BÝNALAR YANGINA KARþI NASIL KORUNACAK?

BÝNALAR YANGINA KARþI NASIL KORUNACAK?

Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn 16 Temmuz'da yayýnladýðý "Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelik" uygun malzeme seçimi, doðru uygulama ve "farkýndalýk" yaratýlarak toplumun bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Ýzocam da yangýn güvenliðini yönetmeliðe uygun olarak tasarladýðý ve ürettiði Manto Taþyünü ürünü ile saðlýyor.

Sýcaða, soðuða, sese, yangýna ve suya karþý koruma saðlayan kaliteli yalýtým ürünleri ve geniþ ürün gamýyla 1965 yýlýndan bu yana faaliyette olan Ýzocam, "Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelik"e uygun olarak ürettiði Ýzocam Manto Taþyünü ile güvenilir mantolama sistemi sunuyor.
Ýzocam, binalar inþa edilirken zeminden çatýya, duvardan döþemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalýtým sistemleri ile hem güvenlik saðlýyor hem enerji tasarrufuna katkýda bulunuyor.

Binalarda oluþabilecek yangýnlara karþý, yangýn güvenliði saðlamanýn yolunun aktif önlemlerin yanýnda, öncelikle pasif önlemlerden dolayýsýyla da yalýtýmdan geçtiðini belirten Ýzocam Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Fatih Öktem; kamuoyundaki yangýn güvenliði bilincinin oluþturulmasýnýn can ve mal güvenliði açýsýndan önemli rol oynadýðýný söylüyor.   

Yönetmelik yalýtýmýn önemini gündeme taþýyor

Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn 16 Temmuz'da yayýnladýðý "Isý yalýtýmlý dýþ cephe binalarý" genelgesinde yer alan "dýþ cephelerin, yüksek binalarda zor yanýcý malzemeden ve diðer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olmasý gerekir. Cephe elemanlarý ile alevlerin geçebileceði boþluklarý bulunmayan döþemelerin kesiþtiði yerler, alevlerin komþu katlara atlamasýný engelleyecek þekilde döþeme yangýn dayanýmýný saðlayacak süre kadar yalýtýlýr" hükmü yangýn yalýtýmýnýn önemini bir kez daha gündeme taþýyor. Ýzocam tarafýndan bu genelgeye uygun þekilde üretilen Ýzocam Manto Taþyünü de ýsý yalýtýmý saðlarken, yanmazlýk özellikleri ile yangýn güvenliði de saðlýyor.

Yüksek binalarda cephelerin yanmaz olarak sýnýflandýrýlan A sýnýfý malzemeler ile tasarlanmasý ve uygulamanýn bu malzemelerle ve doðru biçimde yapýlmasý gerektiðini belirten Öktem; Ýlgili yönetmeliðin yürürlüðe girmesiyle cephelerde ve kat aralarýnda yanmaz olarak tanýmlanan A sýnýfý malzemelerin kullanýlmasýnýn zorunlu hale geldiðini söylüyor.

Yapýnýn ana konstrüksiyonu ile katlar arasý noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanýmlanan noktalarýnda yangýn bariyerlerinin oluþturulmasý ve buradan hareketle dýþ cephelerde, özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe uygulamalarýnda camyünü ve taþyünü kullanýlmasý olasý bir yangýnýn yayýlmasýný önlüyor ve zararý asgari düzeyde tutuyor.

"Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýndaki Yönetmelik"te dýþ cephelerin yüksek binalarda (21.5 metreden büyük) zor yanýcý, diðer binalarda ise zor alevlenici olmasý gerektiði ifade ediliyor. Baþka bir ifadeyle dýþ cepheler yüksek binalarda en az A2-s1,d0 yanýcýlýk sýnýfýna, diðer binalarda ise en az C-s3,d0 yanýcýlýk sýnýfýna sahip olmalý... AB Ulusal Yangýn Yönetmelikleri incelendiðinde, dýþ cephenin sadece son kat kaplama malzemesinden ibaret olmadýðý, ETICS (External Thermal Insulation Composite System) olarak bilinen kompozit dýþ cephe ýsý yalýtým sistemi (mantolama) uygulanan yapýlarda son kat sýva ve altýnda bulunan yalýtým malzemelerinin bir bütün olduðu ve sistem olarak ele alýndýðý görülüyor.   

Bina yüzeyini zýrh gibi sarýyor

Ýzocam'ýn Yangýn Yönetmeliði'ni göz önünde bulundurarak ürettiði Ýzocam Manto sývalý dýþ cephe yalýtým sistemleri, bina kabuðunu oluþturan tüm yüzeyleri bir zýrh gibi sararak yalýtýmda en etkin sonucu saðlýyor. Ýzocam Manto, yapý bileþenlerinde termal gerilimler sebebi ile oluþabilecek fiziksel deðiþimleri önlüyor, duvar içi gerilimleri, yüzey çatlaklarýný, korozyon gibi yapý hasarlarýný engelleyerek daha güvenli ve uzun ömürlü binalar yaratýyor. Sistemde farklý ýsý yalýtým levhasý alternatifleri ile tüketicinin tüm beklentileri karþýlanýyor. Yangýn güvenliði söz konusu olduðunda ise Ýzocam Manto Taþyünü etkili bir yangýn güvenliði saðlýyor.

Binalarda ve tesisatlarda kullanýlan Ýzocam ürünleri, Uluslararasý bir yönetmelik olan, Yapý Malzeme Yönetmeliði'nin 6. maddesine göre; "ürünün yönetmelikte belirtilen temel gerekleri karþýlamasýna imkan veren malzeme" anlamýna gelen "CE" iþareti ile piyasaya arz ediliyor. Ayný zamanda, Ýzocam mineral yün ürünleri; Ýzocam taþyünü ve Ýzocam camyünü de, Mineral Yün Ürünler için Avrupa Sertifikalandýrma Kurulu tarafýndan sadece bio ürün kategorisine verilen EUCEB sertifikasýna da sahiptir. Bu sertifikayý alan ürünlerin insan saðlýðýna zarar vermediði ve Avrupa Birliði yönetmeliði uyarýnca kimyasal maddelerin ve karýþýmlarýn sýnýflandýrýlmasý, etiketlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili tehlikeli olarak sýnýflandýrýlmadýðý kanýtlanmýþtýr.


Yorumlar

Top