2020, SEKTÖRDE ÖNEMLÝ DEðÝþÝMLERE SAHNE OLACAK

2020, SEKTÖRDE ÖNEMLÝ DEðÝþÝMLERE SAHNE OLACAK

'Oldukça zorlu ama bir o kadar da öðretici bir yýlý geride býraktýk. Sektörümüz bu dönemi çok iyi analiz etti ve notlarýný aldý'

Sektörümüzdeki yaþanan sorunlarý önceden hep gördük ve her fýrsatta ifade etmeye çalýþtýk. Karþýlýðýný da bulduk. Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn çýkarmýþ olduðu kanun ve yönetmelikler ile Yapý Müteahhitliðine disiplin ve tasnif geldi ayrýca her isteyenin dilediði yere dilediði projeyi yapamayacaðý bir döneme girdik.

Sektörümüze bu disiplinin çok önceleri gelmesini dilerdik. Sektörün sadýk emekçileri olarak, sýnýfýn yaramazlarýnýn yapmýþ olduðu olumsuzluklarýn bedelini ödemek mecburiyetinde kalmamayý tercih ederdik.

Ülkemizin ve sektörümüzün yaþadýðý bu zorlu süreçte, konut yapým iþini sadece 'KAR' olarak görenler elemine olurken, 'AR' olarak görenler de deneyim ve birikimleri sayesinde sebat ederek ayakta kaldý. Eðer 2019 yaþanmamýþ olsaydý, sektöre sonradan giren 'kar' amaçlý firmalarýn yarattýðý sorunlar daha fazla kangrene dönüþecek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doðuracaktý.

 

Bu dönem için yaptýðýmýz analizlerden çýkardýðýmýz birkaç sonucu burada dile getirmek isterim;

 

                  Hangi sektörde olursa olsun, rekabet; imal edilen ürünün maliyeti, kalitesi, cazibesi, fiyatý ve verilen servis ile olur.

Ancak bu güne kadar bizim BÝRBÝRÝMÝZ ÝLE OLAN rekabetimiz sektördeki ana hammadde olan arsayý hasýlat paylaþýmý ve kat karþýlýðý þeklinde edinirken gerçekleþti.

Maalesef birbirimiz ile rekabet edelim derken ana hammaddemiz olan arsalarýn fiyatlarýna ve oranlarýna tavan yaptýrdýk. Neticelerini de gördük.

-                    Diðer bir husus yine hasýlat paylaþýmýnda gelir garantisi veya kat karþýlýðý usulünde taahhüt edilen sayý ve nitelikte gayrimenkullerin verilmesinin garantörü olmamýzdý.

-                   Bu dönemde maliyetlerin aþýrý artmasý gayrimenkullerin fiyatlarýnýn düþmesi, bizlerin nasýl bir risk taþýdýðýmýzý net bir þekilde bizlere gösterdi.

Çözüm bu iþler kar ?û zarar paylaþýmý þeklinde olmalý.


Sektörümüzün Güven Endeksi, Tekrar Yükselecek

Tüketicinin inþaat sektörüne güven endeki 2011 baþýndan 2019 sonuna kadar geçen sürede yani tam 9 yýlda, % 94,4'ten % 68,8'e geriledi. 2019, sektöre güvenin dip yaptýðý bir sene oldu. Ancak sektörümüze güvenin azalmasý, diðer faktörlerin yanýnda tüketicinin gelecek kaygýsýndan da kaynaklandý. Son 9 yýlda en fazla istihdam saðlayan sektörümüzde yeni projelerin baþlamamasý, iþten çýkarmalarýn artmasý da güven erozyonunda önemli bir paya sahipti.

Ancak Çevre ve þehircilik Bakanlýðý ve ilgili kurumlarýn da devreye girmesi ile sektörde açýlan bu yaralara neþter atýldý. Artýk herkes konut üretimi yapamayacaðý gibi, yapýlacak projeler de belli bir disiplinde inþa edilecek. Özetle, 2020'de daha saðlýklý bir konut yapým süreci yaþayacaðýz. Buna ek olarak bu yýl zedelenen tüketici güveninin onarýlmasýyla, artýk kabul edilebilir fiyatlarda yeni projeler devreye girecek. 


Ýnþaat Sektöründe çarklarýn tekrar dönmesi projelerin hayata geçmesi istihdamýn artýþýnda büyük katký saðlamaya baþlamaktadýr. Böylelikle Ýnþaat Sektörünün Türkiye Ekonomisi üzerindeki önemi bir kere daha ön plana çýkmakta ve güven endeksi de yukarý doðru hareketlenmektedir.


Ancak 2020 konut fiyatlarýnýn artacaðý bir yýl olacaðýndan tüketicilerin çok daha iyi deðerlendirme yapmasý gereken bir dönem olacaktýr.

 

Buna karþýn konut fiyatlarýndaki artýþ kaçýnýlmaz olacak. 2019'da ertelenen veya rafa kaldýrýlan projeler, yüzde 50'leri aþan maliyet artýþlarýna baðlý olarak daha yüksek fiyattan arz edilecektir. Ancak bu fiyat artýþý tedrici olarak tüketiciye yansýyacaktýr. Sektördeki faaliyetlerini 'ar' olarak benimsemiþ üreticiler, tüketicinin alým gücüne uygun olarak kademeli fiyat artýþý ve ödeme planlarý hazýrlayarak arz talep dengesini saðlayacaktýr.

 

2019'un son çeyreðinde baþlayan ve aylýk bazda 150 binlere ulaþan satýþ rakamlarý, yüzde 0.79 seviyesine gerileyen faiz ve 20 yýla uzayan vadelere baðlý olarak bu ivmenin 2020'de de süreceðinin göstergesidir. Konut kredi þartlarýnýn birinci el konut talep edenler tarafýndan da rahatça yararlanabilmesinin saðlanmasý, sektörün büyümesine katký saðlayacaðý gibi sektörün genel ekonomiye saðlayacaðý katma deðeri artýracaktýr. Bu durumun genel ekonominin tersine büyüme gösteren inþaat sektörüne yansýmasý, pozitif büyüme olarak görünecektir ve 2020 yýlýný en az yüzde 7,5 büyüme ile kapacaðýný düþünüyoruz.

 

Sonuç olarak, 2020'de toplam konut satýþlarýnýn 1,2 milyon adedi aþmasýný bekliyoruz. Bu satýþlarýn en az 50 bin adedinin de yabancýlara satýlacaðý yönünde öngörümüz bulunuyor.

 


Yorumlar

Top