 

         Deðerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taþýnmazlardan deðeri;

 

5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasýnda olanlar                    (Binde 3)

7.500.001 TL ile 10.000.000 TL arasýnda olanlar                  (Binde 6)

10.000.001 TL'yi aþanlar                                                          (Binde 10)

oranýnda vergilendirilir.

 

         Vergiye konu taþýnmaza iliþkin beyannameler, taþýnmaz deðerinin tespit edildiði yýlý takip eden þubat ayýnýn 20'nci gününe kadar yapýlýr. Bu beyanname yýllýk olarak verilir. Vergi dairesi tarafýndan tarh ve tahakkuk ettirilen vergi, ilgili yýlýn þubat ve aðustos aylarýnýn sonuna kadar iki eþit taksitte ödenir. Yýl içerisinde 5.000.000 TL tutarý aþan meskenin alýnmasý halinde, mükellef tarafýndan takip eden yýlýn beyanname verme süresi içerisinde ilgili vergi dairesine beyanname verilir.

Yorumlar

Top