GAYRÝMENKULDE 'KADININ ADI VAR'

GAYRÝMENKULDE 'KADININ ADI VAR'

Gayrimenkulde Kadýn Liderler Platformu'nun araþtýrmasý açýklandý "Maskülen Sektörün" Üçte Biri Kadýnlardan Oluþuyor: Gayrimenkulde 'Kadýnýn Adý Var'

Gayrimenkulde Kadýn Liderler Platformu'nun öncülüðünde, Türkiye'deki gayrimenkul sektöründe çalýþan kadýnlara yönelik yapýlan 'Maskülen Sektörde Kadýn Olmak" araþtýrmasýnýn sonuçlarý Soho House Istanbul'da düzenlenen, GKL Sohbet toplantýsýnda açýklandý. Urban Land Institute (ULI) tarafýndan destek verilen araþtýrmaya göre; gayrimenkul sektöründe çalýþanlarýn yüzde 29'unu kadýnlar oluþturuyor.


Gayrimenkulde Kadýn Liderler Platformu'nun öncülüðünde, Türkiye'deki gayrimenkul sektöründe çalýþan kadýnlarýn durumunu gösteren, 'Maskülen Sektörde Kadýn Olmak" araþtýrmasýnýn sonuçlarý açýklandý. Türkiye gayrimenkul sektöründe çalýþan kadýnlarýn profillerinin belirlenmesi ve sektörde çalýþan kadýnlarýn kariyer geliþimlerinin, beklentilerinin anlaşýlmasý, engeller ve motivasyon faktörlerinin tespit edilmesi amacýyla gerçekleþtirilen araþtýrma, ULI Türkiye (Urban Land Institute) çatýsý altýnda ve WLI (ULI'ýn uluslararasý kadýn liderler inisiyatifi) Türkiye kolu olarak kurulan,sektörün önemli STK'larýný kadýn baþlýðý altýnda bir araya getiren ve sektörünlider kadýn çalýþanlarýndan oluþan Gayrimenkulde Kadýn Liderler Platformu adýna ERA Research & Consultancy ve XSights Araþtýrma & Danýþmanlýk tarafýndan toplam dört aþamalý bir araþtýrma serisi olarak tamamlandý. Deðerli sektör kuruluþlarýnýn destek verdiði kapsamlý araþtýrmada, kantitatif araþtýrma yöntemlerinden online görüþmeler, workshop, derinlemesine görüþmeler ve grup tartýþma teknikleri kullanýldý. Araþtýrma serisi 2018-2019'da gerçekleþtirildi.


Sektörün 3'te 1'i kadýnlardan oluþuyor

436 sektör çalýþaný kadýn ile online anket yöntemiyle gerçekleþtirilen kapsamlý araþtýrmanýn sonuçlarýna göre, Türkiye'deki gayrimenkul sektöründe çalýþanlarýn yüzde 29'unu kadýnlar oluþturuyor. Gayrimenkul sektöründe çalýþan kadýnlarýn yüzde 43'lük dilimi inþaat, yatýrýmcý, geliþtirici firmalarda görev alýrken, mimar ve mühendis olarak çalýþan kadýn oraný yüzde 12 . Kapsamlý rapor ayný zamanda Türkiye Araþtýrmacýlar Derneði tarafýndan bu yýl yedincisi düzenlenen ve araþtýrma dünyasýnýn Oscar'ý kabul edilen Baykuþ Ödülleri'nde, 'Eþitlikçi Baykuþ' kategorisinde Altýn Öle de layýk görüldü.


Yarýnlar için daha umutluyuz

GKL Baþkaný Neþecan Çekici hedeflerinin, gayrimenkul sektöründe kariyer yapan tüm kadýnlarýn çalýþma hayatlarýndaki sorunlarýný ve ihtiyaçlarýný belirlemek, somut ve uygulanabilir çözüm önerileri geliþtirmek olduðunu belirterek, araþtýrmanýn önemi hakkýnda þunlarý söyledi: "Sektörümüzde kadýn istihdamýný, kadýn yönetici sayýsýný ve etkinliðini artýrmak en büyük motivasyonumuz. Birkaç yýlda elde ettiðimiz güzel sonuçlar ve katýlýmcýlardan aldýðýmýz enerji, bizi kadýnlarýn sektördeki yarýnlarý için çok daha güçlü bir biçimde umutlandýrdý. Bu süreçte bize ýþýk olacak olan bilgilere ulaþmak için araþtýrma yöntemlerini kullanmamýz gerektiðini çok net biliyorduk. Bu amaçla araþtýrma çalýþmalarýmýzý Araþtýrma ve Bilgi Yönetimi Proje Grubu liderliðinde, konunun uzmanlarý kiþi ve kurumlarla gerçekleþtiriyoruz. Üzerinde yaklaþýk bir yýl titizlikle çalýþýlan ve 4 aþamalý bir araþtýrma dizisinden çýkan 'Maskülen Sektörde Kadýn Olmak' isimli raporumuz, Türkiye Araþtýrmacýlar Derneði tarafýndan bu yýl yedincisi düzenlenen ve araþtýrma dünyasýnýn Oscar'ý kabul edilen Baykuþ Ödülleri'nde, 'Eþitlikçi Baykuþ' kategorisinde ALTIN ÖDÜL aldý. Bu baþarýnýn elde edilmesinde büyük katkýsý olan, baþta ERA Research & Consultancy ve XSights Araþtýrma & Danýþmanlýk þirketlerine; GKLP Araþtýrma ve Bilgi Yönetimi Proje Grubu üyeleri ve çalýþmada emeði geçen tüm destekçilerimize teþekkürlerimizi sunuyoruz. Bize çok önemli bir rehber olan, gayrimenkul endüstrisine yönelik çok yönlü araþtýrmalarýmýz; toplumsal, kültürel, sosyolojik analizlerimiz devam edecek. Bu platformun yönü, her zaman 'Gayrimenkulde Kadýn Araþtýrmalarý'nýn sonuçlarýna göre belirlenecek. Sektörümüzde farkýndalýk ve ekonomik katma deðer saðlama adýna güçlü adýmlar ile yolumuza çoðalarak devam etmek en büyük dileðimiz."dedi.


Gayrimenkul sektöründe kadýn çalýþanlar Y kuþaðýný temsil ediyor

Araþtýrma kapsamýnda üst düzey kadýn yöneticiler, sektör çalýþaný kadýnlarla fokus gruplar oluþturarak, odak grup tartýþmasý ve çalýþtay yöntemlerini kullanarak bir araya geldiler. Görüþmelerde karþýlýklý hikayeler paylaþýlarak, ihtiyaçlar belirlendi. Gayrimenkulde Kadýn Liderler Platformu'nun öncülüðünde gerçekleþtirilen araþtýrmada sektördeki kadýn çalýþanlarýn yaþ ortalamasý 36 olarak tespit edildi. Anket sonuçlarýna göre sektördeki kadýnlarýn yüzde 56'sý evli ve çalýþan kadýnlarýn yüzde 74'ü bir çocuk annesi. Kadýnlarýn yüzde 84'ü lisans veya lisansüstü eðitime sahip. Araþtýrmanýn alan bazýndaki sonuçlarýna göre, kadýnlarýn yüzde 22'si satýþ ve pazarlama departmanýnda çalýþýrken; proje geliþtirme ve uygulama departmanlarýnda çalýþanlarýn oraný ise yüzde 29 olarak tespit edildi. Üst yönetimde çalýþan kadýn oraný yüzde 15 olurken, ankete katýlan kadýnlarýn yüzde 53'ü 6 yýldan uzun süredir gayrimenkul sektöründe görev yaptýklarýný söylediler. Sonuçlara göre sektördeki kadýnlarýn yüzde 10.1'i, 1 yýldan az süredir, yüzde 13.8'i 1-2 yýldýr, yüzde 22.9'u 2-5 yýl arasý, yüzde 26.8'i 6-10 yýl arasý, yüzde 21.6'sý 11-20 yýl arasý ve yüzde 4.8'i 21 yýldan fazla süredir çalýþýyor. Sektörde çalýþan kadýnlar arasýnda yönetim kurulu üyesi, genel müdür veya CEO olanlarýn oraný yüzde 4.4, müdür, müdür yardýmcýsý, yönetici, ekip lideri yüzde 33.7 olarak tespit edilirken, uzman-uzman yardýmcýsý oraný yüzde 20.2 olarak anlaþýldý.


ULI Türkiye (Urban Land Institute) Baþkaný Zafer Baysal ise araþtýrma sonuçlarýný þöyle deðerlendirdi: "Gayrimenkul sektöründe kadýn çalýþanlarýn 36 yaþ ortalamasý ile aðýrlýkla Y kuþaðýný temsil ettiðini, yüzde 56'sýnýn evli, yüzde 59'unun çocuklu ve çocuk sahibi olanlarýn da yüzde 74'ünün tek çocuklu olduðunu ve ünvan olarak yüzde 50'sinin orta düzey yönetici olduðunu, cam tavana takýlmayan üst düzey yönetici oranýnýn ise araþtýrmaya göre yüzde 14.5 gibi yetersiz bir seviyede olduðunu tespit etmiþ bulunuyoruz. Son 15 yýlda geliþip büyük atak yapan gayrimenkul sektöründe kadýn çalýþanlarýn ortalama çalýþma süresinin 10 yýlýn üzerine çýkmasý ve GKL'nin sektör firmalarýný bilinçlendirmesi ve bu konuda farkýndalýk yaratmasý ile üst düzey kadýn yönetici oranýnýn gelecek on yýlda yüzde 25-30 seviyelerine eriþeceðini düþünüyorum." diye ifade etti.


Yarýya yakýný çocuklarý için kariyerlerine ara veriyor

Sektöründeki kadýn çalýþanlarýn yüzde 50'sinin orta düzey yönetici olduðu belirlenirken, üst düzey yönetici oraný ancak yüzde 14.5 seviyesinde kaldý. Araþtýrma sonuçlarýna göre, kadýn çalýþanlar genellikle kariyerlerine ara vermiyor. Kariyerlerine ara veren kadýnlarýn çoðunluðu ise 25-34 yaþ aralýðýndaki sektör çalýþanlarý. Kariyerine ara veren kadýnlarýn yüzde 42'si çocuk sahibi olmak için çalýþma hayatýna bir süre ara verdiðini söylerken, anket sonuçlarýnda sektör deðiþikliði yapmak isteyenlerin oraný ise yüzde 16.3 oldu. Araþtýrma kapsamýnda kadýnlara yöneltilen, 'Gayrimenkul sektöründeki kariyerinizde hedeflediðiniz noktaya ulaþmanýzýn önündeki engeller nelerdir?' sorusuna kadýnlarýn yüzde 31.2'si, 'þirket yapýsýnýn uygun olmamasý' cevabýný verirken, 'yüzde 30.5'i 'objektif olmayan terfi uygulamalarý', yüzde 22.5'i 'objektif olmayan performans sistemi', yüzde 21.8'i 'terfiye karar verenlerin baþarýlarýn farkýna varmamasý', yüzde 15.6'sý 'üst düzey yöneticilerin takdir etmemesi', yüzde 13.8'i 'ast-üst iliþkisi' ve yüzde 9.6'sý 'aile hayatý öncelikleri' cevabýný verdi.

Araþtýrma kapsamýnda 'Kurumunuzda kadýnlara yönelik psikolojik þiddet, duygusal baský, zorlama amaçlý tutum ve davranýþlar uygulandýðý düþünüyor musunuz? þeklindeki soruya kadýnlarýn sadece yüzde 14'ü 'Evet cevabýný' verirken, mobbing konusu ise, kariyer imkanlarýnda fýrsat eþitsizliði, terfilerde tercih edilmeme, azarlama, ses yükseltme, hakaret içerikli diyaloglar, kadýnlarýn saygýn bulunmamasý, kadýnlarý küçük düþürme, mesai saatleri dýþýnda iþ yaptýrýlmasý, çalýþma saatleri, yapýlan iþlerin görmezden gelinmesi, kadýnýn yaptýðý iþleri daha çok sorgulamak, yýldýrma, býktýrma, yýpratma politikasý baþlýklarýnda sýralandý.


Kadýnlara en büyük destek ailelerinden

Sektördeki kadýnlarýn yüzde 52.3'ü, çalýþtýklarý kurumlarda iþ yapma kültürü olmasýnýn destekleyici uygulamalar olduðunu belirtti. Ailesinin kariyer baþarýsýna çok destek verdiðini söyleyen kadýnlarýn oraný yüzde 69.7 olurken, ailesinden biraz destek görenler yüzde 15.4 olarak tespit edildi. Çevresi tarafýndan kariyer baþarýsýna çok fazla destek verilen kadýnlarýn oraný yüzde 29.8, az destek görenlerin oraný ise yüzde 31.7 oldu.


Objektif performans deðerlendirmesi istiyorlar

Araþtýrma kapsamýnda 'Daha fazla kadýnýn yükseleceði bir ortam yaratmak' için kurumlarýn yaklaþýmlarýnýn ne olmasý gerektiðine yönelik soruya ise; Objektif iþe alým ve terfi uygulamalarýnýn olmasý, objektif performans deðerlendirme sisteminin oluþturulmasý, liderlik eðitimi ve kiþisel geliþim fýrsatlarý sunulmasý, kariyer geliþimi ve mentorluk bütçelerine kadýn çalýþanlarý dahil etme, iþ yapma kültürünün geliþtirilmesi, koçluk yapan yöneticiyle desteklenme, esnek çalýþma saatlerinin sunulmasý seçenekleri sýralandý.

Anket sonuçlarýna göre bugüne kadar iþ hayatýnda kadýn yöneticiyle çalýþanlarýn oraný yüzde 15 olurken, kadýn yöneticiyle çalýþmak isteyenlerin oraný sadece yüzde 9'da kaldý. Erkek yönetici ile çalýþmak isteyenler yüzde 36, 'Farketmez' diyenler ise yüzde 55 olarak tespit edildi. Kadýn yöneticiyle çalýþmanýn avantajlarý nelerdir þeklindeki soruya verilen cevaplar ise, kadýnýn kadýný daha iyi anlamasý, detaycý olmak, iþ düzenine sahip olmalarý, ailevi durumlarý daha iyi algýlamalarý, disiplinli, kurallý ve prensipli olmalarý, çok yönlü ve toparlayýcý bakmalarý, daha komplike düþünebilmeleri, umut vaadetmeleri, destekleyici ve saðlam bir rol model olmalarý, iletiþim yakýnlýðý, daha rahat samimiyet kurabilmeleri, sahiplenmeleri, esin kaynaðý olmalarý, ortak çalýþma düzeninin daha kolay saðlanabilmesi þeklinde sýralandý.


Gayrimenkuldeki kadýnlarýn yüzde 74'ü çalýþma hayatýnda olmaktan ve sektörde bulunmaktan memnun

Araþtýrma kapsamýnda hem grup tartýþmalarýnda, hem derinlemesine görüþmelerde ideal kadýn yöneticinin tarifi ise, baþarýlý olan yönetici, ekibiyle uyum içinde çalýþan, kendine güvenli, iliþkileri kuvvetli, samimi ve adaletli bir profil olarak öne ortaya çýktý. Araþtýrmaya katýlan kadýnlar, her alanda objektif uygulamanýn, iþ hayatýnda ilerlemek ve yükselmek için en önemli beklenti olduðunu vurguladýlar. Araþtýrmada,"Kadýn yöneticiyle çalýþmanýn dezavantajlarý nelerdir?" sorusuna cevap arandý. Cevaplarda, "Ego sahibi ve hýrslý olmalarý ve rakip görmeleri", "Kýskançlýk ve objektif olamama", "Ast-üst iliþkisini daha yoðun hissettirmeleri", "Stresi yönetememeleri, tepkisel ve kaprisli olmalarý", "Olaylarý kiþisel algýlamaya daha yatkýn olmalarý ve ölçüsüz tepki vermeleri", "Bazen çok küçük gereksiz detaylara takýlmalarý ve þekilci olmalarý", "Daha mükemmel olunmasýný istemeleri ve egolarýný besleyen kiþilerle çalýþmayý seçmeleri" ve "Kýlýk kýyafet yargýsý ile sýnýf farklýlýðý yaratmak istemeleri" gibi cevaplar yer aldý.


Araþtýrmaya göre çalýþma hayatýnda olmaktan ve gayrimenkul sektöründe bulunmaktan memnun olan kadýnlarýn oraný yüzde 74 olurken, Bu dilimin yüzde 69.8'i gelecekte de gayrimenkul sektöründe devam etme kararlýlýðýnda.. Araþtýrmaya katýlan kadýnlarýn yüzde 36.7'si üst düzey yönetici olmak, yüzde 15.6'sý tepe yönetici yani CEO ya da Genel Müdür olmak, yüzde 20.6'lýk kesimi de kendi iþini kurmak istiyor.


Yorumlar

Top