GERÝ DÖNÜÞÜMLE 'EN UYUMLU' HAVALÝMANI...

GERÝ DÖNÜÞÜMLE 'EN UYUMLU' HAVALÝMANI...

Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapýsý, üstün teknolojisi ve sunduðu üst düzey yolculuk deneyimi ile henüz ilk yýlýnda küresel HUB olan Ýstanbul Havalimaný, baþarýlarýna bir yenisini daha ekleyerek “LEED Altýn” sertifikasý almaya hak kazandý. Amerikan Yeþil Bina Konseyi, Ýstanbul Havalimaný terminalini dünyanýn en büyük LEED sertifikalý binasý olarak tescilledi.



Sürdürülebilir kalkýnma ilkeleri çerçevesinde çalýþmalarýna yön veren ÝGA, Ýstanbul Havalimaný terminal binasý için Amerikan Yeþil Bina Konseyi’ne yaptýðý baþvuru sonucunda, “LEED Altýn” sertifikasý almaya layýk görüldü. Tasarým sürecinden inþaat aþamasýna, inþaat aþamasýndan tam kapasite ile operasyona kadar geçen sürede, enerji verimliliði ve çevreci uygulamalarla adýndan sýkça söz ettiren Ýstanbul Havalimaný, dünyanýn “en büyük LEED sertifikalý binasý” olmaya hak kazanarak havacýlýk sektöründe bir ilki daha baþardý.


Ýstanbul Havalimaný, zorlu LEED Sertifikasyon sisteminden baþarýyla geçti…

LEED Sertifikasyon sistemi, tasarým sürecinden baþlayarak binalarýn tamamlanmasýna kadar devam eden uzun soluklu bir süreç olmak birlikte, birden çok disiplini ilgilendiren konularý kapsýyor. Sistem, binalarý sürdürülebilir arazi, su verimliliði, enerji ve atmosfer, malzemeler ve kaynaklar, iç mekân yaþam kalitesi, tasarýmda inovasyon, yerel önem sýrasý gibi çeþitli konu baþlýklarýnda deðerlendiriyor. Ön koþullarý saðlayan binalar deðerlendirmeler sonucunda aldýklarý puanlara göre Sertifikalý, Gümüþ, Altýn veya Platin düzeyinde tescilleniyor.

LEED baþlýklarý kapsamýnda toplu taþýmanýn ve alternatif ulaþým sistemlerinin özendirilmesi su tasarrufu ve suyun verimli kullanýlmasý için birtakým metotlarýn uygulanmasý, tasarýmýn ve sistem seçiminin enerji verimliliðinin arttýrýlmasý yönünde yapýlmasý gibi kriterler deðerlendirmelerde ön planda tutuluyor. Bu baþlýklarýn yaný sýra insan saðlýðýna zararlý uçucu maddelerin, sigara dumanýnýn engellenmesi ve iç ortamdan uzaklaþtýrýlmasý, iç hava kalitesinin arttýrýlmasý ve kontrolü ile gün ýþýðýndan faydalanma gibi konular da deðerlendirilerek puanlanýyor.


Ýstanbul Havalimaný su ve enerji verimliliðinde önemli tasarruflar saðlýyor…

Havacýlýkta kalýplaþmýþ ezberleri bozan ve dünyanýn en iyileri arasýnda yer alan Ýstanbul Havalimaný, ayný zamanda çevreci uygulamalarý ve sürdürülebilirlik konusundaki hassasiyetiyle de tüm dünyaya örnek oluyor. Ýstanbul Havalimaný’nda su verimliliði açýsýndan az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanýlýrken, rezervuarlarda gri suyun kullanýlmasýyla bina su tüketiminde %50’nin üzerinde tasarruf hedefleniyor. Ayrýca havalimanýndaki, peyzaj alanlarýnda az su tüketen yerel bitki seçimleri ve sulamada arýtýlmýþ atýk suyun kullanýmýyla, su tüketiminde %100 tasarruf elde ediliyor.


Ýstanbul Havalimaný’nda enerji verimliliðine sahip mekanik ekipmanlarýn, verimli aydýnlatma armatürlerinin kullanýmý ve enerji verimliliði saðlayan cephe tasarýmý ile uluslararasý standart kabul edilen ASHRAE’de tanýmlanan baz binaya kýyasla %22’nin üzerinde enerji tasarrufu saðlanýyor. Yaný sýra enerji verimliliðinin takibi açýsýndan önem arz eden ýsýtma, soðutma, havalandýrma ve aydýnlatma yükleri ayrý ayrý ölçülerek, enerji tüketimleri izleniyor.


Geri dönüþümle ‘en uyumlu’ havalimaný…

Sýfýr Atýk misyonuyla çalýþmalarýný sürdüren ÝGA, Ýstanbul Havalimaný’nýn inþaat sürecinden baþlayarak kullanýlan malzeme ve kaynaklar bakýmýndan geri dönüþüm konusunda örnek bir tavýr sergiliyor. Havalimaný inþaatý sýrasýnda çýkan atýklarýn büyük bir kýsmý geri dönüþüme ve geri kullanýma gönderilerek atýk sahasýna giden miktarlar %93 oranýnda azaltýlýyor. Bu kapsamda, inþaat sürecinde çýkan tüm evsel atýklarýn ve geri dönüþtürülebilir atýklarýn düzenli olarak takip edilmesi saðlanýrken, Geri Dönüþtürülmüþ Ýçerikli Malzeme ve Yerel Malzeme kullanýmýna özen gösteriliyor. Ýstanbul Havalimaný’nýn tam kapasite faaliyete geçmesiyle birlikte, iþletme sýrasýnda da geri dönüþtürülebilir atýklar tüm bloklarda ayrý ayrý toplanarak geri dönüþüme kazandýrýlýyor.


Ýstanbul Havalimaný’nda yolcu konforu, sürdürülebilirlik kriterleri arasýnda yer alýyor…

Ýstanbul Havalimaný’nda, iç mekan hava kalitesi ve yolcu konforu mekanik havalandýrma sistemi ASHRAE standardýnda belirlenen taze hava deðerlerinin %30 üzerinde olacak þekilde tasarlanýrken, tüm mahallerde ASHRAE standardýna uygun iç mekan sýcaklýk deðerleri belirleniyor. Böylelikle yolcu konforu, en üst noktaya taþýnýrken, iç mekanlarda kullanýlan yapý kimyasallarý (boya, astar, yapýþtýrýcý, macun vb.) da uluslararasý insan saðlýðý limitlerine uygun olanlarýndan tercih ediliyor.


“Havalimanlarý, bulunduklarý þehirlerin yansýmasýdýr…”

Ýstanbul Havalimaný’nýn “LEED Altýn” sertifikasý almaya hak kazanmasý ile ilgili deðerlendirmelerde bulunan Amerikan Yeþil Bina Konsey Baþkaný Mahesh Ramanujam, binalarýn boyutlarýnýn sürdürülebilirlik için engel olmadýðýný belirtirken, Ýstanbul Havalimaný terminal binasýnýn mevcut büyüklüðüyle LEED Gold sertifikasýna layýk görülmesine dikkat çekti. Ramanujam, “Havalimanlarý artýk sadece ulaþýmýn merkezleri deðiller; ayný zamanda insanlarýn baðlantý kurduklarý ve ilham aldýklarý, bulunduklarý þehirlerin yansýmasý olan yerlerdir. Türkiye'ye giriþ noktasý olarak Ýstanbul Havalimaný terminali, her yýl kapýlarýndan geçen milyonlarca yolcunun ilk izlenimi de yansýtacak. Dünyadaki en büyük “LEED Altýn” sertifikalý bina olarak Ýstanbul Havalimaný; bir projenin büyüklüðü veya benzersiz hususlarý ne olursa olsun, doðru þekilde tasarlandýðýnda saðlýklý, sürdürülebilir ve yüksek performanslý bir yer olabileceðini kanýtlýyor.” ifadelerini kullandý.


Ýstanbul Havalimaný ilklerin havalimaný olmaya devam ediyor…

Amerikan Yeþil Bina Konseyi tarafýndan “LEED Altýn” sertifikasý ile tescillenen Ýstanbul Havalimaný hakkýnda deðerlendirmelerde bulunan ÝGA Havalimaný Ýþletmesi Ýcra Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu;Dünyanýn Covid-19 salgýný ile mücadele ettiði bu süreçte aldýðýmýz bu güzel haber hepimizi sevindirdi. Ýstanbul Havalimaný’nda tasarým sürecinden inþaat aþamasýna, inþaat sürecinden de operasyon sürecine kadar tüm adýmlarýmýzý sürdürülebilir kalkýnma hedefleri doðrultusunda atmaya özen gösterdik. Bu uygulama modeliyle, LEED Gold sertifikasý almaya hak kazanarak, ayný zamanda dünyanýn en büyük “LEED Altýn” sertifikalý binasý olduk. ÝGA olarak, sürdürülebilirlik ilkeleri doðrultusunda hareket etmeyi kurum kültürümüzün en deðerli parçasý olarak görüyoruz. Bu düþünceden yola çýkarak “Sýfýr Atýk” yaklaþýmýný kritik baþarý faktörü olarak belirledik ve Ýstanbul Havalimaný’nda yürütülen tüm çalýþmalarý sürdürülebilirlik temelinde ele aldýk. Bu yaklaþýmýmýz sayesinde LEED Gold sertifikasý almaya hak kazandýk ve bir ilke daha imza attýk. ÝGA olarak bu ödülle, Türk havacýlýk sektörüne yeni bir baþarý daha kazandýrdýk. Her zaman söylediðimiz gibi; Ýstanbul Havalimaný her zaman ilklerin ve enlerin havalimaný olmuþ, böyle olmayý da sürdürecektir. Bizlerin, dünyanýn, geleceðin, çevrenin kendine yetebilir bir devamlýlýk saðlamasý için sürdürülebilirlik konusunu öncelikli hale getirmekten dolayý son derece gururluyuz. Bu gururun “LEED Altýn” sertifikasý ile taçlandýrýlmasý doðru yolda olduðumuzun en büyük kanýtýdýr. Yaþadýðýmýz dünyaya duyduðumuz saygý ve en önemlisi sürdürülebilirlik anlayýþý ile gelecek nesillere yaþanabilir bir dünya býrakmak için var gücümüzle çalýþmayý sürdüreceðiz” açýklamasý yaptý.

Yorumlar

Top