'KONUT SATIþLARINDA TOPARLANMA DEVAM EDÝYOR'

'KONUT SATIþLARINDA TOPARLANMA DEVAM EDÝYOR'

Türkiye genelinde Kasým ayýnda 138 bin 372 adet konut satýldý. Son 3 ayda ortalama 143 bin konut satýlarak yüksek satýþ rakamlarý elde edilmeye devam ediyor. Bir önceki Ekim ayýna göre yüzde 3 oranýnda düþüþ görülse de geçtiðimiz yýlýn ayný ayýna göre yüzde 55'e yakýn bir artýþ yakaladýk.

1 Aðustos itibariyle kamu bankalarý konut kredisi faiz oranlarýný 15 yýl vadeye kadar yüzde 0.99'a indirmiþti. Böylelikle bir süredir ertelenen konut talebi canlanmýþ ve vatandaþlarýmýz yeniden konut alýmýna geçmiþti. Yýlýn ilk yarýsýnda yaþadýðýmýz düþüþü ikinci yarýda telafi etmeyi hedefliyorduk ve bu yöndeki çalýþmalarýmýz meyvesini verdi. Sektörümüz adýna bu moral verici rakamlarýn devam etmesini ve 2019 yýlýný geçtiðimiz yýla yakýn bir satýþ hacmiyle kapamayý ümit ediyoruz.


"Birinci el konut alýmýna yönelik harç ve KDV indirimi devam etmeli."


Türkiye genelinde birinci el konut satýþlarý geçen yýlýn Kasým ayýna göre yaklaþýk yüzde 20 artarak 48 909 adet olarak gerçekleþti. Birinci eldeki bu artýþla birlikte, ikinci elde geçtiðimiz Kasým ayýna oranla yüzde 83 oranýnda bir artýþ gözlemliyoruz. Konut kredisi ve TL mevduat faizlerindeki düþüþ nedeniyle ikinci el konutlara daha fazla yönelme olduðunu görüyoruz. Konut alýcýlarýný 1. el konut alýmýna yönlendirecek teþvik mekanizmalarýna gerek olduðunu ýsrarla ifade ediyoruz. Toplam satýþlarýn içinde 1. el konut satýþýnýn artmasý, inþaat sektörümüzün, sanayimizin, hizmet sektörümüzün ve dolayýsýyla ülke ekonomimizin büyümesi anlamýna geliyor. Böylece son dönemde düþen istihdam da yerine konacaktýr. Vatandaþlarýmýz 1. el konutlara yönlendirildikçe enerji verimliliði elde edilecek ve depremin yýkýcý etkisi büyük ölçüde azaltýlmýþ olacaktýr. Ayrýca yýl sonunda bitecek olan harç ve KDV indirimi teþviklerinin de uzatýlmasý veya kalýcý hale getirilmesini devletimizden talep ediyoruz.


2019 yýlýnda yeni ruhsat alýmlarýnda çok ciddi bir düþüþ var, ilk 9 ayda yaklaþýk olarak 180 bin ruhsat baþvurusu yapýlmýþtý. Ruhsat alýmlarýndaki bu düþüþle ve stoklarýn gün geçtikçe erimesiyle mevcut konutlarýn deðeri artýyor. Yeni konutlar da ortalama yüzde 35-50 arasý daha pahalýya mal ediliyor. Dolayýsýyla bu süreçte konut alan vatandaþlarýmýz bu fiyat ve oranlarla kazançlý çýkacaklardýr.


"Özel bankalar da oranlarýný kamu bankalarý seviyesine çekmeli."


Türkiye genelinde ipotekli satýþlar bir önceki Kasým ayýna göre yüzde 700'ün üzerinde arttý. Bu artýþ, konut sektörünün faize olan duyarlýlýðýný bir kez daha gözler önüne seriyor. Bazý özel bankalarýmýz yüzde 1'in altýnda konut kredisi vermeye baþlamýþlardý. Merkez Bankasýnýn son faiz indirimi ile bu bankalarýn da konut kredi faizlerini yüzde 1'in altýna indireceðini umuyoruz. Özel bankalarýn tümünün konut kredisi faiz oranlarýný yüzde 1'in altýna indirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak ve lokomotif sektör olan konut sektöründeki hareketlilik birçok sektörü olumlu etkileyecektir.


"Yabancýya konut satýþý þimdiden geçen yýlý geçti."


2019 yýlý Kasým ayýnda yabancýya konut satýþý 3 bin 988 adet olarak gerçekleþti. Türkiye genelinde ilk 11 ay toplamlarýna bakýldýðýnda, geçen yýla göre yüzde 12 civarýnda bir artýþ görüyoruz, bu ay itibarýyla geçen yýlýn toplamýný da geçtik. Bu ivmenin devam edeceðini gözlüyoruz. Gayrimenkul sektörü ülkesine döviz kazandýrmaya devam edecektir.

Yorumlar

Top