GYODER ÇÖZÜM PLATFORMUNUN GÜNDEMÝ 'TURÝZM'DE DÖNÜþÜM' OLDU

GYODER ÇÖZÜM PLATFORMUNUN GÜNDEMÝ 'TURÝZM'DE DÖNÜþÜM' OLDU

Türkiye gayrimenkul sektörünün çatý örgütü GYODER'in, mevcut sorunlara çözüm bulmak amacýyla hayata geçirdiði 'GYODER Çözüm Platformu'nun üçüncü toplantýsý, 'Turizmde Dönüþüm Arayýþlarý' baþlýðý altýnda gayrimenkul ve turizm sektörü temsilcilerinin yoðun katýlýmýyla gerçekleþti. Toplantýda, 'Turizmde dönüþüm' hareketinin baþlamasý gerektiðini vurgulayan TTYD Baþkaný Oya Narin, "Bu dönüþüm baþlamadýðý takdirde, yüksek standartlara sahip bir Türkiye'den çok, kiþi baþý 650 ila 750 dolar arasýnda gelir elde eden yapýya sahip daha ortalama bir turizm sektörü görürüz" dedi.

tellerin sürdürülebilir dönüþüme ihtiyacý olduðunu belirten GYODER Baþkan Yardýmcýsý Ersun Bayraktaroðlu ise þöyle konuþtu: "Dönüþüm sadece ülkemizin deðil dünyanýn da sorunu. Çünkü insanlarýn öncelikleri, bakýþ açýlarý, yaþam þekilleri deðiþiyor. Dolayýsýyla bu dönüþüm ve deðiþimden kaçamýyoruz. Ayný zamanda bu dönüþümün yaratacaðý ekonomi de önemli."


GYODER
(Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý Derneði) tarafýndan, gayrimenkul sektöründe yaþanan son geliþmeleri deðerlendirmek ve yaþanan sorunlara çözüm bulmak amacýyla hayata geçirilen 'GYODER Çözüm Platformu' toplantýsýnýn üçüncüsü 'Turizmde Dönüþüm Arayýþlarý' baþlýðý altýnda düzenlendi. CBRE Türkiye sponsorluðunda, iþ dünyasýnýn önde gelen lider ve þirketlerini bir araya getiren Assembly'nin ev sahipliðinde 17 Eylül Pazartesi günü Assembly Ferko Signature'de gerçekleþtirilen toplantýya gayrimenkul ve turizm sektörü temsilcilerinin ilgisi yüksek oldu.


Moderatörlüðünü GYODER Baþkan Yardýmcýsý Ersun Bayraktaroðlu'nun yaptýðý interaktif toplantýnýn konuþmacýlarý Türkiye Turizm Yatýrýmcýlarý Derneði (TTYD) Yönetim Kurulu Baþkaný Oya Narin, Zay Strateji Kurucusu Zafer Ali Yavan, Özak GYO Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Akbalýk, Aksoy Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Alper Aksoy, Paksoy Avukatlýk Bürosu Ortaðý Selin Barlýn, Servotel Yönetici Ortaðý Ayla Heyfegil, CBRE Türkiye Genel Müdürü Can Kadir Yalnýzcan, GAD Mimarlýk Kurucusu Gökhan Avcýoðlu, Er Yatýrým Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, TSKB Kurumsal Bankacýlýk Satýþ Müdürü Volkan Karaben, Turner Ülke Direktörü Mehmet Sami Kýlýç ve 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baþkaný Aziz Yeniay, turizmde dönüþüm konularýnda görüþlerini paylaþtý.


Turizmde dönüþüm bu iþin mihenk taþlarýndan biri

Toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný yapan Türkiye Turizm Yatýrýmcýlarý Derneði (TTYD) Yönetim Kurulu Baþkaný Oya Narin, turizm sektörünün önümüzdeki dönemin en önemli sektörlerinden biri olacaðýný belirterek, "Turizmde fiziksel dönüþüm bu iþin mihenk taþlarýndan biri. Bunu da inþaat sektörüyle planlayarak yapacaðýz. Turizmde dönüþüm yapabilmeniz için dokuyu, eksikleri tamamlamanýz, estetik yapýyý düzeltmeniz gerekiyor. Turizm koku hava, doku, ekolojik sistem, insan faktörü gibi her unsurdan etkilenen, dolayýsýyla 360 derece yaþayan dinamik bir ürün. Bu ürünü hem doðal noktasýnda býrakacaksýnýz hem dokusunu bozmadan çaðdaþ normlara adapte edeceksiniz. Ayrýca büyüyen bir Türkiye'de sektörü büyütme mecburiyetiniz var. Dünya kentlerinde turizm þu anda yüzde 5 büyüyen bir sektör ve bu oranýn altýnda kalabiliriz. Ülkemizde de bu sektöre çok ihtiyaç var. Turizmin 12 aya yayýlmasýna da ihtiyaç var. O nedenle sektörün dönüþmesi için öncelikle ana bütüncül planlarýn ele alýnmasý gerekiyor. Belediyeler, Çevre ve þehircilik Bakanlýðý ve Turizm Bakanlýðý ile birlikte arama konferanslarý yaparak, bu bölgelerde neler yapýlmasý gerektiðini tespit ederek, ayný kentsel dönüþüm gibi fiziksel dönüþümün gerçekleþmesini saðlamalýyýz. 'Turizmde dönüþüm' hareketinin baþlamasý lazým. Bu baþlamadýðý takdirde ne olur? Türkiye yine turizmde iyi olur ama hepimizin özlediði yüksek standartlarda dünya arenasýnda kültür turizmiyle de hareket eden Türkiye'den çok daha ortalama, kiþi baþý 650 ila 750 dolar arasýnda gelir elde eden yapýya sahip bir sektör görürüz. Biz önümüzdeki dönemde GYODER'le daha yakýn bir iþ birliði içerisinde çalýþmalar dizisi yapýp, bu sektörü birlikte nasýl dönüþtürebileceðimizi, özellikle turizm rezidanslarýný yabancýya konut satýþý kapsamýnda da deðerlendirerek neler yapabileceðimizi, hem ülkeye hem sektöre nasýl kaynak yaratabileceðimizi ele almayý hedefliyoruz" diye konuþtu.


Türkiye'de turizm 2 þehre ve 4 aya takýlmýþ durumda

Toplantýda TTYD tarafýndan hazýrlanan ve yakýn zamanda kamuoyuyla paylaþýlan'Ekonomik Deðerlendirme ve Turizmde Dönüþüm Senaryolarý Raporu'nun sunumunu yapan Zay Strateji Kurucusu Zafer Ali Yavan, artýk dünyada sürdürülebilir hassasiyeti olan turist olduðuna dikkat çekerek, "Seyahat edilecek ülkenin sürdürülebilir hassasiyeti olan bir coðrafyada olmasý önemli. Bugün geleneksel turizm yapanlara çok fazla yeni rakip var. Bu da turizm sektörünü dönüþüme zorlayan bir konudur. Türkiye'de 5 yýldýzlý otel yoðunluðuna raðmen turizm 2 þehre ve 4 aya takýlý kalmýþ durumda ve bu sürdürülebilir deðil. Sektörün kalkýnma göstergelerine baktýðýmýzda, turizm milli gelirin yüzde 3-4'ü kadar bir gelir yaratýyor ama yeni baðlantýlarýyla bu oran yüzde 10'a geliyor. Aslýnda bu çok güzel bir rakam. 1.5 milyon yataðýmýz, 12 bin tesisimiz var. 50 milyon kiþi geliyor, yýllýk 35 milyar dolarlýk bir gelir yaratýyoruz. Dünya turizm gelirinin yüzde 2.5'i Türkiye'de üretiliyor. Turizm, hiçbir sektörün ulaþamayacaðý kadar büyük bir iktisadi etki yaratýyor. Dolayýsýyla doðru bir planlama iyi bir iþ birliði yapýlmasý halinde turizm, kalkýnmanýn motoru olabilecek bir sektördür" dedi.


Turizm dünyada en çok rekabetçi olduðumuz sektör

'Turizmde Dönüþüm ve Bu Dönüþümün Gayrimenkul Sektörü için Önemi' baþlýklý oturumda görüþlerini paylaþan Özak GYO Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Akbalýk, þöyle konuþtu: "Turizm gelirleri açýsýndan dünyada 6. büyük destinasyonuz ama kiþi baþý gelir olarak 13. sýradayýz. Bu dönüþüm önemli. Turizm þu anda dünyada en çok rebaketçi olduðumuz bir sektör. Gerçekten bulunduðumuz lokasyon bizi farklýlaþtýrýyor ve rekabetçi hale getiriyor. Turizm tarafýnda yapýlacak birçok þey var ama dönüþümün önemini sadece belli bir kitlenin deðil kamunun da görmesi gerekiyor. Üç ilimiz toplam turizm gelirinin yüzde 85'ini karþýlýyor. Antalya, Ýstanbul, Muðla dýþýnda toplam turizm gelirimiz yüzde 15. Özellikle kültürel deðerlerimizin, coðrafi özelliklerimizin olduðu bir noktada sanat, dað turizmi gibi birçok þeyi getirebiliriz. Kamunun da teþvik yapýsýný bunun üzerine kurmasý gerekiyor."


Ýnsanlarýn ihtiyaçlarý deðiþiyor

Conrad Ýstanbul Bosphorus'ta yaptýklarý yenileme projesinin detaylarýný anlatan Aksoy Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Alper Aksoy, "Conrad'da aslýnda bir fiziksel dönüþüm var ama fonksiyon deðiþikliði olmadý. Bu iþin özellikle mevzuata uygun olarak yapýlmasý için çok ciddi bir proje ekibiyle çalýþtýk. Bunlarý bir araya getirerek uygulama süreci geçirdik. Yenilemenin maksadý yeni bir ürün ortaya çýkarmaktýr. Bugün insanlarýn kullaným þekli, ihtiyaçlarý deðiþiyor. Conrad 650 odalý bir oteldi, yenileme sonucu oda sayýsý 550'ye düþtü.Yaþayan, çalýþan bir otelde yenileme planlý olmayý gerektiriyordu. Çalýþmalarýmýzý 200'er oda þeklinde sürdürdük. Daha az enerji tüketimi için binanýn cephesini de yeniledik" dedi.


Her yerde her konut turizm yatýrýmýna dönüþmemeli

'Farklý Gayrimenkul Sýnýflarýnýn Turizm Amaçlý Yeniden Kullanýma Uyarlanmasý' baþlýklý panelde görüþlerini paylaþan Servotel Yönetici Ortaðý, GYODER Turizm ve Turizm Yatýrýmlarý Komitesi Baþkaný Ayla Heyfegil, þunlarý söyledi: "GYODER'in Mardin'de gerçekleþtirdiði Anadolu Buluþmasý'nda gördük ki, özellikle Mardin gibi yeni turizme girmiþ bir þehirde perþembeden pazara müthiþ bir potansiyel var. Yüzde 110 çalýþýyorlar. Yatak kapasiteleri çok büyük deðil, 2500 yataklarý var ve hafta içi boþlar. Ama bir yandan da plansýz bir yapýlaþmayla çok fazla sayýda konut üretmiþler. Hafta sonu yetmeyen bir turizm envanterleri var. Mardin bir örnek. BU tüm kentlerimiz için önemli bir sorun. Bu dönüþür mü dönüþmez mi diye kendi aramýzda konuþurken, özellikle hem yatýrýmcýlardan hem de bankalardan çok ciddi talepler gelmeye baþladý. 'Biz ofis, konut yaptýk acaba otele dönüþür mü?' diye. Tabi ki ofis ve konut turizm yatýrýmýna dönüþebiliyor ama bunun belli kriterleri var. En önemli kriter pazar analizi. Yani her yerde her konut kesinlikle turizm yatýrýmýna dönüþmemeli. Pazar analizinden hemen sonra bir rakip analizi yapýyoruz. O noktada yaptýðýmýz fizibilite pozitif ise sonrasýnda mimari ve markalama açýsýndan olarak bakýyoruz ve son bir fizibilite daha yapýyoruz. Aslýnda en önemli ikinci kriter binanýn fiziksel olarak dönüþebilir olmasý."


Dönüþüm sürecinde öncelikle hukuk analizi yapýlmalý

Panelin 'Ofisten Turizme Dönüþtürmede Hukuki Süreç' konusuna deðinen Paksoy Avukatlýk Bürosu Ortaðý Selin Barlýn, "Dönüþüm yapýlacak proje için fizibilite ve tüm mimari çalýþmasý yapýldýktan sonra hukuki açýdan bakmak gerekir. Burayý gerçekten bir otel olarak kullanabilir misiniz? Özellikle ofis olarak inþa edilmiþ projelerle baðlantýlý olarak eðer sonunda iþletilecek otel, Bakanlýktan yýldýzlanmasý gereken bir otel olmayacaksa, apart otel olarak kullanýlabilecekse o zaman belediyeden alýnan bir ruhsatla buranýn iþletilmesi mümkün. Bu durumda imar mevzuatýmýz, ticari alan olarak statüsü belirlenmiþ yerlerin içerisinde buranýn turizm alaný olarak kullanýlmasýna izin veriyor.Dolayýsýyla bu yapýda herhangi bir imar planý deðiþikliðine gitmeksizin dönüþüm yapmak mümkün. Tabi ki inþaat sürecinde alýnacak tadilat ruhsatlarý iskaný bir kenara koyarak. Eðer burasý yýldýzlanmasý söz konusu bir otel olarak kullanýlacaksa mevzuat þunu istiyor; imar durumu ya karma ya da tam olarak turizm olarak belirlenmeli. Eðer böyle bir durum oluþursa imar planý deðiþikliðine gidilmesi gerekiyor. Süreç, öncelikle hukuk analizi yapýlarak yönetilmeli" diye konuþtu.


Ýstanbul'da ofis binalarýný otele dönüþtürebiliriz

Ýstanbul'da ofis ve otel bölgelerini incelediklerini belirten CBRE Türkiye Genel Müdürü Can Kadir Yalnýzcan, "Bu bölgelerde ofislerle otellerin örtüþmediðini fark ettik. Aslýnda bu da bir potansiyel. þu anda atýl durumda olan birçok ofis binasý var. Ama bunu dönüþtürdüðümüz zaman potansiyeli yakalayabilecek miyiz? Bunun fizibiletisinin yapýlmasý lazým. Bunu yaparken de planlar, yasal mevzuat incelenmeli. Keþke bu fizibilite en baþta yapýlsaydý da bu kadar atýl ofise sahip olacaðýmýza, belki daha güzel daðýlmýþ ofis ve turizm tesislerine sahip olurduk" dedi.


Nitelikli turist nitelikli tesise gelir

Turizm Yatýrýmlarýnýn Yenilenmesi baþlýklý panelde turizm sektörüne yönelik deðerlerdirmelerini aktaran Er Yapý Genel Müdürü ve TTYD Yenileme Komitesi Baþkaný Ferzan Çelikkanat, "Turizmde dönüþüm modeli, nitelikli tesis ve turizm hedefiyle ortaya çýktý. Biz þu anda Türkiye'de 1.5 milyon yatak kapasitesine sahibiz. (Turizm Bakanlýðýna baðlý) þimdi 70-100 milyon kiþilik turizm potansiyelinden bahsediyoruz. Bu yeni tesis anlamýna geliyor. 85 milyon nüfusun üstüne 70 milyonluk bir popülasyonu eklediðimiz zaman mevcut doðal kaynaklarýnýzýn tüketimini düþündüðünüz zaman yýkýcý bir senaryo. O zaman harcama kapasitesi yüksek nitelikli turiste geliyor konu. Nitelikli turist nitelikli tesise gelir. Türkiye'nin turizm hacminin yüzde 80'ini oluþturan Akdeniz çanaðýnda 15-16 yýl arasýnda tesisler þu anda ömürlerini doldurmuþ durumda. Aslýnda tesislerimizi nitelikli turiste hazýr hale getirebilecek bir dönüþüme ihtiyacýmýz var" þeklinde konuþtu.


Yorumlar

Top